Hol van a legnagyobb esélye, hogy elkapd a koronavírust? Listát adtak ki a fertőzésveszélyes helyekről
A koronavírus-fertőzés veszélye nem az üzletekben a legnagyobb.

maszk-nő
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár sok szabályon lazítottak az elmúlt időszakban, a koronavírus-járvány a veszélyhelyzet végének kihirdetésével nem szűnt meg. A különböző helyszíneken ugyanakkor - részben azok adottságai, részben a szabályok miatt - eltérő eséllyel fertőződik meg az ember.

A Michigan Live magazin orvosokkal és kutatókkal egyeztetve hosszú listát közölt azokról a helyszínekről, ahol az ember a mindennapokban gyakran megfordul. Ezeket a helyeket egytől tízig terjedő skálán osztályozta aszerint, hogy mennyi az esélye, hogy adott szabályok betartása mellett ott elkapjuk a vírust: a magasabb pont a nagyobb kockázatot jelenti. Mutatunk néhány fontosabb adatot.

Kocsmák, sörözők - 9 pont

A beltéri kocsmai időtöltést a legkockázatosabb tevékenységek egyikének vélik a lista szerkesztői a vírusveszély szempontjából, melyet azzal magyaráznak, hogy a legtöbben nem figyelnek ott a távolságtartásra, néhány ital után pedig lazul a szabályok betartása. 

Természetesen az is növeli a fertőzés esélyét a kocsmákban és a sörözőkben, hogy nem viselnek az emberek maszkot. Akadt olyan kutató, aki inkább tíz pontot adott volna a tevékenységre.

Nagy koncertek - 9 pont

A nagyobb zenei koncerteken magas a vírusfertőzés kockázata a szakértők szerint, akik külön felhívták arra is a figyelmet, hogy sajnos még szabad téren sem sokkal kisebb a veszély. A távolságtartás hiánya és az alkoholfogyasztás miatti lazább szabálykövetés mellett egy szakorvos az éneklést is kiemelte, amellyel az ember a köhögéshez és a tüsszentéshez hasonlóan bocsáthatja a vírusokat szerte a levegőbe.

Stadionok, sportlétesítmények - 8 pont

A koncertekhez hasonlóan a sporteseményeken is nagy lehet a zsúfoltság, és szintén jellemző lehet az emberekre az alkoholfogyasztás. Az énekléshez hasonlóan a kiabálás is megkönnyíti a vírusok terjedését a levegőben.

Edzőtermek - 8 pont

Az edzőtermek veszélye egyrészt abban mutatkozik meg, hogy a tevékenység belső téren történik, másrészt edzés közben az erős zihálás, lihegés szintén szanaszét a levegőbe repítheti a vírusokat. A maszk viselése ugyan csillapítana ezen a hatáson, de ez nem jellemző, kényelmetlensége miatt sokan megszabadulnak tőle.

Templomok - 8 pont

A templomok beltéri szertartásain, istentiszteletein magas a kockázat, mely az éneklés közben a levegőben szétszóródó vírusokkal tovább nő. A kockázat maszkhordással és a távolságtartással némiképp csökkenthető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Önkiszolgáló büfék - 8 pont

A büfék kockázati szintje valahol a bárok és a hagyományos éttermek között van. Ezekben nehezebb a távolságtartás, mivel egyszerre sokan gyűlhetnek össze a belső térben, és az evőeszközöket, tálakat, tálcákat is szabadon megfoghatják az emberek. Ennél még kockázatosabb a svédasztalos étkezés, amelyet éppen ezért számos vendéglátóhely és szállás cserélt le az elmúlt időszakban.

Medencés strandfürdők - 7 pont

A nyilvános medencéket biztonságossá tenni szinte lehetetlen. Bár szabadban kevesebb az esélye a fertőzésnek, a vízben senki nem hord maszkot. Több országban, köztük Magyarországon egyébként korlátozzák a beengedhető emberek számát a fürdőkben, és a víz klórszintjét is megemelték, ezért számos változásra számítania kell a strandra készülőknek.

Játszóterek - 6 pont

A játszótereken lehetetlen betartatni a másfél méteres biztonsági távolságot, és a játékokat sem fertőtlenítik kellő gyakorisággal, így a vírus továbbadása szempontjából kockázatosnak számítanak. A szülők felelőssége, hogy a köhögés, tüsszentés szabályait vagy a száj érintésének kockázatát megtanítsák a gyereknek. Bár a gyerekek nem számítanak a vírus veszélyeztetett csoportjába, hordozók még lehetnek. Az iskolákat még ennél is rosszabbra, 7 pontosra értékelték a szakértők.

Éttermek belső terei - 6 pont

Az éttermek, vendéglők beltéri részén jóval kockázatosabb az étkezés a teraszoknál, melyet mindössze 4 pontosra értékeltek. A veszély még magasabb, ha a tereket a belső levegőt cirkuláltató légkondicionálóval hűtik, ez azonban jelenleg nálunk és több országban is tilos. Az emberek nyilván nem viselnek itt maszkot, de a távolságok biztosítására és a létszám korlátozására kötelessége figyelni a vendéglátóknak. A szakorvosok aggodalom esetén a belső tér kevésbé forgalmas részeit ajánlják, illetve ablak vagy ajtó közelében.

Fodrászatok - 6 pont

A fodrászati munka közben lehetetlen az óvintézkedések maradéktalan betartása, a távolságtartás kivitelezhetetlen, legfeljebb a maszkviselés várható el a szolgáltatótól vagy a vendégektől, illetve a várakozás ideje és módja befolyásolható. A fertőtlenítés elmaradhatatlan, de a kockázati csoporthoz tartozóknak így is a reggeli órákat ajánlják inkább a szakértők.

Mozik - 6 pont

A mozikat sem a pandémia óvintézkedéseit szem előtt tartva tervezték. Bár már megnyitottak Magyarországon is, pontos szabályokat egyelőre nem határoztak meg a működésükre vonatkozóan, így akad, ahol egy-egy hely kimarad, máshol csak a kézfertőtlenítők és kesztyűk kihelyezésével tudják le a védekezést. Sokkal kevésbé veszélyesek az újból egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kertmozik és autósmozik.

Repülők - 5 pont

Bár sokan nem erre tippelnének, és a lap által megkérdezett szakorvosok véleménye is megoszlott, összességében a repülőket közepes kockázatúaknak értékelték, amennyiben az adott légitársaság figyel a maszkviselésre, a fertőtlenítésre és az utasok számának korlátozására is. A probléma ott kezdődik, ha egy hosszabb úton kényelmetlenné váló maszkot nem megfelelően hordanak az utasok.

Plázák - 5 pont

A plázák kockázati szintje ugyancsak azon múlik, hogy az odalátogató emberek mennyire tartják be a távolságtartás és a maszkviselés szabályait, illetve hogy korlátozzák-e a beengedhető emberek számát. Ezek hiányában sokkal rosszabb helyet is kaphat.

Kültéri strandok - 5 pont

A szabadtéri strandokon a távolságtartás sokkal könnyebb a zártabb fürdőknél és uszodáknál, amennyiben nincs kimondottan tömeg egy-egy helyen. A kockázati csoportoknak mindenesetre inkább a korai órákat ajánlják, amikor még jóval kevesebben látogatják a vízpartot.

Irodai munka - 4 pont

Az irodai munka akkor élvez előnyt a szakértők szerint az étteremmel vagy az üzletekkel szemben, ha a munkáltató biztosítja a távolságtartás, az elhatárolódás lehetőségét, és megköveteli a maszkot, valamint korlátozza a belső levegővel működő légkondicionálók használatát. Mivel hosszan egy légtérben tartózkodni a kollégáknak még így sem mondható teljesen biztonságosnak, otthonról is végezhető munka esetén a szakorvosok inkább ezt a felállást javasolják a kockázat csökkentése érdekében.

Élelmiszerboltok - 3 pont

Az élelmiszerboltok többsége számos óvintézkedést bevezetett, hogy ne váljanak gócpontokká a járvány terjedésében. Ahogy más országokban, úgy Magyarországon is kötelező a maszkviselés, és a távolságtartásra is figyelnek a legtöbb helyen, sőt van, ahol kesztyűket vagy kézfertőtlenítőt biztosítanak a vásárlók számára. Ezek betartása nélkül jóval magasabb lenne a kockázat.

Szállodák - 3 pont

A szállodákban becsekkoláskor és étkezések közben rejlik nagyobb kockázat, a szobákban már valószínűtlen a fertőzés. A szálláshelyeknek ráadásul fokozottan figyelniük kell a fertőtlenítésre is.

Könyvtárak és múzeumok - 3 pont

A könyvtárak, a múzeumok sokszor tágas belső terekkel rendelkeznek, esetenként magasabb belmagassággal, amely miatt könnyű megtartani a távolságot, és a maszkviselés szabályát sem nehéz betartatni a vendégekkel.

Kedvenc Győrfi Pál-mémjeink

Az Országos Mentőszolgálat híres szóvivője a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások arca lett. Bár a kijárási korlátozásoknak vége, az otthon maradásra buzdító mémeket azóta is imádjuk.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük