Az 5 leggyakoribb tévhit a szürke hályoggal kapcsolatban: nem csak idős korban alakulhat ki

A szürke hályog nem csak időskori probléma lehet, több olyan tényezőre is oda kell figyelni, ami fiatalkorban is hajlamosíthat a betegségre.

Tévhitek a szürke hályogról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szürke hályog az egyik leggyakoribb szembetegség, ami a világ fejletlen egészségügyi rendszerű országaiban, ahol nincsen mód a felismerésére és a megoperálására, a látásromlás egyik vezető oka.

A szürke hályog (latin nevén katarakta) hazánkban is gyakori, sokan hallottak már róla, mégis számos tévhit kering vele kapcsolatban. Ezeket a félreértéseket tisztázta prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája.

Tévedés, hogy csak az időseket érinti

Való igaz, a legtöbb műtétre alkalmas szürkehályog-eset az idősebb korosztályba tartozókon fordul elő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a látást zavaró mértékű katarakta fiatalabbaknál ne léphetne fel. Amikor fiatal vagy középkorú személyen észlelünk szürke hályogot, a háttérben örökletes és életmód miatti (szerzett) hajlamosító tényezők magyarázzák a korai megjelenést. Ha több hajlamosító tényező is jelen van, ezek hatása összeadódik, ami fiatalabb korban megjelenő és gyorsabban fokozódó szürke hályogot eredményez.

1

Az életmódbeli és a szemet ért hajlamosító tényezők közül gyakori a szemet ért trauma, a cukorbetegség, a dohányzás, bizonyos gyógyszerek szedése és a táplálkozás egyoldalúságából eredő vitaminhiány. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy valaki szürke hályoggal születik. Ilyenkor vagy örökletes a szemlencse anyagcserezavara, vagy az embrionális életben bekövetkező fertőzés zavarta meg a szemlencse fejlődését.

Nem igaz, hogy gyógyszerrel, szemcseppel elmulasztható

Sajnos a szürkehályog-műtéten kívül nincs olyan módszer jelenleg, amivel kezelni lehetne a már kialakult kataraktát. Nincsen olyan gyógyszer/szemcsepp, amivel a lencse elszürkülése visszafordíthatóvá válna. Ha valaki mindenképp szeretne tenni a szemlencse tisztaságának megőrzéséért, azaz a szürke hályog kialakulása ellen, akkor a vitaminokban gazdag ételek fogyasztása, külön tekintettel a C-A-vitaminok, cink, folsav és a B12-vitamin megfelelő bevitelére, az erős napsugárzás, mint az UV-sugárzás kerülése elengedhetetlen. Emellett a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás elkerülése a teendő.

2
Fotó: Getty Images Hungary

Tévhit, hogy az időskori szürke hályog kialakulása megelőzhető

A szürke hályog a kor előrehaladtával bekövetkező természetes folyamatok eredménye, ezért az, hogy idős korban kialakuljon, nem megelőzhető. A természetes öregedést megállítani nem lehet. A látásélesség szempontjából jelentős mértékű szürke hályog 75 éves kor felett már legalább minden második embert érint. Mindez azt jelenti, hogy a fent részletezett egészséges életmód egyértelműen késlelteti a szürke hályog kialakulását, ám ha valaki sokáig él, a szürke hályog kialakulása nem kerülhető el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem igaz, hogy a szürke hályog műtét után kiújulhat

- A szürkehályog-műtét, azaz kataraktaműtét során a szemlencse tokján belüli, elszürkült anyagot eltávolítjuk, és a helyére megfelelő dioptriájú műlencsét ültetünk be. Ez a műlencse az egész élet során a szemben marad, átlátszósága nem csökken. Így tehát a szürke hályog a későbbiekben nem képes kiújulásra. Azonban egyes szemeken a műtét során a szemben hagyott eredeti szemlencsetok idővel megvastagodik, ami a látást rontja. Ezt nevezik szaknyelven utóhályognak. Ilyenkor a megvastagodott hátsó lencsetok egy egyszerű ambuláns kezelés során lézerrel átlőhető, és a látás műtét utáni élessége azonnal helyreáll - mondja prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája. A meglézerezett hátsó lencsetok nem forr össze, azaz a későbbiekben újrakezelésre nincsen szükség.

3
Fotó: Getty Images Hungary

Tévhit, hogy a szürke hályog egyetlen tünete a romló látásélesség

Sokan úgy gondolják, hogy kizárólag a szemlencsének a pupilla területében látható elszürkülése és a homályos, rossz látás azok a tünetek, melyek felhívják a figyelmet a szürke hályogra. Ez azonban nincsen így, és a fenti szubjektív tünetek más szembetegségek esetében is megjelennek. Szürke hályog esetén mind az erős fényben, mind a sötétben való rossz látás is jellemző lehet, emellett a színlátás megváltozása, a káprázás, a szem fénytörésének, azaz a dioptria értékének rövidlátó irányba való fokozatos eltolódása is gyakori. Így ha valaki ilyen tüneteket tapasztal, mindenképp szemorvosi vizsgálat javasolt.

A megfelelően részletes szemorvosi vizsgálat szükségességét és jelentőségét aláhúzza az is, hogy a fenti tünetek nem kizárólag a jól operálható szürke hályog következtében jelentkezhetnek. Egyes tüneteket gyulladás, másokat glaukóma (zöld hályog) vagy makuladegeneráció is okozhat, melyek kezelése a szürke hályogénál sürgősebb és nehezebb.

10 étel, ami jót tesz a szemnek

Tudatos táplálkozással sokáig megóvható a szem egészsége.

Csökkentik a gyulladást, és védik a retinát: 10 étel, ami jót tesz a szemnek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük