Hasi görcsök, puffadás és hasfájás is jelzi a tejcukor-érzékenységet: így zajlik a kivizsgálása

A tejcukor-érzékenység kellemetlen tünetekkel járhat, amiknek enyhítése érdekében nem árt minél előbb kivizsgáltatni a problémát.

Tejcukor-érzékenység tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a tejtermékek, például nyáron egy fagyi vagy jégkrém elfogyasztása után rendszeresen puffadás, hasfájás, hasmenés vagy hasi görcsök jelentkeznek, javasolt kivizsgálni, hogy mi okozhatja a kellemetlen tüneteket.

A panaszok hátterében tejcukor-érzékenység is állhat, mellyel kapcsolatban dr. Németh Alíz gasztroenterológust, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük. 

Mi a tejcukor?

A tej három fő alkotóelemből áll: tejfehérjék, tejcukor, azaz laktóz, és zsírok. A tejfehérje okoz allergiát, ilyenkor beszélünk tejallergiáról, vagy tejfehérje-allergiáról. Ha a tejcukor, vagyis a laktóz lebontása okozza a tüneteinket, akkor tejcukorérzékenyek vagyunk.

GettyImages-666946252

Miért alakul ki a tejcukor-érzékenység?

A tejcukor lebontását a szervezetben a vékonybélben lévő bélbolyhokon termelődő laktáz enzim végzi. Ha a laktáz enzim képződése valamilyen okból kifolyólag csökken, akkor a szervezetünk nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot, emiatt jelentkeznek a kellemetlen tünetek. A laktáz enzim termelődésének csökkenése bekövetkezhet veleszületett laktázhiány miatt, az ilyen ritka esetben a tünetek már a születést követően jelentkeznek.

Okozhatja átmeneti laktázhiány, mely antibiotikumszedés vagy bélrendszeri betegségek következtében alakul ki, mert a vékonybélbolyhok károsodnak. A háttérben több kiváltó ok - például bakteriális vagy virális gasztroenteritisz, gyulladásos bélbetegségek, cöliákia - is állhat. Genetikai mutáció esetén a laktáz enzim képződése az életkor előrehaladtával csökken, az idősebb korban jelentkező tüneteket ez is okozhatja.

Milyen tüneteket okoz a tejcukor-érzékenység?

Haspuffadás, fokozott gázképződés és hasmenés a legjellemzőbb panaszok. Hányinger, fejfájás és koncentrációs zavarok is jelentkezhetnek. Kevésbé ismert, de a tejcukor-érzékenység nemcsak hasmenést, hanem székrekedést is okozhat!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A laktóz lebontása során, bizonyos bélbaktériumok miatt ugyanis olyan gázok is képződhetnek a szervezetben, amelyek a bélmozgást csökkentik. A laktáz enzim csökkenése egyénenként változó lehet. Azonos mennyiségű tej fogyasztása ezért különböző erősségű tüneteket okozhat az érintetteknél. 

Hogyan vizsgálható a tejcukor-érzékenység?

A tejcukor-érzékenységet az allergiatesztek nem mutatják ki. A diagnózishoz kilégzési tesztre van szükség. Elvégzéséhez vízben feloldott tejcukrot kell elfogyasztani, majd adott időközönként egy készülékbe levegőt fújni. A teszt a bélben laktózintolerancia esetén termelődő hidrogént méri. Laktáz hiányában a tejcukor nem tud megfelelően lebomlani, az erjedés közben hidrogén termelődik. A kilégzési teszt ezt képes mérni, és így igazolni a tejcukor-érzékenységet.

GettyImages-485869699

Létezik genetikai vizsgálat is, melynek során a szájüregből egy speciális pálcika segítségével a száj nyálkahártyája felszínéről mintát vesznek, és azt laborban elemzik. Ez a vizsgálat azonban csak azt mutatja ki, hogy van-e genetikai hajlamunk a tejcukor-érzékenységre. A pozitív lelet nem egyenlő a diagnózissal, csak a hajlamot mutatja a tünetek megjelenésére.

Kinek kell laktózmentes termékeket fogyasztani?

Megelőzés céljából nem érdemes laktózmentes termékeket fogyasztani, megelőzni vagy meggátolni a tünetek kialakulását nem lehet.

Kizárólag akkor fogyassz laktózmentes élelmiszereket, ha tünetek jelentkeznek, és a hidrogénkilégzési teszt igazolta, hogy a panaszokat valóban a tejcukor fogyasztása okozza!

Amikor a gyümölcsfogyasztás idézi elő a panaszokat

Sokan nem is tudják, hogy a gyümölcscukor okozza étkezés utáni kellemetlen panaszaikat.

Amikor a gyümölcsfogyasztás idézi elő a panaszokat: puffadás és hasmenés is jelzi a fruktózfelszívódási zavart

Sokan nem is tudják, hogy a gyümölcscukor okozza étkezés utáni kellemetlen panaszaikat.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük