Amikor a gyümölcsfogyasztás idézi elő a panaszokat: puffadás és hasmenés is jelzi a fruktózfelszívódási zavart
Sokan nem is tudják, hogy a gyümölcscukor okozza étkezés utáni kellemetlen panaszaikat.

gyümölcsök nyár
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyümölcs finom és egészséges táplálék, aminek minden évszakban helye van a tányéron, de nyáron különösen jólesik. Folyadéktartalmával a hidratáláshoz, rosttartalmával a jó emésztéshez járul hozzá többek között.

A diabétesszel, inzulinrezisztenciával élők jól tudják, hogy bizonyos gyümölcsökkel a cukortartalmuk miatt vigyázniuk kell, de nem csak náluk idézhetnek elő kellemetlen tüneteket a lédús finomságok. Viszonylag sokakat érint ugyanis az úgynevezett fruktózfelszívódási zavar anélkül, hogy tudnák, hogy pontosan mi is okozza a panaszaikat.

Puffadással és állandó fáradtsággal is járhat

A fruktózfelszívódási zavar vagy malabszorpció az ételallergiákhoz sorolható, és egyes becslések szerint az emberek mintegy harmadát érinti. A gyümölcsök édességéről a fruktóz, azaz a gyümölcscukor gondoskodik. Monoszacharid, természetes formában megtalálható még a mézben és egyes zöldségekben is. Feldolgozott élelmiszerek édesítésére a szintetikus formáját használják, különösen gyakran találkozni vele a diabetikus termékekben. Az étkezési cukor, vagyis a szacharóz szintén tartalmaz fruktózt, gyümölcscukor és szőlőcukor (glükóz) elegye.

Fruktóz-malabszorpció esetén az emésztés folyamata zavart szenved, a gyümölcscukor a vastagbélbe jut, és ott erjedni kezd. A problémában érintettek a fruktóztartalmú ételek fogyasztása után változatos tüneteket tapasztalhatnak. Fokozódhat a bélmozgás, amihez különböző hangjelenségek is társulhatnak, növekedhet a gázképződés, puffadás, has- és fejfájás jelentkezhet, olykor pedig hányinger és hasmenés is felléphet, továbbá jellemző a krónikus fáradtság is. A probléma ráadásul más tápanyagok, például a vas felszívódási zavarával társulhat, sőt egy kutatás arra is rámutatott, hogy kapcsolat lehet a fruktóz-malabszorpció és a kóros hangulatzavarok között. A vizsgálatban részt vevő, felszívódási zavarral élő személyek triptofán nevű aminosavszintje alacsonyabb volt, ami depresszió esetén is megfigyelhető.

Bizonyos gyümölcsöket kerülni kell

A fruktózfelszívódási zavar hátterében több minden meghúzódhat, a bélflóra egyensúlyának felborulása, a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása, a stressz, illetve más, meglévő kórképek is, így például az irritábilis bél szindróma, a Crohn-betegség, a vastagbélgyulladás vagy a cöliákia. A felszívódási zavar vizsgálatához hidrogénkilégzési tesztet alkalmaznak. Amennyiben beigazolódik a gyanú, szakember segítségével kialakított étrendet ajánlott követnie a betegnek.

Általánosságban elmondható, hogy a magas fruktóztartalmú élelmiszerek, gyümölcsök mellőzésére szükség van, az alacsonyabb fruktóztartalommal bíró táplálékok pedig az egyéni érzékenység függvényében olykor fogyaszthatók. A feldolgozott élelmiszerek, üdítőitalok, lekvárok, édességek, pékáruk és az étkezési cukor fruktóztartalmával is számolni kell! A magas fruktóztartalmú gyümölcsök közé tartozik egyebek mellett a görög- és a sárgadinnye, a cseresznye, az ananász, a mangó, az alma és az őszibarack is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A malabszorpciót meg kell különböztetni a kifejezetten ritka, öröklött intoleranciától, amelyben enzimhiány okozza a problémát, és szigorú diétára van szükség a kifejezetten kellemetlen mellékhatások, illetve a hosszú távon jelentkező súlyos következmények elkerüléséhez.

Cukorbetegeknek tiltólistás gyümölcsök

Egyes gyümölcsök erőteljes inzulinválaszt válthatnak ki, illetve gyorsan felszívódva hirtelen megemelhetik a vércukorszintet, ami pedig a cukorbetegeknek és az inzulinrezisztenciásoknak kerülendő.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük