Ezek a legjobb programok a demens családtagok számára: sokat segít, ha hasznosnak érzik magukat

Számos olyan elfoglaltság van, ami segít kellemessé tenni a lakásban töltött időt a demens beteg és hozzátartozója számára.

Programötletek demens betegeknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor demenciával élő szerettünkről gondoskodunk, hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy innentől már csak otthon ülés és unalom vár ránk. Szerencsére számos olyan elfoglaltság van, ami segít kellemessé tenni a lakásban töltött időt - és ami az Alzheimer-kórral vagy demenciával élők számára stimulációt, örömet és sikerélményt jelent.

Elsőként szinte magától értetődően adódnak a különféle házimunkák. Ha szerettünk régebben is végrehajtotta ezeket, a személyre szabott változataik a továbbiakban is megfelelő elfoglaltságot jelenthetnek. Még akkor is érdemes megpróbálkozni néhány egyszerűbb feladattal, ha a beteg korábban nem kifejezetten élvezte a házimunkát - elképzelhető, hogy most a virágok megöntözése vagy a madáretető feltöltése révén hasznosnak érezheti magát - áll a felejtek.hu oldalán.

Segítség a házban

Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy a demenciával élő szerettünk képességeihez és fizikai erőnlétéhez igazítsuk a feladatot. Például a porszívó tologatása nehéz lehet, ám egy könnyű seprés megfelelhet. Arról se feledkezzünk meg, hogy sok munkafolyamatot ülve is végezhetünk. 

GettyImages-659028876
Fotó: Obencem / Getty Images Hungary

Rendkívül fontos, hogy a házimunka végzése során ne kritizáljunk, inkább bátorítsuk a beteget, és a lehető legminimálisabban szóljunk bele a feladatba. Így remélhetőleg később is szívesen választja szerettünk ezt az elfoglaltságot. Ha például újból fel kell söpörni, azt később is megtehetjük - ezzel pedig biztosítjuk, hogy nem hívjuk fel a figyelmet arra, ha nem megfelelően lett a házimunka elvégezve.

Bizonyos tevékenységeket, például a ruhák hajtogatását vagy a mosogatást-törölgetést együtt is elvégezhetjük. Ennek segítségével kellemes szociális időtöltéssé válik a munka.

Házimunkák, amiket el tudnak végezni

 • Ablakpucolás vízzel és ablaktörlővel.
 • A konyhaszekrény átrendezése.
 • Kisebb ruhaneműk kézi mosása.
 • Asztalterítés és -leszedés.
 • Teregetés.
 • Mosogatás-törölgetés.
 • Ruhák és törölközők hajtogatása segítséggel.
 • Fiókok rendszerezése.
 • Zoknik párosítása.
 • Virágok elrendezése a vázában.
 • Portörlés.
 • Virágok öntözése.
 • Seprés/felmosás.
 • Kisállatok megetetése.
 • Bevásárlólista készítése.
GettyImages-1213063624
Fotó: Iuliia Mikhalitskaia / Getty Images Hungary

Mindig tartsuk szem előtt, hogy a demenciával élő számára milyen pozitív hozadékkal járnak ezek a tevékenységek, és hogyan tudjuk biztosítani a sikerélményüket és elégedettségérzésüket. Ahhoz sem kell ragaszkodni, hogy a teljes folyamatot végigcsinálják: az is elég, ha heti néhány alkalommal pár percet foglalkoznak a tevékenységekkel.

Természetesen másfajta elfoglaltságokat is lehet tervezni. A testmozgás például rendkívül pozitív hatással jár a testi és szellemi egészségre. Mindezek mellett, ha szerettünk a nap során túl sok időt tölt ülve, fekve, szunyókálva, akkor éjszaka nyugtalanabb lehet, és alvási nehézségei alakulhatnak ki. Egy-egy séta a ház körül, az utcán vagy a természetben remek időtöltés, és lehetőséget teremt a beszélgetésre. A testmozgás még akkor is megoldható, ha a demenciával élő személy mozgásképessége korlátozott, hiszen székben ülve is lehet zenére tornázni.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a mindennapi rutin is számos elfoglaltságot kínál. Sokan szeretik a dolgokat mindig ugyanúgy végezni, hiszen ez növeli a biztonságérzetet, ám időnként ki lehet próbálni a rutin kisebb változtatásait is, hátha üdítően hat a demenciával élő személyre és ránk is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fontos ugyanakkor az is, hogy például a társas igényeknek is helyet adjunk. Egy közös kávézás vagy teázás, egy családi esemény, egy kártyaparti vagy a barátokkal, szomszédokkal töltött délutánok mind felfrissítik a mindennapokat.

A demenciával élő személynek mindezeken túl megmaradhat intellektuális és spirituális érdeklődése is. A könyvek vagy újságok, keresztrejtvények kellemes szellemi kikapcsolódást nyújtanak, míg az imádkozás, vallásos műsorok és dalok hallgatása a vallási igényeket elégíti ki.

Amennyiben kedvet és energiát érzünk hozzá, a kézműves-tevékenységek szintén rengeteg jótékony hozadékkal járnak a demenciával élő szerettünk lelki állapotára. Akár festünk, agyagozunk, közösen zenélünk, vagy egy élettörténetet bemutató személyes füzetet hozunk létre, ezek az alkalmak az önkifejezésen túl értékes közösen szerzett élményeket is jelentenek.

GettyImages-1195556252
Fotó: sturti / Getty Images Hungary

Az Alzheimer-kór és más demenciák során mindvégig, a későbbi stádiumokban pedig hangsúlyozottan érdemes a nem verbális tevékenységekre is gondolni. Egy kisállat bundájának simogatása, egy kéz- vagy lábmasszázs rendkívül erőteljes pozitív hatást jelenthet a szerettünk számára.

Segítenek megelőzni a demenciát: 10 étel, amit gyakrabban kellene fogyasztani

Az agy egészsége érdekében bizonyítottan fontos többek között az omega-3 zsírsavak, a D-vitamin pótlása, de a polifenol, flavonoid vegyületek is nélkülözhetetlenek a szellemi frissesség megőrzéséhez. 

Segítenek megelőzni a demenciát: 10 étel, amit gyakrabban kellene fogyasztani

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük