Koronavírus: egy új kutatás kimutatta, mi történik a testben a gyógyulás után
Az antitestek mennyisége gyorsan csökken a koronavírus-fertőzést követően egy új kutatás szerint.

koronavirus-felelem-szorongas-panik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus ellen termelt antitestek szintje egészen gyorsan csökken a megfertőződést követően - állapították meg brit szakemberek. Az Imperial College London kutatói szerint a pozitív ellenanyagtesztet produkáló emberek száma 26%-kal csökkent június és szeptember között Nagy-Britanniában - írja a BBC hírportálja. A szakemberek szerint az immunitás a jelek szerint gyengül, és fennáll a kockázata a vírussal való ismételt megfertőződésnek.

Angliában eddig több mint 350 ezer emberen végeztek ellenanyagtesztet a REACT-2 tanulmány részeként. A június vége és július eleje közötti időszakban elvégzett első teszteléskor 1000 emberből nagyjából 60-nál észleltek antitesteket. A szeptemberi második körben azonban már csak 1000-ből 44 embernél.

- Az immunitás egészen gyorsan gyengül, mindössze három hónappal vagyunk az első tesztelés után, és már most 26%-os csökkenést mutattunk ki az antitestekben - mondta Helen Ward professzor, a tanulmány egyik készítője. Általában azoknál volt nagyobb a csökkenés, akik tünetmentesen vészelték át a Covid-19-et, a különböző korcsoportok esetében pedig a 65 éven felülieknél csökkent legjobban az antitestek mennyisége.

Az igazolt újrafertőzöttek száma rendkívül alacsony. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy az immunitás csupán a márciusi-áprilisi tetőzés óta kezdett csökkenni. A szakemberek szerint a második fertőzés enyhébb lehet az elsőnél, még ha az immunitás csökkent is, mivel a szervezetnek kell, hogy legyen egy immunemléke a vírussal való első találkozásról, és tudnia kell, hogyan védekezzen ellene.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Wendy Barclay professzor szerint az antitestek gyors fogyatkozása miatt nem feltétlenül kérdőjeleződik meg a jelenleg klinikai vizsgálatoknak alávetett vakcinajelöltek hatékonysága. - Egy jó oltóanyag jóval hatékonyabb lehet a természetes immunitásnál - jegyezte meg a szakember.

Fotók: Getty Images

Veszélyes jelenség ütötte fel a fejét a koronavírussal kapcsolatban

Virológus hívta fel a figyelmet a koronavírus tagadásának veszélyeire.

Ezt is szeretjük