15 hatékony szívvédő táplálék

Ha szeretnéd megóvni tested motorját, nem mindegy, mit eszel.

Dia

AlmaMár egy közepes alma tartalmazza az orvosok által javasolt napi rostbevitel 10%-át. Ennek köszönhetően fogyasztásával szabályozható a koleszterinszint, így jelentősen csökken a szívinfarktus, az agyi katasztrófa és az érelmeszesedés rizikója.Kapcsolódó cikk:Rákellenes, immunerősítő, szívvédő - Mi az? »

Alma

Már egy közepes alma tartalmazza az orvosok által javasolt napi rostbevitel 10%-át. Ennek köszönhetően fogyasztásával szabályozható a koleszterinszint, így jelentősen csökken a szívinfarktus, az agyi katasztrófa és az érelmeszesedés rizikója.

Kapcsolódó cikk:
Rákellenes, immunerősítő, szívvédő - Mi az? »

Dia

Szőlő A kék szőlő flavonoidok, többek között quercitin és resveratrol biztos forrása. Ezek az anyagok csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát azzal, hogy megakadályozzák a vérrögök és a vérerek falán a lerakódások képződését, valamint megvédik az LDL-koleszterint a szabadgyökök károsító hatásától.Kapcsolódó cikk:Rákellenes, szívvédő, gyulladáscsökkentő »

Szőlő

A kék szőlő flavonoidok, többek között quercitin és resveratrol biztos forrása. Ezek az anyagok csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát azzal, hogy megakadályozzák a vérrögök és a vérerek falán a lerakódások képződését, valamint megvédik az LDL-koleszterint a szabadgyökök károsító hatásától.

Kapcsolódó cikk:
Rákellenes, szívvédő, gyulladáscsökkentő »

Dia

Olívaolaj A benne található antioxidáns vegyület, a polifenol megakadályozza a monocita sejtek - más néven falósejtek - odatapadását az érfalhoz. Így az olívaolaj-fogyasztással megelőzheted az érelmeszesedés kialakulását.Kapcsolódó cikk:Rákellenes,szívvédő, gyomorvédő »

Olívaolaj

A benne található antioxidáns vegyület, a polifenol megakadályozza a monocita sejtek - más néven falósejtek - odatapadását az érfalhoz. Így az olívaolaj-fogyasztással megelőzheted az érelmeszesedés kialakulását.

Kapcsolódó cikk:
Rákellenes,szívvédő, gyomorvédő »

Dia

Vörösbor Antioxidáns hatásainak köszönhetően a vörösbor egészségesebb a fehérnél. A benne található polifenolok ugyanis csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a daganatos betegségek kialakulását is. A napi maximálisan ajánlott bormennyiség körülbelül két decilitert jelent. Kapcsolódó cikk: 3 károsnak hitt, rákmegelőző táplálék »

Vörösbor

Antioxidáns hatásainak köszönhetően a vörösbor egészségesebb a fehérnél. A benne található polifenolok ugyanis csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a daganatos betegségek kialakulását is. A napi maximálisan ajánlott bormennyiség körülbelül két decilitert jelent.

Kapcsolódó cikk:
3 károsnak hitt, rákmegelőző táplálék »

Dia

Fokhagyma Az egyik legfontosabb vegyülete az allin, mely összezúzva - tehát, ha összerágod, vagy már összezúzva fogyasztod - allicinná alakul. Az allicinnak pedig bizonyítottan erős szív- és érrendszervédő hatása van: többek között - az aszpirinhez hasonlóan - gátolja a vérrögképződést.Kapcsolódó cikk:Rákellenes, baktériumölő, szívvédő »

Fokhagyma

Az egyik legfontosabb vegyülete az allin, mely összezúzva - tehát, ha összerágod, vagy már összezúzva fogyasztod - allicinná alakul. Az allicinnak pedig bizonyítottan erős szív- és érrendszervédő hatása van: többek között - az aszpirinhez hasonlóan - gátolja a vérrögképződést.

Kapcsolódó cikk:
Rákellenes, baktériumölő, szívvédő »

Dia

Sör Az aranyló folyadék segít a káros LDL-koleszterin szintjének mérséklésében, minek köszönhetően napi egy pohár sör 50%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezenkívül antioxidáns tulajdonságokkal is bír.  Kapcsolódó cikk: 3 károsnak hitt, rákmegelőző táplálék »

Sör

Az aranyló folyadék segít a káros LDL-koleszterin szintjének mérséklésében, minek köszönhetően napi egy pohár sör 50%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezenkívül antioxidáns tulajdonságokkal is bír.

Kapcsolódó cikk:
3 károsnak hitt, rákmegelőző táplálék »

Dia

Cseresznye Az édes gyümölcsben található antocianidok olyan növényi festékanyagok, melyek segítenek csökkenteni az LDL-koleszterin oxidációját, továbbá megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Cseresznye

Az édes gyümölcsben található antocianidok olyan növényi festékanyagok, melyek segítenek csökkenteni az LDL-koleszterin oxidációját, továbbá megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Dia

Szója A szójából készült élelmiszerek a fitoösztrogének leggazdagabb forrásai. Közéjük tartozik a tofu és a szójatej. A genisztein és a daidzein két hatékony növényi ösztrogén, melyek segíthetnek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, továbbá az emlőrák egyes formáit.Kapcsolódó cikk:Fáradtságűző, rákellenes, szívvédő »

Szója

A szójából készült élelmiszerek a fitoösztrogének leggazdagabb forrásai. Közéjük tartozik a tofu és a szójatej. A genisztein és a daidzein két hatékony növényi ösztrogén, melyek segíthetnek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, továbbá az emlőrák egyes formáit.

Kapcsolódó cikk:
Fáradtságűző, rákellenes, szívvédő »

Dia

Szárnyas húsok Bár valamennyi szárnyas húsa bőven tartalmaz B6-vitamint, a csirke- és a pulykahúsban van a legtöbb. 85 g főtt hús körülbelül 0,5 mg B6-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 25%-a. Ez a fontos vitamin véd a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása ellen.  Kapcsolódó cikk Hússal az egészségedért? »

Szárnyas húsok

Bár valamennyi szárnyas húsa bőven tartalmaz B6-vitamint, a csirke- és a pulykahúsban van a legtöbb. 85 g főtt hús körülbelül 0,5 mg B6-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 25%-a. Ez a fontos vitamin véd a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása ellen.

Kapcsolódó cikk
Hússal az egészségedért? »

Dia

Csipkebogyó A C-vitamin azért hasznos, mert semlegesíti a káros szabadgyököket, erősíti az érfalat, és részt vesz a vérnyomás szabályozásában is. Az egyik legbiztosabb természetes C-vitamin forrás pedig a csipkebogyó.  Kapcsolódó cikk: 7 életmentő étel érelmeszesedés ellen »

Csipkebogyó

A C-vitamin azért hasznos, mert semlegesíti a káros szabadgyököket, erősíti az érfalat, és részt vesz a vérnyomás szabályozásában is. Az egyik legbiztosabb természetes C-vitamin forrás pedig a csipkebogyó.

Kapcsolódó cikk:
7 életmentő étel érelmeszesedés ellen »

Dia

Hal A sok omega-3 zsírsavat tartalmazó zsíros húsú halak – a lazac, a tonhal, a hering, a makréla, a szardínia vagy a pisztráng – a szív számára jótékony hatású fehérjéket tartalmaznak. Ezenkívül gazdag vitamin- és ásványianyag-források is. Kapcsolódó cikk: Hússal az egészségedért? »

Hal

A sok omega-3 zsírsavat tartalmazó zsíros húsú halak – a lazac, a tonhal, a hering, a makréla, a szardínia vagy a pisztráng – a szív számára jótékony hatású fehérjéket tartalmaznak. Ezenkívül gazdag vitamin- és ásványianyag-források is.

Kapcsolódó cikk:
Hússal az egészségedért? »

Dia

Zabkása A zabkása komoly védelmet nyújt a zsír káros hatásai ellen. Megakadályozza az erekben a véráram lelassulását, ami a zsíros ételek hatására általában bekövetkezik. A zabkásában lévő oldható rostok lassítják a zsír és koleszterin felszívódását, illetve véráramba kerülését.  Kapcsolódó cikk: 7 életmentő étel érelmeszesedés ellen »

Zabkása

A zabkása komoly védelmet nyújt a zsír káros hatásai ellen. Megakadályozza az erekben a véráram lelassulását, ami a zsíros ételek hatására általában bekövetkezik. A zabkásában lévő oldható rostok lassítják a zsír és koleszterin felszívódását, illetve véráramba kerülését.

Kapcsolódó cikk:
7 életmentő étel érelmeszesedés ellen »

Dia

Paradicsom A kutatók úgy vélik, hogy a kizárólag a paradicsomban előforduló likopin megakadályozhatja az érelmeszesedést, mivel gátolja a káros LDL-koleszterin oxidációját, valamint érfalra történő lerakódását.Kapcsolódó cikk: 7 életmentő étel érelmeszesedés ellen »

Paradicsom

A kutatók úgy vélik, hogy a kizárólag a paradicsomban előforduló likopin megakadályozhatja az érelmeszesedést, mivel gátolja a káros LDL-koleszterin oxidációját, valamint érfalra történő lerakódását.

Kapcsolódó cikk:
7 életmentő étel érelmeszesedés ellen »

Dia

Tenger gyümölcsei A rákok és kagylók nem pusztán különleges ínyencségek, de gazdag fehérjeforrások is. Tele vannak olyan tápanyagokkal, melyek védelmet biztosítanak a daganatos megbetegedések, a vérszegénység, a szív- és érrendszeri megbetegedések, továbbá a depresszió ellen.  Kapcsolódó cikk: Hússal az egészségedért? »

Tenger gyümölcsei

A rákok és kagylók nem pusztán különleges ínyencségek, de gazdag fehérjeforrások is. Tele vannak olyan tápanyagokkal, melyek védelmet biztosítanak a daganatos megbetegedések, a vérszegénység, a szív- és érrendszeri megbetegedések, továbbá a depresszió ellen.

Kapcsolódó cikk:
Hússal az egészségedért? »

Dia

Bab A bab rendkívül gazdag oldható rostforrás. Fogyasztásával csökkentheted a vér koleszterinszintjét, ezáltal pedig a szívinfarktus kockázatát.

Bab

A bab rendkívül gazdag oldható rostforrás. Fogyasztásával csökkentheted a vér koleszterinszintjét, ezáltal pedig a szívinfarktus kockázatát.
Ezt is szeretjük
Fotó: