Influenzát kaphatsz a teflonserpenyőtől? Egy elképesztő háztartási jelenség
Hány fokra melegíted a teflon edényeket? Nem mindegy!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A teflonserpenyőt az elmúlt évek során már többször összefüggésbe hozták a rák kialakulásával.

Valójában azonban szakértők szerint még ha karcos is a teflonserpenyő, az apró teflondarabok egyszerűen áthaladnak az emberi szervezeten, nem okoznak gondot.

Egy másik probléma azonban felmerült a teflonbevonattal kapcsolatban: úgynevezett teflonlázat okozhat.

Miből áll a teflon?

A teflont dr. Roy Plunkett fedezte fel véletlenül, amikor hűtőgázokkal folyatatott kísérletet. A csúszós, semmihez nem tapadó anyagot - poli-tetrafluor-etilén, röviden PTFE - konyhai használatra először 1945-ben bocsátották. A teflon olvadáspontja 327°C, azonban már 260°C fölé hevítése is problémát okozhat.

Influenzát kaphatsz a teflonserpenyőtől?

A teflonláz tünetei

  • Láz.
  • Fejfájás.
  • Hidegrázás.

A túlságosan magas hőfokra hevített teflonserpenyőből olyan ultrafinom részecskék kerülnek a levegőbe, amelyek belélegzése influenzaszerű tüneteket okozhat.

Ezen kívül a belélegzett káros gázok a tüdőre is káros hatással vannak, így nem ritka a mellkasi szorítás és a köhögés sem. Ezek a tünetek jelentkezhetnek közvetlenül sütés után is, de előfordul, hogy csak órákkal később.

Így kerüld el a teflonlázat!

Ha szeretnéd elkerülni a teflonlázat, fontos, hogy ne hevítsd az edényt 260°C fölé, inkább tartson a sütés pár perccel tovább. Ezen kívül az is fontos, hogy szellőztess sütés közben, vagy legalább kapcsold be a szagelszívót.

Mielőtt óvintézkedés gyanánt kidobnád az összes teflonedényedet, meg kell jegyezni, hogy az elmúlt 40 évben nem számoltak be tömeges számban ilyen jellegű megbetegedésről.

Ezt is szeretjük