5 dolog, amivel nagyban csökkentheted a szívroham kockázatát: jót tesznek az érrendszernek
A megfelelő életmód rendkívül sokat jelent a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, a súlyos, akár az életveszéllyel járó állapotok kivédésében.

vérnyomás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szíve és az érrendszere egészségével a legtöbb ember egészen addig nem foglalkozik, ameddig fény nem derül valami velük kapcsolatos problémára, amelyekkel már muszáj törődni, mert panaszokat okoznak, esetleg ijesztő következményekkel járhatnak. 

Az adott esetben az életet is veszélyeztető, gyakori szívbetegségek, akut események hátterében a genetikai faktorok és az életkor mellett az életmód és a mindennapokat érintő döntések is meghúzódhatnak. A szakemberek szerint a következő dolgokra való odafigyeléssel jócskán csökkenthető a krónikus szív- és érrendszeri betegségek, illetve a szívroham kockázata. 

Koleszterinszint ellenőrzése

A koleszterinszint emelkedésével megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűsége is, fontos tehát a számok nyomon követése. A magas értékekben az örökletes tényezőkön, valamint bizonyos betegségeken túl az életmód játszik fontos szerepet, egyebek mellett a mozgáshiány, továbbá a rostszegény és feldolgozott élelmiszerekben bővelkedő táplálkozás.

A káros, alacsony sűrűségű lipoprotein, vagyis az LDL-koleszterin az erek falán lerakódva szűkítheti azok keresztmetszetét, csökkentve a vérkeringés hatékonyságát is. Az ajánlások szerint az összkoleszterin szintje ideális esetben 5 mmol/l alatt, az LDL-koleszteriné 3 mmol/l alatt van. Amennyiben a laborvizsgálat más, magasabb eredményeket mutat, gyógyszeres kezelésre és életmódváltásra is szükség lehet. 

Optimális testsúly megőrzése

Az újévi fogadalmak közül talán egy sem örvend olyan nagy népszerűségnek, mint a diétával, fogyókúrával kapcsolatos ígéretek. A túlsúly extra megterhelést jelent a szív- és érrendszer számára, fokozza a magas koleszterinszint és az emelkedett vérnyomás, valamint egy sor krónikus betegség kialakulásának valószínűségét, így a cél az egészség megőrzésének szempontjából mindenképp az optimális testsúly fenntartása vagy elérése. Ennek eszköze a testmozgás mindennapokba illesztésében, a tápláló, teljes értékű, lehetőség szerint finomított szénhidrátokban szegény táplálkozásban rejlik, de olykor ez sem elég: ha az extra kilók mellett hormonális vagy a szénhidrát-anyagcserét is érintő kórképek is jelen vannak, elsősorban azoknak a felderítésére, kezelésére van szükség. 

Alkoholfogyasztás mérséklése

A vörösbor mérsékelt fogyasztásával kapcsolatban sokszor megállapították már, hogy még akár szívvédő tulajdonságú is lehet, mivel valamelyest emeli a hasznos, vagyis HDL-koleszterin szintjét, de a szakemberek zöme még véletlenül sem javasolná az alkoholt eszközként a szív- és érrendszer egészségének megóvásához. Az ugyanis hozzájárulhat az elhízáshoz, nagy mennyiségben károsíthatja a májat, hosszú távon pedig magas vérnyomáshoz, szívelégtelenséghez és stroke-hoz vezethet. 

Dohányzás kerülése

A dohányzás nemcsak a tüdőbetegségek kockázatát emeli, hanem a szívbetegségekét is. A Johns Hopkins Medicine információi szerint minden öt, dohányzással kapcsolatos halálesetből egy szívbetegség miatt következik be. A dohányosok 2-4-szer nagyobb valószínűséggel szenvednek a szívet érintő kórképektől, mint a nem dohányzók, illetve a cigarettázás megduplázza a stroke kockázatát is. A szokás károsítja az ereket, emeli a vérnyomást és a pulzust, csökkenti a szöveteket elérő oxigén mennyiségét. Azoknak, akiknél már jelen van valamilyen alapbetegség, például a hipertónia, még fontosabb, hogy letegyék a cigarettát a nem kívánt, súlyos szövődmények elkerülése érdekében. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Vérnyomás kordában tartása

Az már az eddigiekből is kitűnik, hogy a vérnyomás kordában tartása kulcsfontosságú kérdés. A kezeletlen hipertónia megnöveli a szív terhelését, ami idővel a szívizom megvastagodását, merevebbé válását idézheti elő, ez pedig a szerv rendellenes működését vonzza magával. Egy idő után szívroham, szívelégtelenség és veseelégtelenség is felléphet. A magas vérnyomás ráadásul gyakran társul elhízással, illetve emelkedett vérzsírértékekkel, ami további kockázatot jelent.

A vérnyomást reggel és este is ajánlott mérni, az ideális értékek 120/80 Hgmm körül, illetve alatt mozognak, de bizonyos tényezők módosíthatják a számokat, így például az életkor is. Amennyiben valaki két egymást követő napon magasabb vérnyomást mér, ajánlott orvoshoz fordulnia, hogy időben megkezdődhessen a célzott terápia. 

A legjobb koleszterincsökkentő mozgásformák

A szakemberek szerint a mozgás típusánál fontosabb a rendszeresség és a kitartás, érdemes napi fél órára törekedni a kívánt hatások elérésének érdekében, ugyanakkor a következő mozgásformák különösen sokat segíthetnek. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük