5 betegség, ami a tartós köhögés mögött állhat: nem csak a koronavírus okozhatja
A tartós köhögést több betegség is okozhatja, nem kell azonnal koronavírusra gondolni.

GettyImages-1260684114
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az őszi és téli időszakban gyakori panasz a köhögés. Jelentkezhet légúti betegségek tüneteként, de egyéb oka is lehet.

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a TüdőKözpont orvosa öt gyakori kiváltó okot sorolt fel az elhúzódó köhögés hátterében.

Asztmát is jelezhet

Kezdődő megbetegedésnél sok esetben hiányoznak a tipikus tünetek. A nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, a kilégzés nehezítettsége nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, az asztma kialakulásának előrejelzője lehet az elhúzódó köhögés.

GettyImages-1281111491
Fotó: SolStock / Getty Images Hungary

Mielőtt orvoshoz fordulunk, jegyezzük fel, hogy a tünetek mely napszakban, esetleg fizikai terhelés hatására jelentkeznek-e. Gondold át, milyen környezetben, évszakban erősödnek a panaszok, ezek az információk fontosak lehetnek a további vizsgálatok szempontjából.

Köhögés és reflux

Nem a légutak betegsége, de nagyon sokszor okoz köhögést - gyomorpanasz, égő érzés nélkül is - a refluxbetegség. Ha a gyomorszáj nem zár teljesen, akár csak időszakosan, a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, súlyosabb esetben a gégébe, és onnan lelélegezve a légcsőbe is. A savas inger már a nyelőcsőbe jutva is reflexesen ingerköhögéshez vezet, ha a légutakig is eljut, akkor mindenképpen. 

GettyImages-1141741180
Fotó: Lars Neumann / Getty Images Hungary

Gyógyszermellékhatás

Bizonyos gyógyszerek szedése gyakran okoz köhögést. A legismertebb a vérnyomás-szabályozó készítmények közül az úgynevezett ACE-gátlók mellékhatásaként tapasztalható kellemetlen, száraz köhögés. Fontos tudni, hogy a köhögés sokszor nem közvetlenül a kezelés beállítása után, hanem hetekkel vagy hónapokkal később jelentkezik. A szakorvossal egyeztetve megoldásként a terápia módosítása jöhet szóba.

Hátsó garatfali csorgás

Az orr- és orrmelléküregek betegségei, például arcüreggyulladás, allergia, orrpolip következtében is jelentkezhet hátsó garatfali csorgás. Ilyen esetben a felgyűlt váladék nem az orrnyílásokon át távozik a szervezetből, hanem hetekig, sőt nem megfelelő terápia mellett akár hónapokig is a garat felé csorog, ezzel folyamatos köhögésre ingerelve a beteget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ilyen esetben is a köhögés csak a tünet, a kezelés célja az alapbetegség megszüntetése kell, hogy legyen. Ismétlődő arcüreggyulladás hátterében például egyéb hajlamosító tényező, allergia, orrpolip, orrsövényferdülés is állhat, a kezeléshez tehát alapos kivizsgálás és személyre szabott terápia szükséges.

Stressztünet

Bizonyára sokan tapasztalták már, hogy stresszhelyzetben szapora szívverés jelentkezik, nehezebben lehet levegőt venni, torkunk is kiszáradhat. Gyakori, hogy a felsorolt tünetekhez torokkaparás, krákogás és köhögés is társul.

GettyImages-871918922
Fotó: Dimitri Otis / Getty Images Hungary

Ha visszatérő problémáról van szó, esetleg a stressz forrása a munkahelyi környezet, a panaszok jellemzően enyhülnek a hétvégék és a szabadság ideje alatt. Ha a részletes kivizsgálás során minden egyéb lehetőséget, szervi elváltozást kizártak a szakemberek, a panaszok megszüntetéséhez ilyen esetben stresszoldó technikák elsajátítására lehet szükség, pszichológus bevonásával akár gyógyszeres kezelés is igénybe vehető.

10 gyógynövény, ami erősít, és csillapítja a száraz köhögést: hatékonyak és finomak

A fertőző légúti betegségek megelőzésére, a megfázás ellen, de az allergia tüneteinek enyhítésére is bevethető néhány gyógynövény, amelynek ezért fontos helye van a házi patikában.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük