Tünetmentesen jelentkezik, visszafordíthatatlan látásromlást okoz: egy vizsgálat segít időben felfedezni a zöld hályogot

Nehéz időben kiszúrni a zöld hályogot, mert tünetmentesen is jelentkezhet, azonban szűrővizsgálattal még időben felfedezhető.

GettyImages-1189362136
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A glaukóma a látásvesztés egyik vezető oka, így fontos, hogy tisztában legyünk a hajlamosító tényezőkkel.

Prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája a családi halmozódásra hívja fel a figyelmet.

Mi a zöld hályog?

A zöld hályog - latin néven glaukóma - az egyik leggyakoribb súlyos szembetegség a fejlett közegészségügyű országokban, és világszerte a vakság egyik vezető oka. Zöld hályog esetén valójában semmiféle hályog nincsen a szemen, hanem a látási információt az agy felé továbbító idegsejtek és a hozzájuk tartozó idegrostok pusztulnak el.

GettyImages-151064631

Ez a látótér és a látás egésze tekintetében jelent a beteg számára romlást, ami kezeletlen esetben akár a teljes vakságig fokozódik. Az idegsejt- és rostvesztés folyamatos - azaz, ami már elhalt, az vissza nem állítható. Éppen ezért fontos, hogy a zöld hályogot korai állapotban fedezzük fel, amikor a még meglévő és a beteg mindennapi élete szempontjából még kielégítő látás megfelelő kezeléssel megmenthető.

A glaukóma rizikófaktorai

Zöld hályog néven számos glaukómaformát foglalunk össze. Ezek nagy részének ismertek a kockázati tényezői. Az egyik fő rizikófaktor az, ha a vérrokonok valamelyikén, vagy akár több közeli vérrokonon előfordult már a zöld hályog. Ha valamelyik szülőnél vagy testvérnél diagnosztizáltak már glaukómát, akkor az illetőnek is fokozott a kockázata erre a betegségre. Éppen ezért rendszeres, célzott szemészeti vizsgálatra (szűrésre) van ilyenkor szükség, hiszen reális az esély arra, hogy a betegség és az azzal járó látáskárosodás előbb-utóbb kialakul.

Az örökletes tényezőkön kívül a zöld hályognak más ismert kockázati tényezői is vannak, például a negyven év feletti életkor, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a rövidlátás, a túllátás, azaz hipermetrópia. Ezek szintén indokolttá teszik a glaukómairányú, célzott szemészeti vizsgálatot. Prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ glaukómaspecialistája a családi kockázattal kapcsolatos orvosi ellenőrzés fontosságára is felhívta a figyelmet.

A zöld hályog erős családi halmozódást mutat

A zöld hályog családi halmozódása vagy genetikai jellemzők miatt alakul ki, ilyenkor a glaukómát eredményező genetikai variánsok öröklődnek, vagy a szem olyan jellegzetességei öröklődnek, melyek másodlagosan okozhatnak zöld hályogot, mint a túllátóság vagy a rövidlátás.

GettyImages-1249330712

Fokozott veszélyben vannak azok, akiknek elsőfokú rokonaiknál, tehát szülők, testvérek, gyermekek esetében már kialakult zöld hályog. Ilyenkor akár kilencszer nagyobb az esély arra, hogy glaukóma fellépjen. Természetesen, akinek nincsen a vérrokonai között zöld hályogos, az is lehet glaukómás, ezért az időszakos szemészeti vizsgálat minden felnőttnek ajánlott - figyelmeztet a professzor.

Ne várd meg, amíg tüneteket okoz!

A glaukóma kezdeti állapotban nem okoz tüneteket, ám a romlás ilyenkor már megkezdődött. Sajnos gyakran előfordul, hogy a beteg csak akkor keres fel szakembert, amikor a látótér és a látás romlása már olyan mértékű, hogy az zavarja a mindennapi életben. Fontos megérteni, hogy ez nem a kívánatos eljárás, hiszen a már kialakult látásromlás vissza nem fordítható. A kezelés a további romlás ellen irányul. Így a beteg a legjobb esetben is olyan látással kell, hogy leélje az életét, amilyennel az első szemorvosi viziten megjelent.

Éppen ezért bír kiemelt jelentőséggel a zöldhályog-irányú célzott szűrés, melynek során a glaukóma még korai állapotban, a panaszok megjelenése előtti stádiumban felfedezhető. Ez különösen azoknak ajánlott, akik rizikócsoportba tartoznak.

GettyImages-943082628

- Amennyiben valakinek a családjában előfordult már zöld hályog, nagyon fontos, hogy az illető rendszeres, célzott glaukómaszűrésen vegyen részt akkor is, ha semmilyen panasza nincs! Így idejében kiszűrhetőek az elváltozások, és a terápia, mellyel megakadályozható a további látásromlás, azonnal megkezdhető - hívja fel a figyelmet prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ glaukómaspecialistája.

Miből áll a zöld hályog szűrése?

A zöldhályog-irányú célzott kivizsgálás (szűrés) több vizsgálatból tevődik össze.

Réslámpás szemvizsgálat: minden szemészeti vizsgálat része, melynek során különböző nagyításokban a szem szinte minden rétege megvizsgálható. A réslámpás vizsgálat teszi lehetővé a zöld hályog szemen belüli kockázati tényezőinek az észlelését.

Szemfenéki vizsgálat: a látóidegfő, a sárgafolt (makula), a retinán futó erek és retina (ideghártya) állapotának vizsgálata. A glaukóma okozta idegsejtveszteség is ezzel a vizsgálattal diagnosztizálható. A szemfenék vizsgálata nem alkalmas a károsodás mennyiségi jellemzésére, és a károsodás fokozódásának megmérésére. A mennyiségi méréshez OCT-vizsgálatra és látótérvizsgálatra van szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

OCT-vizsgálat (optikai koherencia tomográfiás vizsgálat): az OCT-vizsgálat és az OCT-angiográfiás vizsgálat, melyekkel a retina (ideghártya) keringését vizsgáljuk és mérjük, nem invazív, kellemetlenséggel nem járó, magas technikai szintet képviselő műszeres vizsgálatok. Segítségükkel a retina (ideghártya) rétegenként vizsgálható, és a károsodás mérhető. A mérés későbbi összehasonlításra is alkalmas, így a betegség stabilitása vagy előrehaladása objektíven, korán és nagy pontossággal meghatározható.

Látótérvizsgálat: a látótér az a terület, melyet ha egy pontra nézünk, egy szemmel egyszerre belátunk. A látótér vizsgálata a vizsgált személy visszajelzésein alapuló, nem invazív, nem kellemetlen számítógépes, műszeres vizsgálat. A látótér vizsgálata során pontos képet lehet kapni arról, hogy van-e fényérzékelés-csökkenés a látótér különböző részein. A látótérvizsgálat a korai, a beteg által még nem is észlelt fényérzékenység-csökkenést is kimutatja, így a célzott kivizsgálás fontos része.

A szemnyomás mérése: a szemnyomás jelentős emelkedése a zöld hályog számos típusára nézve fontos kockázati tényező. Ezért a szemnyomás szakmailag korrekt mérése mind a célzott kivizsgálás során, mind a zöld hályogos beteg tartós gondozása során elengedhetetlen. A szemnyomás korrekt mérése nem minden szemen egyszerű, és számos olyan szemnyomásmérő eszközt is használnak a szemészeti rendelőkben világszerte, amik a szemek egy részében súlyosan téves mérési eredményt adnak. Fontos tudni, hogy önmagában a szemnyomás mérésével zöld hályogot diagnosztizálni nem lehet.

GettyImages-1221360568

- Összességében - hangsúlyozza prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ glaukómaspecialistája - egy korrekt glaukómairányú, célzott kivizsgálás legalább egy órát vesz igénybe. Az ennél lényegesen rövidebb vizsgálatok gyakran vezetnek mind téves pozitív kórisméhez, akár egészséges szemet is zöld hályogosnak nyilváníthatnak, mind téves negatív eredményhez, azaz a már kialakult zöld hályog felfedezetlen marad. Amennyiben a zöld hályog megléte bebizonyosodik, úgy a megfelelő, személyre szabott kezelést mielőbb meg kell kezdeni, hogy megakadályozzuk a további látásromlást!

10 étel, ami jót tesz a szemnek

Tudatos táplálkozással sokat javulhat a szem egészsége.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük