A szívelégtelenség leggyakoribb tünetei: a figyelem életet menthet
Magyarországon nagyjából 200-250 ezer embert érint a betegség, fontos, hogy figyeljünk a tünetekre.

cover-szivelegtelenseg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Májusban Európa-szerte felhívják a figyelmet a szívelégtelenségre. Van, ahol művészek tánccal, közös festészettel, kórházak nyílt napokkal, utcai kampányokkal, Pécsen pirosba öltözött a tévétorony. Magyarországon nagyjából 200-250 ezer embert érint, közülük 70 ezer szorulna feltétlenül szigorúan kontrollált ellátásra, gondozásra. 


Az elmúlt években csaknem megduplázódott a betegek száma. Éppen ezért a Magyar Kardiológusok Társasága arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon fontos, hogy figyeljünk a tünetekre, különösen azoknál, akiknek már van valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésük, az ő esetükben ugyanis lényegesen magasabb a szívelégtelenség kialakulásának veszélye. De már az ahhoz vezető betegségek megfelelő gondozása is fontos, hogy megelőzzük a tragédiákat.

Nem szabad elhanyagolni a szívelégtelenséget

- A szívelégtelenség nemcsak nálunk, de egész Európában kiemelt terület. A szívelégtelenség hazánkban becslések szerint a magyar felnőtt lakosság legalább három százalékát érinti. A betegség elsősorban az idősebbeket sújtja: a 65 év feletti korosztály 6-10%-a szenved szívelégtelenségben, ami a kórházi felvételek leggyakoribb oka ebben a korcsoportban. Éppen ezért igen nagy a jelentősége a szívelégtelenséghez vezető alapbetegségek korai felismerésének és kezelésének   - hívja fel a figyelmet   dr. Habon Tamás   kardiológus, az  MKT Szívelégtelenség és Szívizombetegségek Munkacsoport   vezetője. 

szoveg-szivelegtelenseg

- A probléma óriási, a korai felismerés, illetve az ehhez vezető betegségek kezelése, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, vagy, ha volt már az illetőnek szívinfarktusa, illetve ismert koszorúér-betegsége van, kulcsfontosságú. Egyrészt, hogy megelőzzük az állapot romlását és az ezzel együtt járó, súlyos következményeket. Mert ma már valóban hatékony kezelési lehetőségek, illetve megfelelő eszközök állnak a rendelkezésünkre, amivel nagyon jó eredménnyel kézben tudjuk tartani a betegeket.

- Egyrészt megfelelő gondozással a szívelégtelenséghez vezető kórképek is jól karbantarthatóak, e nélkül viszont többszörösére nő a betegség kialakulásának az esélye. Ez egy összetett betegség, nagyon fontos a terápia jó megválasztása. Ha pedig már kialakult a betegség, akkor annak mielőbbi felismerése jelentősen javítja nemcsak az életminőséget, de a hosszú távú túlélési esélyeket is. Ma ugyanis olyan hatékony gyógyszereink és eszközeink vannak, speciális pacemakerek, szívtámogató eszközök, melyeknek köszönhetően ma egy szívelégtelenséggel diagnosztizált beteg akár 10-15 évet is élhet, míg mondjuk egy évtizede jó, ha néhány évre számíthatott. Végső esetben a szívtranszplantációban is olyan szakmai háttér adott Magyarországon, ami világszínvonalúnak tekinthető. A SOTE Városmajori Klinikáján egész Európában a második legtöbb szívátültetést végzik, tavaly ez a szám összességében meghaladta az ötszázat.

- Ahhoz, hogy ezek a lehetőségek el is jussanak a betegekhez, feltétel a betegség felismerése. Így figyelni kell a tünetekre, ha valakinek dagad a lába, fullad, fáradékony, esetleg szívritmuszavara van, az mindenképp árulkodó - sorolja a kardiológus, aki még egy másik fontos dologra is kitér.

- Ugyan az influenzaszezon már elmúlt, de a szívbetegek, illetve szívelégtelenségben szenvedők számára fontos üzenet, hogy azoknál a betegeknél, akik rendszeresen és időben beoltatják magukat, jelentősen, csaknem 20%-kal csökkent a halálozás, ami egy óriási szám - tette még hozzá Dr. Habon Tamás.

Mit kell tudni a szívelégtelenségről?

A szívelégtelenség súlyos állapot, melyben a kamra összehúzódásának károsodása miatt a szív nem képes a szervezet működéséhez szükséges mennyiségű vért kipumpálni, ezért nem tudja biztosítani a szervek és szövetek számára a mindenkori igényeknek megfelelő oxigént és tápanyagot. A szív teljesítőképességének csökkenése mögött sokféle kiváltó ok húzódhat, melyek közül a leggyakoribb az elégtelen oxigénellátással járó úgynevezett iszkémiás szívbetegség. A szisztolés funkció - szívösszehúzódás - megromlása az esetek jelentős részében szívinfarktust követően alakul ki. Szívelégtelenséget okozhatnak a szívbillentyűk elváltozásai, a nem megfelelően kezelt magasvérnyomás-betegség és bizonyos genetikai ártalmak, mérgező anyagok, illetve az alkohol huzamos ideig tartó, nagy mennyiségben történő fogyasztása is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szívelégtelenség tünetei

A szívelégtelenségben szenvedő betegek izmainak vérellátása elégtelen, csökken a terhelhetőségük, ezért már kisebb fizikai aktivitástól is kimerültnek, fáradtnak érzik magukat. Súlyosabb esetben egyéb fontos szervek működése is károsodhat. Jellemző tünet a vizenyőképződés is, melynek helye és mértéke attól függ, hogy a szív melyik része károsodott. Ha a folyadék a tüdőben gyülemlik fel, nehézlégzés, fulladás tapasztalható, kezdetben fizikai terheléskor, a betegség előrehaladott szakaszában pedig nyugalomban is.

A testfolyadék testszerte is felszaporodhat, mivel a szívüregekben és a visszerekben megnövekedett nyomás a szövetek közé préseli a folyadékot. Ennek legjellemzőbb tünete a bokatájék duzzanata, de a folyadékpangás következtében megduzzadhat a máj is, és folyadék gyűlhet össze a hasüregben is. Súlyos szívelégtelenségben gyakran akár életet veszélyeztető szívritmuszavarok jelentkezhetnek.

Diagnózis

Mindezek a tünetek felvetik a szívelégtelenség gyanúját, ám a diagnózis felállításához és a kiváltó betegség megállapításához különböző vizsgálatok elvégzése szükséges. A beteg gondos fizikális vizsgálatán kívül általában mellkasröntgenre, szívultrahang-, EKG- és laboratóriumi vizsgálatokra kerül sor. Ha az orvos szükségesnek látja, további vizsgálómódszereket is alkalmazhat a szívelégtelenség tényének megerősítésére, illetve okának kiderítésére: például a szív koszorúereinek kontrasztanyagos katéteres vizsgálatát vagy CT-vizsgálatot, mágneses rezonanciavizsgálatot vagy egyéb diagnosztikai eljárásokat.

Reggelik a stabil vércukorszintért

A cukorbetegségben sem lehetetlen változatosan reggelizni, ám a vércukorszint stabilan tartása érdekében jól kell összeválogatni a bevitt tápanyagokat. A 2-es típusú diabétesz esetén különösen fontos az ideális testsúly elérését is segítő diéta, de megelőzésként is hatásosak a következő fogások.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük