Így igényelhetsz adókedvezményt laktózintolerancia esetén - Rengeteg embert érint Magyarországon a betegség

A lakosság 25-30%-át érinti a laktózérzékenység.

Laktózintolerancia adókedvezmény
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a tej fogyasztását követően puffadás, fokozott gázképződés, hasmenés lép fel, a tüneteket tejcukor-érzékenység is okozhatja.

Dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen vizsgálatokkal deríthető ki, hogy valóban laktózintolerancia áll-e a háttérben.

A tejcukor-érzékenység nem allergia

A tej három fő alkotóelemből áll: tejfehérjék, tejcukor - vagyis laktóz - és zsírok. A tejfehérje okoz allergiát, ilyenkor beszélünk tejallergiáról, vagy tejfehérje-allergiáról. Ha a tejcukor, vagyis a laktóz lebontása okozza a tüneteket, akkor tejcukor-érzékenység áll a háttérben.

tejtermékek
Fotó: letterberry / Getty Images Hungary

A föld népességének 60%-a, a hazai lakosság 25-30%-a érzékeny a tejcukorra, a laktózintolerancia tehát egyáltalán nem ritka. Nem véletlen, hogy a boltok polcain is egyre több laktózmentes terméket lehet találni, amik nagyon megkönnyítik a betegek életét.

Miért lesz valaki tejcukorérzékeny?

A tejcukor lebontását a szervezetben a vékonybélben lévő bélbolyhokon termelődő laktáz enzim végzi. Ha a laktáz enzim képződése valamilyen okból kifolyólag csökken, akkor a szervezet nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot, emiatt jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

laktózérzékeny (2)
Fotó: LightFieldStudios / Getty Images Hungary

A laktáz enzim termelődésének csökkenése több okból is bekövetkezhet:

  • Ritka a veleszületett laktázhiány, ilyen esetben a tünetek már a születést követően jelentkeznek.
  • Átmeneti laktázhiányt okozhat az antibiotikumok szedése vagy bélrendszeri betegségek, melynek során a vékonybélbolyhok károsodnak. A háttérben több kiváltó ok - például bakteriális vagy virális gasztroenteritisz, gyulladásos bélbetegségek, cöliákia - is állhat.
  • Ha genetikai mutáció áll a háttérben, a laktáz enzim képződése az életkor előrehaladtával csökkenhet, így az idősebb korban jelentkező tüneteket ez is okozhatja.

Ilyen tüneteket okoz a laktózintolerancia

Haspuffadás, fokozott gázképződés és hasmenés a legjellemzőbb panaszok. Hányinger, fejfájás és koncentrációs zavarok is jelentkezhetnek. Kevésbé ismert, de a tejcukor-érzékenység nemcsak hasmenést, hanem székrekedést is okozhat.

hasfájás
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

A laktóz lebontása során bizonyos bélbaktériumok miatt ugyanis olyan gázok is képződhetnek a szervezetben, amelyek a bélmozgást csökkentik. A laktáz enzim csökkenése egyénenként változó lehet. Azonos mennyiségű tej fogyasztása ezért különböző erősségű tüneteket okozhat az érintetteknél. 

Hogyan vizsgálható a laktózintolerancia?

A tejcukor-érzékenységet az allergiatesztek nem mutatják ki. A diagnózishoz kilégzési tesztre van szükség. Elvégzéséhez vízben feloldott tejcukrot kell elfogyasztani, majd adott időközönként egy készülékbe levegőt fújni. A teszt a bélben laktózintolerancia esetén termelődő hidrogént méri. Laktáz hiányában a tejcukor nem tud megfelelően lebomlani, az erjedés közben hidrogén termelődik. A kilégzési teszt ezt képes mérni és így igazolni a tejcukor-érzékenységet.

laktózmentes
Fotó: Tatiana Atamaniuk / Getty Images Hungary

Létezik genetikai vizsgálat is, melynek során a szájüregből egy speciális pálcika segítségével a szájnyálkahártya felszínéről mintát vesznek, és azt laborban elemzik. Ez a vizsgálat azonban csak azt mutatja ki, hogy van-e genetikai hajlam a tejcukor-érzékenységre. A pozitív lelet nem egyenlő a diagnózissal, csak a hajlamot mutatja a tünetek megjelenésére. 

Csak a betegek fogyasszanak laktózmentes termékeket

Megelőzés céljából nem érdemes laktózmentes termékeket fogyasztani, megelőzni vagy meggátolni a tünetek kialakulását ezek az élelmiszerek nem tudják. Kizárólag akkor ajánlott ezeket az élelmiszereket fogyasztani, ha tünetek vannak, és a hidrogénkilégzési teszt igazolta, hogy a panaszokat valóban a tejcukor fogyasztása okozza.

Az adókedvezmény igényléséhez nem elég a teszt elvégeztetése

Laktózintolerancia esetén van lehetőség adókedvezményt igénybe venni. Ennek összege 2020-ban havi 8050 Ft. Az igényléshez azonban nem elegendő a pozitív kilégzési teszt eredménye.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ahhoz, hogy a kedvezményt adójóváírás formájában érvényesíteni lehessen, a vizsgálatot elrendelő orvosnak ki kell állítania egy papírt, az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást. Önmagában a pozitív lelettel nem, csak ezzel az igazolással lehet a kedvezményre való jogosultságot igazolni az adóhatóság előtt.

Így zajlik a laktózintolerancia-vizsgálat: 5 dolog, amire figyelni kell

A laktózérzékenység hidrogénkilégzési teszttel vizsgálható, de néhány dologra figyelni kell a teszt előtt.

Így zajlik a laktózintolerancia-vizsgálat: 5 dolog, amire figyelni kell

A laktózérzékenység hidrogénkilégzési teszttel vizsgálható, de néhány dologra figyelni kell a teszt előtt.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük