Eddig él a kilincsen hagyott influenzavírus
Hány óráig életképesek?
A kilincsek olyan sokak által érintett tárgyak, amelyeken hosszú ideig tanyázhat az influenzavírus.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csakúgy, mint sok más európai országban, hazánkban is megkezdődött az 2015-ös influenzaszezon. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint főleg a kontinens nyugati és északi részén terjed a lázzal és rossz közérzettel járó fertőzés.

A cseppfertőzéssel átadható kórokozók akár közvetve - fertőzött tárgyak érintésével - is terjedhetnek egyik emberről a másikra.

Az influenzavírusok terjedése

Az embereket megbetegítő vírusok közül az influenza mérsékleten fertőzőképes - áll az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatójában. Egy fertőzött ember jellemzően egy-két másik embernek adja át a kórokozót.

A vírusok átadása kétféle módon történhet: egyrészt nagyobb cseppek belélegzése útján - amelyek a fertőzött ember köhögése, tüsszentése útján kerülnek a levegőbe. Másrészt az influenzavírus terjedhet a fertőzöttel való közvetlen érintkezés útján, illetve az általa megfogott tárgyak megérintésével.

Hány óráig életképes a szervezeten kívüli influenzavírus?

Az emberi testen kívülre került vírus még órákig élet-, illetve fertőzőképes marad. Szakértők szerint például egy kilincs megérintése útján akár 2-8 órával az után is bekerülhet a szervezetedbe az influenza kórokozója, hogy a fertőzött ember megfogta azt.

Az influenza leggyakoribb tünetei

Az influenzát gyakran összekeverik a náthával, mert tünetei hasonlóak. Mindkét betegségre jellemző a fejfájás, a rossz közérzet, a köhögés, a torok irritációja. Ugyanakkor az influenza - a náthától eltérően - magas lázzal is együtt jár, valamint a végtagfájdalom is inkább előbbi betegségre jellemző. Korábbi cikkünkben egy virológus mondja el, még milyen különbségek vannak a két vírus között.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Előzd meg az influenzát!

  • Szakemberek szerint a legbiztosabb megelőzési módszer a védőoltás. Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogy milyen összetételű oltóanyagot adnak az idei influenzaszezonban az északi féltekén.
  • A védőoltáson kívül elsősorban a gyakori kézmosást javasolják a szakemberek megelőzési módszerként. Ez más cseppfertőzéssel terjedő betegségek ellen is hatékony megoldás lehet. Íme, a helyes kézmosási technika.
  • Ha valaki rosszul érzi magát, lázas, fontos, hogy ne menjen közösségbe. Ilyenkor a legnagyobb ugyanis a fertőzésveszély.
Ezt is szeretjük