3 árulkodó tünet, ami érrendszeri betegségre utalhat: ezek a leggyakoribb rizikófaktorai
A szív- és érrendszeri betegségeket meg lehetne előzni, de Magyarországon még mindig vezető haláloknak számít.

GettyImages-1067109326 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyik legkeményebben dolgozó izmunk a szív, mely a nap 24 órájában folyamatosan azon dolgozik, hogy ellássa testünket és szerveinket elegendő mennyiségű vérrel. Szívünk percenként átlagosan 70-75-öt dobban, működését természetesnek vesszük, és jó esetben nem is vesszük észre. Azonban nagyon fontos, hogy odafigyeljünk karbantartására, egészségének megőrzésére, hiszen egy életen át szükségünk van rá!

A keringési (kardiovaszkuláris) betegségekkel összefüggő halálesetek évente több mint 18 millió halálozásért felelősek, így a világon az egyik vezető haláloknak számítanak, Magyarországon pedig 2020-ban több mint 43 ezren vesztették életüket valamilyen kardiovaszkuláris megbetegedésben, ezzel megelőzve még a daganatos betegségeket is. A kardiovaszkuláris betegségek közé tartozik minden szív- és érrendszeri betegség, ebbe pedig belesoroljuk az agyi vérellátással kapcsolatos problémákat is, mint például a stroke. 

Szív- és érrendszeri megbetegedések Magyarországon

Ezek a magas számok anyagilag is nagy terhet rónak az egészségügyi ellátásra, 2019-ben több mint 207 milliárd Ft-tal terhelte az Egészségbiztosítási Alapot a kardiovaszkuláris betegek ellátása, mely a diagnózist, szakorvosi ellátást, gondozást és rehabilitációt, valamint a különféle gyógyszeres kezeléseket foglalja magában. 2019-ben hazánkban több mint 1,5 millióan vettek igénybe szakellátást, a gyógyszeres kezelésben részesítettek száma pedig ennél is magasabb, mely összesen 53 milliárd forinttal terhelte az Egészségbiztosítási Alapot.

SZÍV VILÁGNAPJA
Fotó: Sergey Nivens

A leggyakoribb kardiovaszkuláris megbetegedések közé soroljuk a szívinfarktust, a stroke-ot, valamint a pitvarfibrillációt. Fontos, hogy időről időre keressük fel orvosunkat, vizsgáltassuk ki szívünket rendszeresen. A ritmustalan szívbedobogás, légszomj vagy karzsibbadás mögött is komoly gond állhat, ezért ne halogassuk a kivizsgálást, ne várjuk, hogy a tünetek maguktól megszűnjenek! Ahogy a legtöbb betegségnél, a szív-érrendszeri megbetegedésnél is az időben történő felismerés akár életeket is menthet.

A szűrővizsgálatok segíthetnek

Manapság a szív-érrendszeri megbetegedésekre való hajlam szűrővizsgálatokkal - érállapotméréssel, EKG készítésével, vérnyomásméréssel, fittségi tesztekkel - felismerhető, és szükség esetén a terápiák mielőbb elkezdhetők. Ennek sikerességében döntő szerepet játszik, hogy a beteg pontosan kövesse  az orvosi előírásokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Stroke után vagy pitvarfibrilláció fennállásánál a betegeknek véralvadásgátló terápiára van szükségük, ezzel csökkentve egy újabb kór, szövődmény kialakulását. Szerencsére ma már léteznek olyan innovatív készítmények, amelyek a betegek kényelmét szolgálják, szájon át szedhetők, és alkalmazásuk kevesebb szövődménnyel jár, mint a hagyományos terápiáké.

A kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának leggyakoribb indikátorai:

  • Családi halmozódás
  • Káros szenvedélyek
  • Alulértékelt panaszok, orvosi segítség elutasítása
  • Egészségtelen táplálkozás
  • Már fennálló alapbetegségek

A WHO felmérései szerint a szívinfarktusok és stroke-ok 80%-a megelőzhető lehetne. Ezért érdemes odafigyelni a táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra, a lehetőségekhez mérten minél kevésbé stresszes életmódra és az orvosi kivizsgálások rendszeres elvégzésére.

10 tanács, amivel megelőzhetőek az érrendszeri betegségek

A szívbarát diéta segíthet csökkenteni a pitvarfibrilláció kockázatát, betegség esetén pedig enyhíteni a tüneteket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük