Kimerültség, légszomj is jelezhet szívizomgyulladást: a koronavírus egyik szövődménye lehet
Bármilyen korosztályban kialakulhat a betegség, aminek tünetei akár a vírusfertőzésnek is betudhatók.

szívizomgyulladás2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szívizomgyulladás egy viszonylag ritka betegség, de a Covid-fertőzés esetleges szövődményeként egyre többet hallani róla.

Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus nemcsak a betegség lehetséges tüneteire, de a diagnosztizálás és kezelés jelentőségére is felhívta a figyelmet.

A szívizomgyulladás bármely korosztályt érintheti

A szívizomgyulladás nem gyakori betegség, 2017-ben például világszerte 3,1 millió esetet diagnosztizáltak a Lancet című szakmai kiadvány szerint. Aktualitását mégis az adja, hogy a Covid egyik szövődményeként egyre többen találkoznak vele. A megnevezés magáért beszél: a szív izmainak gyulladásáról van szó, aminek következtében gyengülhet és megnagyobbodhat a szív, hegszövetek keletkezhetnek, és egyre nehezebbé válhat a vér keringetése. Ám míg a szív-érrendszeri betegségeket általában az idősebbeket érintő problémának tekintjük, a szívizomgyulladás bárkinél kialakulhat, még gyerekeknél is. Sőt valójában nagyon gyakran a fiatal, egészséges, atletikus típusú személyek a veszélyeztetettek, a férfiak kétszer nagyobb eséllyel, mint a nők. 

szívizomgyulladás3
Fotó: krisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

A szívizomgyulladás elsődlegesen vírusfertőzések - így például a Covid - következményeként alakulhat ki. Maga a gyulladás már az akut szakaszban megjelenhet, de jóval a fertőzés levonulta után is fennmaradhat. Bakteriális és más jellegű fertőzések, valamint daganatos betegségek is vezethetnek szívizomgyulladáshoz, ahogyan bizonyos mérgezéseknek is lehet ez a következménye. Jóval ritkábban autoimmun betegségek is gyulladáshoz, ami sokkal gyorsabban romló állapotot eredményezhet, de korán felismerve jól kezelhető.

Ezek lehetnek a szívizomgyulladás jelei

A nagy kihívást az jelentheti, hogy a szívizomgyulladás jellemzően nem jár specifikus tünetekkel, vagy akár semmiféle panaszt nem okoz. Ha mégis felmerülnek tünetek, azok sokszor magának a vírusfertőzésnek is betudhatók, vagy éppen más szívbetegségre engednek következtetni. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni az alábbi panaszokkal:

  • influenzaszerű kimerültség,
  • erős szívdobogásérzés,
  • szívritmuszavarra utaló érzés,
  • légszomj mozgás közben,
  • légzési nehézség fekvés közben, 
  • mellkasi fájdalom, mellkasi nyomás, ami testszerte is kiterjedhet,
  • ödémák megjelenése,
  • ízületi fájdalom, 
  • zavartság, ájulás. 

Ezért fontos a diagnózis

- A szívizomgyulladás diagnózisának felállításában is fontos a kikérdezés, hiszen ha tudjuk, hogy a közelmúltban fertőzésen esett át a páciens, már gondolhatunk erre a betegségre is - hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. - Ezek után szükség lehet EKG-ra, szívultrahangra, esetleg mellkasröntgenre, ritkán akár MRI-re is a pontos diagnózishoz. És bár a betegek nagy része gyógyulás után teljes életet élhet, mégis fontos lehet a szív munkájának megtámogatása gyógyszerekkel és a felépülésig tartó kíméletes életmóddal - aktívan sportolni még tünetmentes esetben sem ajánlott a gyógyulás időtartama alatt -, hogy elkerülhetőek legyenek az esetleges szövődmények.

szívizomgyulladás1
Fotó: yodiyim / Getty Images Hungary

Ezek kialakulását több tényező is befolyásolhatja, mint például az, hogy mi okozta a szívizomgyulladást, az általános egészségi állapot és az esetleg már meglévő betegségek. Legtöbbször a teljes gyógyulással lehet számolni, de különösen kezeletlen esetben kialakulhatnak szívelégtelenségre utaló tünetek, pericarditis (szívburokgyulladás) és kardiomiopátia (a szívizom elvékonyodása) mely a szív pumpafunkciójának csökkenéséhez és akár szívelégtelenséghez vezet, szélsőséges esetben hirtelen szívhalált is okozhat. Előrehaladott esetben a kezeléshez ritkán szívátültetésre is szükség lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A diagnosztizálás és kezelés mellett pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészséges életmód, a rendszeres mozgás pozitív hatását a szívműködésre - azonban egy vírusfertőzés utáni szívizom-érintettség (vagy annak gyanúja) esetén lehetőleg egy előzetes kardiológiai állapotfelmérés után.   

10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani

A szívbetegség megelőzése érdekében különösen fontos a megfelelő étrend.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük