5 betegség, aminek a rizikóját növeli az alvászavar: a szív működésére is káros hatással van

A rossz alvás jelentősen károsítja a szervezet egészségét, súlyos betegségeket okozhat.

Alvásbetegségek következményei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki ismeri, milyen érzés egy-egy rossz éjszaka után felébredni, fáradtnak, lassúnak, álmosnak éreznie magát. A hosszú távú alvásproblémák azonban ennél jóval nagyobb kockázatokat rejtenek magukban.

Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus azokra a betegségekre hívta fel a figyelmet, amelyek rizikóját növeli a rossz minőségű, kevés vagy megzavart alvás. Ennek oka számtalan betegség lehet, melyek közül a szomnológus szakemberek az elsődleges alvásbetegségekkel foglalkoznak.

Többféle alvászavar, alvásbetegség is veszélyezteti az egészséget

Az alvászavarok, alvásbetegségek igen sokfélék lehetnek, közel sem csupán az álmatlanság jelenthet problémát. Ezek feltárása, diagnosztizálása és kezelése a szomnológia feladata.

GettyImages-1183606942

A szomnológusok szerint ezek a leggyakoribb alvászavarok:

  • Az alvászavarok, a horkolás is kezelhető szomnológiai segítséggel. Alvásfüggő légzészavarok: idetartozik az obstruktív alvási apnoe szindróma, a centrális apnoe, mely nem jár horkolással, a kevert apnoe, illetve a primer benignus horkolás. Ez utóbbi nemcsak a horkoló alvásminőségét ronthatja, még akkor is, ha nem ébred fel rá, hanem elsősorban hálótársáét. Épp ezért ezt a tüneteket gyakran a hálótárs veszi észre.
  • Alvásfüggő mozgászavarok: gyakori a nyugtalan láb szindróma. Bizonyos statisztikák szerint a populáció 5-15%-a szenved ebben a betegségben, amely egy bizonytalan, furcsa, bizsergő érzés, ami lefekvéskor vagy alvás közben jelentkezik a lábszáron, és lehetetlenné vagy igen nehézzé teszi az elalvást.
  • Inszomniák: az elalvás, az átalvás vagy az alvás fenntartásának zavarával, éjszakai ébrenlétekkel, felébredésekkel járhat. Az alvás mennyisége és minősége is romlik. Hátterében számtalan ok, betegség, életviteli problémák, stressz állhat.
  • Hypersomniák, azaz fokozott napközbeni aluszékonyság: az ébrenlét tartós fenntartásának nehezítettségét jelenti. Az ilyen típusú alvászavarok közé sorolandó például a narkolepszia.
  • Paraszomniák: a paraszomniák legismertebb változatai az alvajárás, az éjszakai bevizelés és az ijesztő éjszakai fölriadások.
GettyImages-1097061570

- Sokan úgy érzik, négy-öt óra alvás elég nekik, holott felnőtteknél hét-nyolc óra jó minőségű éjszakai alvás lenne szükséges, gyerekeknél és serdülőknél még ennél is több - hangsúlyozza Vida doktornő.

- A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás ugyanis közvetve és közvetlenül is kihat az életünkre, az amerikai National Highway Traffic Safety Administration becslése szerint például évi tízezer autóbaleset tudható be alvászavarok miatti fáradtságnak, koncentrációvesztésnek.

Ilyen betegségek rizikóját növelik az alvászavarok

Szívbetegségek

A nem megfelelő alvás megemelheti a vérnyomást, ami a szívbetegségek egyik rizikófaktora.

Meggyengült immunrendszer

Mivel számos olyan anyag termelődik alvás közben, amely alapvető az immunrendszer hatékony működéséhez, a rossz alvás közvetetten a fertőzések kockázatát is növelheti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Elhízás

Azoknál az embereknél, akik kevesebb, mint hat órát alszanak éjszakánként, átlagosan magasabb a testtömegindex. Ennek részben az lehet az oka, hogy a nem megfelelő alvás felborítja a hormonális egyensúlyt, így az étvágy és az anyagcsere kontrollja is nehezebbé válik. Ráadásul az alvászavar miatti napközbeni fáradtság és alacsony energiaszint hatására a fizikai aktivitás is csökken. Ez pedig különösen megnehezítheti a fogyási próbálkozásokat.

Cukorbetegség

A rosszul alvóknál gyakoribb a 2-es típusú diabétesz, aminek feltételezhetően az az oka, hogy lelassul náluk a glükóz előállításának folyamata.

Memóriazavarok, szorongás, depresszió

Az alvászavarok, különösen az alvási apnoé ronthatja az ember azon képességét, hogy az emlékeit felidézze, valamint növeli a mentális problémák, a depresszió kockázatát is.

Az alvászavarok kezelhetők

- Bármilyen alvászavarról van szó, az első lépés, hogy kiderítsük, milyen okok vannak a háttérben. Az orvosi kivizsgálás során fény derülhet olyan alvásbetegségre vagy egyéb - belgyógyászati, pszichiátriai, fül-orr-gégészeti, kardiológiai, pulmonológiai, urológiai - eltérésekre, melyek kezelésével az alvásprobléma is megszüntethető - hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus.

GettyImages-595143600

-  Az álmatlanságot kiváltó okok felderítése után a kezelőorvos határozza meg, hogy a gyógyszeres kezelés, a pszichoterápiás módszerek vagy a kettő kombinációja hozhat tartós eredményt. Ha sikerül megszüntetni az alvászavart, közvetve csökken a szívinfarktus, stroke és számtalan egyéb betegség előfordulási gyakorisága. Mindezek mellett olyan szubjektív panaszokon is segíthetünk, mint a nappali hangulatromlás, az ingerlékenység, a teljesítmény- és koncentrációcsökkenés - fejezte be gondolatmenetét a szakértő.

6 élelmiszer, amit sose fogyassz lefekvés előtt

A vacsorát nem kell kihagyni, az viszont nem mindegy, hogy mit eszel, mielőtt ágyba bújsz.

6 élelmiszer, amit sose fogyassz lefekvés előtt: fokozzák a savtermelést, megakadályozzák a pihentető alvást

A vacsorát nem kell kihagyni, az viszont nem mindegy, hogy mit eszel, mielőtt ágyba bújsz.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük