Amikor a gyümölcsfogyasztás idézi elő a panaszokat: puffadás és hasmenés is jelzi a fruktózfelszívódási zavart
Sokan nem is tudják, hogy a gyümölcscukor okozza étkezés utáni kellemetlen panaszaikat.

- A ’90-es években minden szupermodell ilyen sminket viselt: könnyű elkészíteni, ha követed a lépéseket »
- Nincs nőiesebb a kis fekete ruhánál, nehéz hibázni vele: nem kelt komor hatást, ha így viseled »
- Az ősz haj festése macerás, de könnyen elkerülhető a kudarc: 6 tipp, hogy fodrász nélkül is szép legyen az eredmény »

- Gesztesi Károly 3 gyereke a címlapon: Panka, Dávid és Márkó sosem volt látható így együtt
- Mi Kanada fővárosa? 10 kérdéses kvíz a világ országairól, amit illik tudni
- Lecseréltek két zsűritagot is a Dancing with the Starsban: mutatjuk az új ítészeket
- 4 étel, ami 50 felett különösen javasolt: felturbózzák a lelassult anyagcserét a dietetikus szerint
- 5 kérdés, ami megmutatja, mennyire intelligens valaki - Hány igen válaszod lett?
A gyümölcs finom és egészséges táplálék, aminek minden évszakban helye van a tányéron, de nyáron különösen jólesik. Folyadéktartalmával a hidratáláshoz, rosttartalmával a jó emésztéshez járul hozzá többek között.
A diabétesszel, inzulinrezisztenciával élők jól tudják, hogy bizonyos gyümölcsökkel a cukortartalmuk miatt vigyázniuk kell, de nem csak náluk idézhetnek elő kellemetlen tüneteket a lédús finomságok. Viszonylag sokakat érint ugyanis az úgynevezett fruktózfelszívódási zavar anélkül, hogy tudnák, hogy pontosan mi is okozza a panaszaikat.
Puffadással és állandó fáradtsággal is járhat
A fruktózfelszívódási zavar vagy malabszorpció az ételallergiákhoz sorolható, és egyes becslések szerint az emberek mintegy harmadát érinti. A gyümölcsök édességéről a fruktóz, azaz a gyümölcscukor gondoskodik. Monoszacharid, természetes formában megtalálható még a mézben és egyes zöldségekben is. Feldolgozott élelmiszerek édesítésére a szintetikus formáját használják, különösen gyakran találkozni vele a diabetikus termékekben. Az étkezési cukor, vagyis a szacharóz szintén tartalmaz fruktózt, gyümölcscukor és szőlőcukor (glükóz) elegye.

Fruktóz-malabszorpció esetén az emésztés folyamata zavart szenved, a gyümölcscukor a vastagbélbe jut, és ott erjedni kezd. A problémában érintettek a fruktóztartalmú ételek fogyasztása után változatos tüneteket tapasztalhatnak. Fokozódhat a bélmozgás, amihez különböző hangjelenségek is társulhatnak, növekedhet a gázképződés, puffadás, has- és fejfájás jelentkezhet, olykor pedig hányinger és hasmenés is felléphet, továbbá jellemző a krónikus fáradtság is. A probléma ráadásul más tápanyagok, például a vas felszívódási zavarával társulhat, sőt egy kutatás arra is rámutatott, hogy kapcsolat lehet a fruktóz-malabszorpció és a kóros hangulatzavarok között. A vizsgálatban részt vevő, felszívódási zavarral élő személyek triptofán nevű aminosavszintje alacsonyabb volt, ami depresszió esetén is megfigyelhető.
Bizonyos gyümölcsöket kerülni kell
A fruktózfelszívódási zavar hátterében több minden meghúzódhat, a bélflóra egyensúlyának felborulása, a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása, a stressz, illetve más, meglévő kórképek is, így például az irritábilis bél szindróma, a Crohn-betegség, a vastagbélgyulladás vagy a cöliákia. A felszívódási zavar vizsgálatához hidrogénkilégzési tesztet alkalmaznak. Amennyiben beigazolódik a gyanú, szakember segítségével kialakított étrendet ajánlott követnie a betegnek.

Általánosságban elmondható, hogy a magas fruktóztartalmú élelmiszerek, gyümölcsök mellőzésére szükség van, az alacsonyabb fruktóztartalommal bíró táplálékok pedig az egyéni érzékenység függvényében olykor fogyaszthatók. A feldolgozott élelmiszerek, üdítőitalok, lekvárok, édességek, pékáruk és az étkezési cukor fruktóztartalmával is számolni kell! A magas fruktóztartalmú gyümölcsök közé tartozik egyebek mellett a görög- és a sárgadinnye, a cseresznye, az ananász, a mangó, az alma és az őszibarack is.
A malabszorpciót meg kell különböztetni a kifejezetten ritka, öröklött intoleranciától, amelyben enzimhiány okozza a problémát, és szigorú diétára van szükség a kifejezetten kellemetlen mellékhatások, illetve a hosszú távon jelentkező súlyos következmények elkerüléséhez.
Cukorbetegeknek tiltólistás gyümölcsök
Egyes gyümölcsök erőteljes inzulinválaszt válthatnak ki, illetve gyorsan felszívódva hirtelen megemelhetik a vércukorszintet, ami pedig a cukorbetegeknek és az inzulinrezisztenciásoknak kerülendő.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- egészség
- gyümölcs