3 lélekerősítő tanács azoknak, akik demens beteget ápolnak: szakértő hasznos gondolatai
Nem könnyű a demens hozzátartozó ápolása, a kapcsolatokat is megváltoztatja, de van pár gondolat, ami lelki támaszt nyújthat.

kezek a magasba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár házastársunkról, akár más szerettünkről gondoskodunk, a demencia előrehaladtával óhatatlanul változik a kapcsolatunk. Ennek elfogadása és az alkalmazkodás az új viszonyokhoz és szerepekhez előfordul, hogy nagyon megterhelő.

A felejtek.hu szakemberei szerint nem szabad feledni, hogy az újfajta kapcsolódások is lehetnek igen gazdagok és kielégítőek, ha sikerül megtanulni, hogyan tudunk érzelmi meghittséget teremteni kettőnk közt.

Változó szerepek

Személyes gondoskodást nyújtókként érdemes egy sorstárscsoport támogató közösségéhez csatlakozni. Ha meg tudjuk másokkal is beszélni a nehéz és örömteli pillanatokat, máris nem érezzük magunkat olyan magányosnak az új szerepben.

GettyImages-1248708332
Fotó: Piksel / Getty Images Hungary

Ahogy a társunk Alzheimer-kórja vagy demenciája előrehalad, úgy előfordul, hogy bizonyos feladatokat át kell tőle venni - legyenek ezek anyagi vagy jogi kérdések, vagy akár csak háztartási teendők. Készülj fel ezekre előre: a házastárs diagnózisát követően mihamarabb keresd meg, és rendezd el az összes fontos iratot, legyenek ezek kéznél, egy helyen. A mindennapi életben és a fontos döntésekben kérd családtagjaid és segítő személyek, mint egészségügyi, jogi, szociális szakértők és dolgozók támogatását.

Intimitás

Sokan érzik azt, hogy el kell gyászolniuk korábbi kapcsolatukat a partnerükkel - ez természetes folyamat. A szellemi hanyatlás nyomán nem lesz teljesen ugyanolyan a testi-lelki kapcsolat, mint volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Alzheimer-kórral élőknél jellemzően megváltozik a szexualitás. A depresszió, gyógyszerek és betegségek mind kihatnak a fizikai intimitás keresésére mind a beteg, mind a társa esetében. Ne feledd, hogy sok házastársból ekkor válik személyes gondoskodást nyújtó társ, és ez a szerepváltozás újfajta kihívásokat is jelent. Ebben a helyzetben sokaknak segít, ha partnerükkel újfajta módokat keresnek az egymással való kapcsolódásra.

Család és barátok

Sok személyes gondoskodást nyújtó ember arról számol be, hogy a családdal és barátokkal való kapcsolat megszenvedte a betegséget és a gondoskodói szerep előtérbe kerülését. Ennek hátterében gyakran az áll, hogy a távolabbi rokonok és barátok nem igazán tudják, hogyan is viszonyuljanak az Alzheimerrel élő szerettükhöz, és nem tudnak eleget a betegségről.

GettyImages-841170004
Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Érdemes kézbe venni a dolgokat, és elbeszélgetni velük arról, hogy habár az Alzheimer-kór vagy más demenciák valamelyest megváltoztatják az ember életét, a barátságuk és támogatásuk most még értékesebb, mint valaha. Amennyiben biztonságos, hívd meg őket magatokhoz, és beszélgessetek el a demencia nyomán fellépő gondolkodási, viselkedési és érzelmi változásokról. Segíts abban is, hogy javaslatokat teszel a hatékony kommunikációra és a közösen végezhető élvezetes tevékenységekre is.

Védik a memóriát, megelőzik a demenciát: 8 ital, amit napi szinten kellene fogyasztani

Egyes természetes összetevőkből, zöldségekből és gyümölcsökből készült turmixok vagy levek értékes hatóanyag-tartalmuknak köszönhetően effektíven támogatják az agy működését.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük