Szívbetegség, rák és depresszió ellen

Hússal az egészségedért?

Nem csak a zöldségek lehetnek egészségesek. Számos húsféle is előnyös tulajdonságokkal bír.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha nem is nagy mennyiségben, de az emberi szervezetnek szüksége van húsfélékre is. Ez különösen a fejlődésben levő gyermekekre igaz, de számodra is fontos lehet, ha gyermeket vársz, vagy immunrendszered legyengült állapotban van – hiszen a legtöbb energia az állati eredetű táplálékokból nyerhető.

Szárnyashúsok

A csirke-, a kacsa- és a pulykahús telis-tele van jó minőségű fehérjékkel, esszenciális aminosavakkal, B-vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Mindennek következtében segít megőrizni a bőr egészségét, erősíti az immunrendszert, valamint hozzájárul az agy és az emésztőrendszer zavartalan működéséhez.

B-vitaminok

B6-vitamin: bár valamennyi szárnyas húsa bőven tartalmaz B6-vitamint, a csirke- és a pulykahúsban van a legtöbb. 85 g főtt hús körülbelül 0,5 mg B6-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 25%-a. Ez a fontos vitamin segít enyhíteni az allergia, az asztma és a depresszió tüneteit, továbbá véd a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása ellen.

B12-vitamin: nagyrészt állati eredetű táplálékokban található meg ez a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamin. A B12-vitamin jótékony hatású depresszió és vérszegénység esetén, valamint védi a szívet, illetve a terhesség alatt is létfontosságú.

Cink – a szép bőrért

Az immunsejtek fejlődéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyag. A cink hozzájárul a termékenységhez, a bőr épségéhez, valamint enyhíti a menstruáció előtti tünetegyüttes okozta panaszokat. Legkiválóbb forrása a pulyka- és a kacsahús.

Vas – vérszegénység ellen

Ez a fontos ásványi anyag nélkülözhetetlen az egészséges vérképzéshez. Ha elegendő vasat fogyasztasz, elkerülheted a vérszegénységgel járó kellemetlen tüneteket, mint a fáradékonyság és a rossz közérzet. A kacsa- és a pulykahús sok vasat tartalmaz – ráadásul a legkönnyebben felszívódó formában.

A tenger gyümölcsei

A rákok és kagylók nem pusztán különleges ínyencségek, de gazdag fehérjeforrások is. Tele vannak olyan tápanyagokkal, melyek védelmet biztosítanak a daganatos megbetegedések, az artrózis, a vérszegénység, a szív- és érrendszeri megbetegedések, továbbá a depresszió és a szürke hályog ellen.

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásaival számtalan kutatás foglalkozik. Naponta jelennek meg újabb és újabb tanulmányok azzal kapcsolatban, hogy milyen betegségek gyógyításában használhatóak még a lassan életelixírnek minősülő zsírsavak. Az omega-3 zsírsavak biztos forrásai a tengeri herkentyűk. Legfontosabb egészségmegőrző hatásaik pedig a következőek: táplálják a bőrt, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. De ezenkívül védelmet nyújtanak a magas vérnyomás, valamint a stroke ellen is. Arra azonban ügyelj, hogy lehetőleg minél frissebb rákokat és kagylókat fogyassz, mert az omega-3 zsírsavak gyorsan elbomlanak.

Szelén – a daganatos betegségek ellen

Rákellenes hatású ásványi anyag. De nemcsak a daganatos betegségek kialakulása ellen nyújt védelmet, hanem segít megelőzni a szürke hályogot, valamint alkalmas a terméketlenségi problémák leküzdésére is.

Zsíros húsú halak

A sok omega-3 zsírsavat tartalmazó zsíros húsú halak – a lazac, a tonhal, a hering, a makréla, a szardínia vagy a pisztráng – a szív számára jótékony hatású fehérjéket tartalmaznak. Ezenkívül azonban gazdag vitamin- és ásványianyag-források is. Ha nem kedveled a rákokat és kagylókat, fogyassz bátran halakat, hiszen ezek is rendkívül sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak. Az orvosok legalább heti kétszeri halfogyasztást javasolnak annak érdekében, hogy elkerüld a szívbetegségeket.

D-vitamin az erős csontokért

A lazacban és a makrélában fordul elő legnagyobb mennyiségben a D-vitamin – mely igen fontos szerepet játszik a csontképzésben. Különösen fontos a gyermekek számára, valamint abban az esetben, ha hajlamos vagy a csontritkulásra. Azt azonban ne feledd, ahhoz, hogy szervezeted hasznosítani tudja a D-vitamint, napfényre is szükség van.

Kalcium – a halkonzervben

A konzervlazac és a -szardínia, amely csontokat és szálkákat is tartalmaz, remek kalciumforrás. Bátran elfogyaszthatod a konzervben található halcsontokat, hiszen azok felpuhult állapotban nem okozhatnak semmiféle emésztési problémát.

Biztos fehérjeforrás

A zsíros húsú halak az egyik legegészségesebb fehérjeforrásnak számítanak. Ráadásul, szemben más fehérjedús élelmiszerekkel – melyek káros telített zsírsavat tartalmaznak –, a hal telített zsírsavban igen szegény táplálék.

Cikkünk az Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg »

Ezt is szeretjük