Elképesztően növeli a szívbetegségek kockázatát ez az étrend: egyszerű lenne megváltoztatni, mégis kevesen teszik
Durván befolyásolja ez az étrend a szív egészségét, de már néhány apró változtatással is sokat lehet tenni az egészségmegőrzésért.
A szívbetegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, és az étrend jelentős szerepet játszik a kockázat növelésében vagy csökkentésében. Az utóbbi években végzett kutatások rávilágítottak arra, hogy a gyulladást kiváltó étrend, amely jellemzően vörös húsokat és feldolgozott élelmiszereket tartalmaz, közvetlen kapcsolatban áll a szív-érrendszert érintő problémákkal.
Szívbetegséget okozó ételek
Hazánkban minden második magyar küzd szív-érrendszeri megbetegedéssel, így égetően fontos visszaszorítani a kialakulásának a kockázatát. Egy friss tanulmány, amely a PLOS One folyóiratban jelent meg, kimutatta, hogy a gyulladáskeltő étrend növelheti a szívbetegségek biomarkereit.
A kutatók a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999-2004 közötti adatait elemezték, amelyben 10 766 ember vett részt. Az eredmények szerint egy egységnyi növekedés az Étrend Gyulladásos Indexében (Dietary Inflammatory Index, DII) szignifikánsan összefügg az NT-proBNP (N-terminális prohormon agyi natriuretikus koncentrációja) szintjének emelkedésével, amely a szívelégtelenség egyik biomarkere.
A magasabb DII értékű étrendet követők között megemelkedett NT-proBNP szintet mértek, ami egyértelműen arra utal, hogy a gyulladást kiváltó étrendek növelik a szívelégtelenség kockázatát.
A Harvard Health Publishing szerint bizonyos ételek gyulladást okozhatnak a szervezetben. Ilyenek például a finomított szénhidrátok, mint a fehér kenyér és a péksütemények, valamint az olajban kisült ételek, mint a hasábburgonya. Emellett a cukrozott üdítők, a vörös hús, a feldolgozott húsok, a margarin - bár Magyarországon nagyon odafigyelnek az összetételére - és a zsír is gyulladást okozhatnak.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Így lehet csökkenteni a gyulladást a szervezetben
Számos élelmiszer bír gyulladáscsökkentő hatással. A paradicsom, az olívaolaj, a zöld leveles zöldségek, például a spenót és a kelkáposzta, valamint a diófélék, mint a mandula és a dió, mind kiválóak erre. Az olajos halak, például a lazac, a makréla és a szardínia, valamint a gyümölcsök, mint az eper, az áfonya, a cseresznye és a narancs szintén hatékonyak a gyulladás csökkentésében.
A szívbetegségek és más krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás, gyakran összefüggésbe hozhatók a gyulladással. Az étrend megváltoztatása jelentős hatással lehet az egészségünkre. A mediterrán és a DASH-diéta egyaránt gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és egészséges zsírokban bővelkednek, és bizonyítottan javítják a szív- és érrendszeri egészséget.
Az étrend javítása érdekében fontos főleg lassú felszívódású szénhidrátot, esszenciális zsírokat és sovány fehérjéket fogyasztani. Emellett kerülni kell a feldolgozott, a hozzáadott cukrokat, a nátriumot és egészségtelen, telített vagy transzzsírokat tartalmazó élelmiszereket.
Rendszeres fizikai aktivitás, a stressz kezelése, a pihentető alvás, az alkoholfogyasztás csökkentése és a dohányzás abbahagyása szintén hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez, de az étrend és életmód megváltoztatását nem csak a szív, hanem az egész szervezet meghálálja.
Ebben hal meg a legtöbb magyar - 6 étel, amit enned kell a szív- és érrendszeri betegségek ellen
Magyarországon a halálozások 49%-át okozzák keringési rendszert érintő megbetegedések.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
- szívbetegség
- ételek
- gyulladás
- szív- és érrendszeri betegség
- vörös hús
- feldolgozott élelmiszer
- Életmód