Íme, egy kalória- és szénhidrátmentes, természetes édesítő fogyókúrához
A sztívia bátran nevezhető a jövő természetes édesítőszerének.
A sztíviát a dél-amerikai indiánok évszázadok óta használják édesítésre, Európában azonban csak az elmúlt néhány évben kezdett ismertté válni. A növény leveleiből készült kivonat akár háromszázszor erősebb lehet a cukornál, miközben egyáltalán nem tartalmaz kalóriát és szénhidrátot.
Az intenzív édességet biztosító glikozidok mellett többek között vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink, valamint A- és C-vitamin is található a leveleiben.
Sztívia: cukorbetegek is fogyaszthatják
A sztívia egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, magyar nevén jázminpakóca, de szteviának vagy steviának is nevezik. Por, tabletta, oldat, kivonat és őrlemény formájában egyaránt kiválóan alkalmas édesítésre, a szárított sztívialevelet elsősorban teakészítésre használják.
Mivel az emberi szervezet nem dolgozza fel az anyagcsere során a sztívialevelet, illetve az abból nyert édesítőket, a test nem nyer belőle kalóriát, és nincs hatással a vércukorszintre. Egészséges embereknek segíthet az ideális testsúly megőrzésében, de cukorbetegek és hipoglikémiás tünetekkel küzdők, valamint a fogyni vágyók is fogyaszthatják.
Néhány édesítővel ellentétben a sztívia nem hőérzékeny, ezért sütéshez és főzéshez is használhatod. Egyetlen hátránya a túladagolás esetén jelentkező kesernyés íz, de ez a termék csomagolásán lévő adagolási javaslat betartásával elkerülhető.
Így használd és adagold!
Ha a cukrot részben vagy egészben szeretnéd helyettesíteni kedvenc receptedben, akkor érdemes előtte kísérletezni az adott sztíviakészítménnyel - figyelembe véve a csomagolásán lévő adagolási javaslatot. Sajnos általánosságban nem lehet meghatározni, hogy egyik és másik sztíviakészítmény mennyire édes. Mivel a sztíviapor akár háromszázszor édesebb lehet a cukornál, nagyon kis mennyiség szükséges belőle.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Egy evőkanál cukor körülbelül negyed teáskanál sztíviapornak felel meg, egy teáskanálnyi cukrot pedig csupán egy csipetnyi sztíviapor helyettesíthet. Ha például a kávédat vagy a teádat szeretnéd sztíviával édesíteni, érdemes a porból oldatot készíteni: tegyél egy teáskanál sztíviaport három evőkanál tisztított vízbe, és öntsd olyan tartóba, amelyből cseppenként adagolhatod. A sztíviát használhatod italok - kávé, tea, limonádé - édesítésére, helyettesíteted vele a cukrot süteményekben, krémekben, öntetekben.
Így helyettesítsd a cukrot!
Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg a dietetikus véleményét a sztíviáról és a nyírfacukorról.
2011-ben zöld utat kapott
2011 végén az Európai Bizottság engedélyezte a sztívia használatát élelmiszeripari termékekben, így zöld utat kapott a növény, és lehetővé vált, hogy az Európai Unió országaiban is bevezessék a sztíviával édesített termékeket. Hazánkban elsősorban bioboltokban vásárolhatsz ilyeneket.
OLVASD EL EZT IS!
- cukor
- táplálkozás