7 életmentő étel érelmeszesedés ellen
Előzd meg idejében a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Táplálkozz egészségesen!
A fejlett világban vezető halálozási ok az érelmeszesedés. Az artériák falára lerakódott zsíros pakkok okozta szűkület akadályozza a vér áramlását az erekben. Ha a szívizmot tápláló valamelyik verőér elzáródik, a szív nem jut elegendő mennyiségű oxigénhez, illetve tápanyaghoz, és bekövetkezik a szívinfarktus.
Mi áll a háttérben?
Az érelmeszesedés kockázatát az egészségtelen életmód és ennek következményei, a magas koleszterinszint, az elhízás, a mozgáshiány, a stressz és a dohányzás lényegesen fokozzák.
Egyéb okok is hozzájárulnak a betegség kialakulásához, mint például az alacsony ösztrogénszint, a cukorbetegség, az öröklött hajlam, a szabadgyökök okozta károsodás vagy az időskor.
Mit egyél, hogy megelőzd a bajt?
A hagyma jótékony hatásai
A fokhagymában és a vöröshagymában található kénvegyületek védenek az érelmeszesedés ellen. Kimutatták, hogy a rendszeres fokhagymafogyasztás gátolja a pakk-képződést, ráadásul az artériák falában már meglévő pakkok kiterjedését is képes csökkenteni. A szakemberek azt javasolják, hogy minden nap tanácsos egy fél gerezd fokhagymát elfogyasztani – szíved védelmében.
Új felfedezés
Egyre több adat bizonyítja, hogy a homocisztein nevű aminosavnak köze van az érelmeszesedéshez és az érelzáródáshoz. A folsav a B6- és a B12-vitaminnal együtt csökkenti a vérben a káros aminosav mennyiségét. Egy kísérlet résztvevőinél a magas folsavtartalmú étrend következtében 7%-kal esett vissza a vér homocisztein-szintje.
A hal, az avokádó és a burgonya gazdag B6-vitamin-forrás, míg a szárnyasok és a tenger gyümölcsei rendkívül sok B12-vitamint tartalmaznak.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
C-vitamin és flavonoidok
A C-vitamin azért hasznos, mert semlegesíti a káros szabadgyököket, erősíti az érfalat, és részt vesz a vérnyomás szabályozásában is. A gyümölcsökben, zöldségekben, a teában és a vöröshagymában található flavonoidok fokozzák a C-vitamin antioxidáns hatását, így segítenek a szívinfarktus elleni védekezésben.
Paradicsommal az érelmeszesedés ellen
A kutatók úgy vélik, hogy a kizárólag a paradicsomban előforduló likopin megakadályozhatja az érelmeszesedést, mivel gátolja a káros LDL-koleszterin oxidációját, valamint érfalra történő lerakódását. Egy tíz európai országra kiterjedő, ezer középkorú férfin végzett vizsgálat szerint azoknál, akiknél a legmagasabb volt a táplálékkal bevitt likopin mennyisége, felére csökkent a szívinfarktus kockázata.
A telítetlen zsírsavak előnye
A koleszterinszint jelentősen csökkenthető zsírszegény étrenddel és telítetlen zsírsavak fogyasztásával. A halak sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, melyről úgy vélik, hogy segít megelőzni a szívinfarktus bizonyos fajtáit. Az olívaolajban és a mogyorófélékben található E-vitamin gátolja az LDL-koleszterin oxidációját – melynek lényeges szerepe van az ereket elzáró pakkok kialakulásában.
Szója és oldható rostok
Ha sok szójakészítményt és oldható rostot fogyasztasz, csökken a vér káros LDL-koleszterin-szintje. Különösen jó hatású a szójafehérje és a zabban található oldható rost, a béta-glukán. Ezen kívül a bab és a sárgarépa is gazdag oldható rostokban.
Csak egy tál zabkása
Egy klinikai vizsgálat során önkénteseknek bőséges telítettzsírsav-tartalmú ételek után egy tál zabkását adtak. Kiderült, hogy ez utóbbi komoly védelmet nyújt a zsír káros hatásai ellen. Megakadályozta az erekben a véráram lelassulását, ami a zsíros ételek hatására általában bekövetkezik. Úgy tapasztalták, hogy a zabkásában lévő oldható rostok lassították a zsír és koleszterin felszívódását és véráramba kerülését.
Cikkünk az Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.
Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.
Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
OLVASD EL EZT IS!
- kávé
- megelőzés
4 sosem hallott tény a kávéról
- megelőzés
- a hosszú élet titka