Mikor gyanakodhat szívritmuszavarra az ember? Ezért fontos a megfelelő pulzusmérés
A szívritmuszavar nem játék, és bár sok esetben ártalmatlan, mégis érdemes odafigyelni rá.

pulzus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szívritmuszavar legtöbb formája ártalmatlan ugyan, és kezelést sem igényel, mégis fontos odafigyelnie az érintetteknek, hiszen komoly probléma is lehet belőle.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint az ellenőrzés ilyen esetekben is fontos. Mikor van szükség mégis kezelésre, és melyek ennek az összetevői? 

A szívritmuszavar kezelésének célja

- A szívritmuszavar sokszor teljesen ártalmatlan, sok esetben még tünetet sem okoz, és csak véletlenül derül rá fény egy vizsgálat során. Más esetekben úgy érezhetjük, hogy a szívünk nem szabályosan ver, egy-egy nagyobb dobbanást, extra ütést, esetleg kimaradást vagy szapora, rendetlen szívműködést észlelünk - ilyenkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat.

szívritmuszavar2
Fotó: skynesher / Getty Images Hungary

A kivizsgálás eredményeit értékelve eldöntjük, hogy az állapot mennyire komoly, és vezethet-e a jövőben komplikációkhoz. Amennyiben igen, úgy egy kezelési tervet állítunk fel, amelynek több célja is van - ismerteti dr. Vaskó Péter.

 • Meg kell akadályozni a vérrögök képződését - különösen pitvarfibrilláció esetén.
 • Normál keretek közt kell tartani a pulzust.
 • Ha lehetséges, vissza kell állítani a normál szívritmust.
 • Amennyiben valamilyen betegség vagy állapot okozza a szívritmuszavart, azt kezelni kell.
 • Minden rizikófaktor mérséklésére vagy kiiktatására kell törekedni, ami szívbetegséget vagy stroke-ot okozhat.  

Élet szívritmuszavarral

Akinél a szívritmuszavar kezelést igényel, annak szüksége lehet gyógyszerszedésre, a pulzus monitorozására és azon életmódbeli változásokra, amelyekkel a kockázat csökkenthető. Ez utóbbi azoknak is fontos, akik tünetmentesen és gyógyszerekre nem szorulva élnek szívritmuszavarral.

Fontos odafigyelni ezekre szívritmuszavar esetén

 • Amikor a gyógyszerről kell dönteni, mindenképpen fontos beszámolni az orvosnak azokról a gyógyszerekről, táplálékkiegészítőkről, vitaminokról, amelyeket már a mindennapok részét képezik. 
 • Amit a kardiológus elrendelt, azt a felírtak szerint szükséges szedni. 
 • Soha nem szabad önkényesen befejezni a gyógyszerszedést - mert például már sokkal jobb a közérzet -, csakis az orvossal egyeztetve.

A cikk az ajánló után folytatódik

 • Mellékhatás tapasztalása esetén mindenképp be kell számolni erről a kezelőorvosnak.
 • Fontos megtanulni mérni a saját pulzust a nyakon vagy a tenyér alatt, különösen pacemaker esetén.
 • A vérnyomásmérés során a mért pulzusértékeket is figyelni kell, és szükség esetén naplózni.

Óvatosnak kell lenni a vérnyomásemelő anyagokkal

Érdemes megfigyelni, hogyan hatnak egyes anyagok, és amelyek megzavarják a szívritmust, azokat el kell hagyni, vagy egyeztetni róluk az azt elrendelő orvossal. Ilyen lehet a koffein, a cigaretta, az alkohol, a drogok, a köhögésre, megfázásra szedett gyógyszerek, az étvágycsökkentők, a mentális betegségek kezelésére rendelt gyógyszerek, a béta-blokkolók.

szívritmuszavar3
Fotó: Esin Deniz / Getty Images Hungary

Paradox módon néha a szívritmuszavarra rendelt gyógyszerek okozhatnak ritmuszavart - erről mielőbb tájékoztatni kell a kardiológust. A szívritmuszavar-vizsgálati csomag és az életmódorvoslás is segít a megelőzésben. Mivel már önmagában a szívritmuszavar is egy rizikófaktor a szív-érrendszeri betegségek, események és a stroke szempontjából, fontos a továbbiakat rendezni.

Orvosi útmutatással és életmódorvoslás segítségével csökkenthető a magas vérnyomás és a koleszterinszint, elhízás esetén fontos a fogyás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres mozgás és a dohányzás abbahagyása.

Még a szívroham kockázatát is növeli a hiánya: 10 étel, amivel pótolhatod a folsavat

A folsav jótékony hatása akkor érvényesül igazán, ha természetes úton viszed be a szervezetedbe.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük