Sarok- és talpfájdalom az első tünet: 3 jel, ami a talpi szalag gyulladására utal
A talpi bőnye nagyon fontos része a lábnak, begyulladása igen kellemetlen tünetekkel jár.

talpfájás nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sarok- és talpfájdalom hívhatják fel a figyelmet a talpi bőnye gyulladására, amely igen gyakori jelenség futóknál és olyanoknál, akik sokat állnak, járnak kemény felületen.

Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a kezelés otthoni és orvosi lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Túlterhelés a probléma forrása

A talpi bőnye gyulladása, vagyis a fasciitis plantaris egy viszonylag gyakori probléma, ami a túlterhelés vagy egyenetlen terhelés miatt alakulhat ki. Maga a talpi bőnye egy erős, kötőszövetes lemez, amely a talpon húzódik a saroktól a lábujjak tövéig. Elsődleges funkciója, hogy csillapítsa a lépéskor, földet éréskor keletkező becsapódási rezgést. Ha azonban ez a talpi szalag hosszú ideig túlterhelésnek van kitéve, lassan mikrosérülések alakulhatnak ki rajra, ami pedig egy tartós gyulladásos állapotot hoz létre.

Kezelés nélkül, változatlan terhelés mellett a bőnye megvastagodhat, sőt szövődményesen mész rakódhat le a gyulladt területen, és kialakul az úgynevezett sarkantyú, amit már csak műtéttel lehet eltávolítani. Nyilvánvaló, hogy a cél az, hogy a páciens ne jusson el erre a szintre, már korábban megkezdődjön a hatékony és többnyire hosszantartó kezelés.

Milyen tünetek utalhatnak a talpi bőnye gyulladására?

  • Eleinte a sarokcsontnál és/vagy a lábujjak tövénél jelentkezik a fájdalom. Húzódó, szúró jellegű az érzés, ami rögtön a reggeli felkelés után megmutatkozik.
  • A fájdalom a folyamat kezdetén 10-20 perc alatt elmúlik, mintegy bejáratódik a láb. Később azonban egyre tovább jelen van a feszítő érzés. Fizikai aktivitás is fokozhatja a panaszokat.  
  • A talp, a sarok a gyulladás miatt kipirulhat, meleggé válhat, egyre nehezebbé válik a járás, az állás.

- Mivel a túlterhelés elsősorban sportolóknál jelenhet meg, igen gyakran a futók, ugrók jelentkeznek ilyen problémával, különösen, ha nem szakszerűen építették fel az edzésüket - hangsúlyozza Páll doktor. - Ugyanakkor természetesen mindenkinél jelentkezhet a gyulladás, főként, ha kemény talajon kénytelen állni vagy járni, például tanároknál, pincéreknél, álló foglalkozást végzőknél.

Ezek a további kockázati tényezők

  • Nem ergonomikusan kialakított cipő viselése. Különösen veszélyes ebből a szempontból a nyaranta viselt vékony papucs, a magas sarkú cipő, a nem megfelelő megtámasztást biztosító lábbelik, a széttaposott cipő. Kemény talajon nem egészséges a mezítláb járás sem.
  • A túlsúly jelentős terhet ró a talpboltozatra, így a talpi bőnyére is, tehát alapvető kockázati tényező. Sajnos e tekintetben a terhesség sem kivétel. 
  • Az idősödés is ronthat a helyzeten, negyven- és hatvanéves kor közt gyakoribb a gyulladás.
  • Bizonyos állapotok, például az ízületi gyulladás is rizikónövelő tényezőnek számítanak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Szakszerű segítség

Páll doktor szerint, ha túl sok mikrosérülés keletkezik a fasciában, az előbb-utóbb valóban elszakadhat. Ha össze is forr később, az már csak hegszövettel lehetséges, ami mindig rugalmatlanabb, mint az egészséges szövet, tehát nem nyerhető vissza a teljes funkcionalitás. Ugyancsak veszélyes, ha nem teljes a gyógyulás, hiszen ez azzal járhat, hogy a fájdalom miatt akár csak kisebb mértékben is, de az egészséges lábra nagyobb terhelés nehezedik, vagyis idővel a boka, a térd, a csípő és a gerinc is fájni kezd. 

GettyImages-638997924
Fotó: LarsNeumann / Getty Images Hungary

- Már csak a következmények kivédése miatt is fontos az időben elkezdett, szakszerű kezelés. Hiába tűnik úgy, hogy „már nem is fáj annyira”, sokszor csak átmeneti az enyhülés - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Elsősorban is szüneteltetni kell azt a tevékenységet, ami kiváltotta a gyulladást. Futás, ugrás helyett lehet kerékpározni, úszni, az állást lehetőség szerint üléssel kellene „kiváltani”. Otthoni kezelésként beválhat a hideg-meleg terápia, a rendszeres és finom nyújtás, a masszírozás. Szakember által biztosított segítség lehet a helyi vérkeringést fokozó fizikoterápia, a lökéshullám-kezelés. Ugyanakkor szükség lehet gyulladáscsökkentőkre, és bizonyos, előrehaladott esetekben elkerülhetetlen a műtét.

8 pont a testeden, ami enyhíti a fájdalmat

A kínai orvoslás szerint testszerte találhatók olyan pontok, melyek csökkenthetik az ember fájdalmait.  A lábak és a fej fájdalmának csökkentésére mutatunk nyomópontokat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük