Már a köhögés hangzása alapján megmondják, ha valaki koronavírusos - Az új eljárás nagyon hatékony
Az új eljárás még azokról is kimutatja a fertőzést hang alapján, akik tünetmentesek.

koronavírus-köhögés1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amerikai kutatók által fejlesztett mesterséges intelligencia algoritmusa képes pontosan azonosítani a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedőket köhögésük hangzása alapján.

Teszteléseken 98,5%-os sikerrel mutatta ki a betegséget olyan emberek körében, akiknek koronavírus-tesztje pozitív lett, és százszázalékos eredményt ért el azok körében, akiknek a köhögésen kívül semmilyen más tünetük nem volt.

A mesterséges intelligencia hallja azt, amit az emberi fül nem

A kutatók applikációvá akarják fejleszteni az algoritmust, ezért engedélyeztetni fogják az illetékes hatóságnál - adta hírül a BBC hírportálja. A szakemberek szerint az emberi fül képtelen meghallani a különbséget a tünetmentes koronavírus-fertőzöttek köhögésének hangzásában.

koronavírus-köhögés2
Fotó: zoranm / Getty Images Hungary

A Massachusettsi Műszak Egyetem (MIT) kutatói az IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology című tudományos folyóiratban mutatták be fejlesztésüket. Az MIT kutatói mintegy 70 ezer hangmintát gyűjtöttek köhögésekről. Közülük 2500 származott azonosított koronavírus-fertőzöttől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Változik a hangadás, ha valaki koronavírusos, még akkor is, ha tünetmentes - magyarázta Brian Subirana, az MIT kutatója. Az algoritmust a gyakorlatban alkalmazni lehet diákok, dolgozók naponta történő szűréséhez vagy közösségek gyors szűréséhez, ha csoportos fertőzés lép fel - olvasható tanulmányukban.

Máshol is dolgoznak hasonló megoldásokon

Számos más intézmény, köztük a Cambridge-i Egyetem, a Carnegie Mellon Egyetem és a Novoic brit startup is dolgozik hasonló projekten. A Cambridge-i Egyetem kutatói júliusban hasonló hangteszteléskor 80%-os sikert értek el a koronavírus-fertőzés azonosításában a köhögés és a légzés hangzásának vizsgálatakor.

Hol van a legnagyobb esélye, hogy elkapd a koronavírust? Listát adtak ki a fertőzésveszélyes helyekről

A koronavírus-fertőzés veszélye nem az üzletekben a legnagyobb.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük