Hol van a legnagyobb esélye, hogy elkapd a koronavírust? Listát adtak ki a fertőzésveszélyes helyekről

A koronavírus-fertőzés veszélye nem az üzletekben a legnagyobb.

maszk-nő

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár sok szabályon lazítottak az elmúlt időszakban, a koronavírus-járvány a veszélyhelyzet végének kihirdetésével nem szűnt meg. A különböző helyszíneken ugyanakkor - részben azok adottságai, részben a szabályok miatt - eltérő eséllyel fertőződik meg az ember.

A Michigan Live magazin orvosokkal és kutatókkal egyeztetve hosszú listát közölt azokról a helyszínekről, ahol az ember a mindennapokban gyakran megfordul. Ezeket a helyeket egytől tízig terjedő skálán osztályozta aszerint, hogy mennyi az esélye, hogy adott szabályok betartása mellett ott elkapjuk a vírust: a magasabb pont a nagyobb kockázatot jelenti. Mutatunk néhány fontosabb adatot.

Kocsmák, sörözők - 9 pont

A beltéri kocsmai időtöltést a legkockázatosabb tevékenységek egyikének vélik a lista szerkesztői a vírusveszély szempontjából, melyet azzal magyaráznak, hogy a legtöbben nem figyelnek ott a távolságtartásra, néhány ital után pedig lazul a szabályok betartása. 

Természetesen az is növeli a fertőzés esélyét a kocsmákban és a sörözőkben, hogy nem viselnek az emberek maszkot. Akadt olyan kutató, aki inkább tíz pontot adott volna a tevékenységre.

Nagy koncertek - 9 pont

A nagyobb zenei koncerteken magas a vírusfertőzés kockázata a szakértők szerint, akik külön felhívták arra is a figyelmet, hogy sajnos még szabad téren sem sokkal kisebb a veszély. A távolságtartás hiánya és az alkoholfogyasztás miatti lazább szabálykövetés mellett egy szakorvos az éneklést is kiemelte, amellyel az ember a köhögéshez és a tüsszentéshez hasonlóan bocsáthatja a vírusokat szerte a levegőbe.

Stadionok, sportlétesítmények - 8 pont

A koncertekhez hasonlóan a sporteseményeken is nagy lehet a zsúfoltság, és szintén jellemző lehet az emberekre az alkoholfogyasztás. Az énekléshez hasonlóan a kiabálás is megkönnyíti a vírusok terjedését a levegőben.

Edzőtermek - 8 pont

Az edzőtermek veszélye egyrészt abban mutatkozik meg, hogy a tevékenység belső téren történik, másrészt edzés közben az erős zihálás, lihegés szintén szanaszét a levegőbe repítheti a vírusokat. A maszk viselése ugyan csillapítana ezen a hatáson, de ez nem jellemző, kényelmetlensége miatt sokan megszabadulnak tőle.

Templomok - 8 pont

A templomok beltéri szertartásain, istentiszteletein magas a kockázat, mely az éneklés közben a levegőben szétszóródó vírusokkal tovább nő. A kockázat maszkhordással és a távolságtartással némiképp csökkenthető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Önkiszolgáló büfék - 8 pont

A büfék kockázati szintje valahol a bárok és a hagyományos éttermek között van. Ezekben nehezebb a távolságtartás, mivel egyszerre sokan gyűlhetnek össze a belső térben, és az evőeszközöket, tálakat, tálcákat is szabadon megfoghatják az emberek. Ennél még kockázatosabb a svédasztalos étkezés, amelyet éppen ezért számos vendéglátóhely és szállás cserélt le az elmúlt időszakban.

Medencés strandfürdők - 7 pont

A nyilvános medencéket biztonságossá tenni szinte lehetetlen. Bár szabadban kevesebb az esélye a fertőzésnek, a vízben senki nem hord maszkot. Több országban, köztük Magyarországon egyébként korlátozzák a beengedhető emberek számát a fürdőkben, és a víz klórszintjét is megemelték, ezért számos változásra számítania kell a strandra készülőknek.

Játszóterek - 6 pont

A játszótereken lehetetlen betartatni a másfél méteres biztonsági távolságot, és a játékokat sem fertőtlenítik kellő gyakorisággal, így a vírus továbbadása szempontjából kockázatosnak számítanak. A szülők felelőssége, hogy a köhögés, tüsszentés szabályait vagy a száj érintésének kockázatát megtanítsák a gyereknek. Bár a gyerekek nem számítanak a vírus veszélyeztetett csoportjába, hordozók még lehetnek. Az iskolákat még ennél is rosszabbra, 7 pontosra értékelték a szakértők.

Éttermek belső terei - 6 pont

Az éttermek, vendéglők beltéri részén jóval kockázatosabb az étkezés a teraszoknál, melyet mindössze 4 pontosra értékeltek. A veszély még magasabb, ha a tereket a belső levegőt cirkuláltató légkondicionálóval hűtik, ez azonban jelenleg nálunk és több országban is tilos. Az emberek nyilván nem viselnek itt maszkot, de a távolságok biztosítására és a létszám korlátozására kötelessége figyelni a vendéglátóknak. A szakorvosok aggodalom esetén a belső tér kevésbé forgalmas részeit ajánlják, illetve ablak vagy ajtó közelében.

Fodrászatok - 6 pont

A fodrászati munka közben lehetetlen az óvintézkedések maradéktalan betartása, a távolságtartás kivitelezhetetlen, legfeljebb a maszkviselés várható el a szolgáltatótól vagy a vendégektől, illetve a várakozás ideje és módja befolyásolható. A fertőtlenítés elmaradhatatlan, de a kockázati csoporthoz tartozóknak így is a reggeli órákat ajánlják inkább a szakértők.

Mozik - 6 pont

A mozikat sem a pandémia óvintézkedéseit szem előtt tartva tervezték. Bár már megnyitottak Magyarországon is, pontos szabályokat egyelőre nem határoztak meg a működésükre vonatkozóan, így akad, ahol egy-egy hely kimarad, máshol csak a kézfertőtlenítők és kesztyűk kihelyezésével tudják le a védekezést. Sokkal kevésbé veszélyesek az újból egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kertmozik és autósmozik.

Repülők - 5 pont

Bár sokan nem erre tippelnének, és a lap által megkérdezett szakorvosok véleménye is megoszlott, összességében a repülőket közepes kockázatúaknak értékelték, amennyiben az adott légitársaság figyel a maszkviselésre, a fertőtlenítésre és az utasok számának korlátozására is. A probléma ott kezdődik, ha egy hosszabb úton kényelmetlenné váló maszkot nem megfelelően hordanak az utasok.

Plázák - 5 pont

A plázák kockázati szintje ugyancsak azon múlik, hogy az odalátogató emberek mennyire tartják be a távolságtartás és a maszkviselés szabályait, illetve hogy korlátozzák-e a beengedhető emberek számát. Ezek hiányában sokkal rosszabb helyet is kaphat.

Kültéri strandok - 5 pont

A szabadtéri strandokon a távolságtartás sokkal könnyebb a zártabb fürdőknél és uszodáknál, amennyiben nincs kimondottan tömeg egy-egy helyen. A kockázati csoportoknak mindenesetre inkább a korai órákat ajánlják, amikor még jóval kevesebben látogatják a vízpartot.

Irodai munka - 4 pont

Az irodai munka akkor élvez előnyt a szakértők szerint az étteremmel vagy az üzletekkel szemben, ha a munkáltató biztosítja a távolságtartás, az elhatárolódás lehetőségét, és megköveteli a maszkot, valamint korlátozza a belső levegővel működő légkondicionálók használatát. Mivel hosszan egy légtérben tartózkodni a kollégáknak még így sem mondható teljesen biztonságosnak, otthonról is végezhető munka esetén a szakorvosok inkább ezt a felállást javasolják a kockázat csökkentése érdekében.

Élelmiszerboltok - 3 pont

Az élelmiszerboltok többsége számos óvintézkedést bevezetett, hogy ne váljanak gócpontokká a járvány terjedésében. Ahogy más országokban, úgy Magyarországon is kötelező a maszkviselés, és a távolságtartásra is figyelnek a legtöbb helyen, sőt van, ahol kesztyűket vagy kézfertőtlenítőt biztosítanak a vásárlók számára. Ezek betartása nélkül jóval magasabb lenne a kockázat.

Szállodák - 3 pont

A szállodákban becsekkoláskor és étkezések közben rejlik nagyobb kockázat, a szobákban már valószínűtlen a fertőzés. A szálláshelyeknek ráadásul fokozottan figyelniük kell a fertőtlenítésre is.

Könyvtárak és múzeumok - 3 pont

A könyvtárak, a múzeumok sokszor tágas belső terekkel rendelkeznek, esetenként magasabb belmagassággal, amely miatt könnyű megtartani a távolságot, és a maszkviselés szabályát sem nehéz betartatni a vendégekkel.

Kedvenc Győrfi Pál-mémjeink

Az Országos Mentőszolgálat híres szóvivője a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások arca lett. Bár a kijárási korlátozásoknak vége, az otthon maradásra buzdító mémeket azóta is imádjuk.

„Hova-hova?” Mutatjuk a legviccesebb Győrfi Pál-mémeket az elmúlt hetekből

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük