Tudtad, hogy a tamponnak is van szavatossági ideje? Nőgyógyász mondja el, miért ne a fürdőszobában tárold
Hogyan lehet megállapítani, hogy egy tampont biztonságos-e még használni?

tampon cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mint lényegében mindennek, úgy a tamponnak is van szavatossági ideje. Azonban az, hogy hogyan tárolod otthon, fontosabb annál, mint hogy pontosan mikor is vásároltad.

Erre nemcsak a komfortérzet, de az alapvető higiénia miatt kell figyelni, hogy az esetleges fertőzéseket elkerülje az illető.

A legtöbb tampon körülbelül 5 évig bírja

A legtöbb tampon általában 5-6 év után jár le, de ez nem azt jelenti, hogy ha a fürdőszobádban találsz egy néhány éves, bontatlan csomagot, minden további nélkül fel is használhatod. Ugyanis nem mindegy, hogyan tároltad az évek alatt. Ha helytelenül, akkor az nagyban növelheti a penészesedés kockázatát.

tampons
Fotó: picture alliance

- Ez felboríthatja a hüvely pH-értékét, és folyáshoz, fertőzéshez vezethet - ismerteti dr. Candice Fraser nőgyógyász. 

Hogyan és hol kell tárolni?

Először is, vásárláskor meg kell bizonyosodni róla, hogy a csomagolás nem sérült, vagyis nincs rajta nyitott rés, amelyen át a baktériumok bejuthatnak. Ha a csomagolás rendben van, ajánlott abban tartani otthon is, mert ez megvédi a tamponokat a különféle szennyeződésektől.

tampon wc
Fotó: Peopleimages / Getty Images Hungary

Másodszor, kerülni kellene a fürdőszobát, mert az ott található nedvesség szintén penészhez és a baktériumok elszaporodásához vezethet. A nőgyógyász szerint a párás fürdő helyett tehát célszerű egy száraz helyiséget választani, ami lehet akár a hálószoba is.

Innen tudhatod, hogy felhasználható-e még

Értelemszerűen azok a tamponok, amik ránézésre nem tűnnek frissnek és tisztának, kerülendők, lejárati dátum ide vagy oda. Például az elszíneződés azt jelzi, hogy már nem alkalmas használatra. Ugyanez vonatkozik a sérült csomagolásra is, és a fentiekből adódóan az évekig a fürdőben tárolt tampon sem biztos, hogy penészmentes.

A táskában hányódó tampont semmiképpen nem érdemes felhasználni, hiába van rajta celofán, a piszok így is a felületére juthat, és komoly fertőzést okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tudtommal azért még senki nem került kórházba, mert penészes tampont használt volna, kivéve, amikor valaki túl sokáig hagyott bent egy tampont, és ez toxikus sokk szindrómához vezetett - állítja dr. Fraser.

A szakértő tanácsa röviden annyi: ha kicsit is gyanakszol, inkább dobd ki, és vegyél újat!

A leghatékonyabb gyógynövények erős görcsökre

A vény nélkül kapható gyógyszerek, fájdalomcsillapítók mellett természetes gyógynövényekkel is lehet küzdeni a görcsölés ellen. Ezt a tíz növényt ismerni kell!

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük