5 tiltólistás étel szívbetegeknek: szakember mondta el, miket érdemes fogyasztani helyettük
A szívbetegeknek vagy magas vérnyomásban szenvedőknek nagyon oda kell figyelniük arra, milyen ételeket szabad fogyasztani, és miket nem.

gránátalma nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas vérnyomás, a szívbetegség nemcsak gyógyszerrel, de életmóddal is kezelhető, sőt kezelendő is, akár az életmódorvoslás keretein belül.

Takács Vanda, a KardioKözpont dietetikusa a szívbetegeknek ajánlott étrendre hívta fel a figyelmet. Felsorolta, milyen ételeket, italokat ajánlott kerülni szív-érrendszeri betegeknek.

A só a benne lévő nátriumtartalom miatt emeli a vérnyomást. A sóbevitel csökkentése az egyik legegyszerűbb módja a magas vérnyomás és ezáltal a stroke és a szív- és vesebetegség kockázatainak mérséklésére. A mennyiség 5 gramm/nap alá történő redukálása, amely körülbelül egy teáskanálnyi, a stroke kockázatát 23%-kal és a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját 17%-kal csökkenti. A magasvérnyomás-betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2-3,5 milligramm. Ugyanakkor a magyar lakosság sófogyasztása 3-3,5-szerese az ajánlottnak.

GettyImages-147205758

Mire érdemes tehát figyelni? Egyrészt nátriumszegény só használata javasolt a háztartásokban, másrészt érdemes keveset fogyasztani a 12 legmagasabb sótartalmú élelmiszerből. Ezek a kenyér, a húskészítmények, a sajtok, a készételek, a levesek, a reggeli gabonafélék, a haltermékek, a chips és a sós rágcsálnivalók, a vendéglátóipari és éttermi ételek, a szószok, a fűszerek és ízesítők.

Alkohol

Az egy alkalommal elfogyasztott háromnál több pohár alkohol egészen biztosan emeli a vérnyomást, kiválthat fibrillációt, és a rendszeres fogyasztásnál hosszú távú emelkedéssel is számolhatunk. Maximum napi egy pohár száraz, jó minőségű vörösbor ajánlott. Azt már több kutatás igazolta, hogy a vörösborban is megtalálható antioxidáns hatású polifenolok segítenek a szívbetegségek megelőzésében, de nem azért, mert csökkentenék a vérnyomást. Erről szó sincs, a polifenolok ugyanis másképpen védik az ereket.

GettyImages-56499988

Ugyan egyetlen pohár vörösbor nem fog kiugrást eredményezni a vérnyomásban, de a magasvérnyomás-betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy fokozhatják bizonyos véralvadásgátlók és más gyógyszerek hatását, tehát érdemes megbeszélni a kardiológussal, hogy az adott gyógyszerelés mellett javasolt-e a vörösbor vagy más alkohol fogyasztása.  

Transzzsírsavak

A magas vérnyomással élőknek ajánlatos kerülniük a telített és transzzsírsavakat, mert nincsenek jó hatással az erekre. Az előbbi anyag bőségesen megtalálható például a csirke bőrében és a vörös húsokban, ezért érdemesebb sovány, bőr nélküli és fehér húsokat a tálra tennünk. A transzzsírokkal történő eljárást hidrogénezésnek nevezzük, a hidrogénezett olajok pedig növelik az élelmiszerek eltarthatóságát és stabilitását. Éppen ezért, ha ezt a feliratot olvassuk, főként az előre csomagolt és készételeken, tudhatjuk, hogy csínján kell bánni vele. 

Zsíros húsok, tejtermékek

Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Ezt elkerülendő fogyasszunk kevesebb vörös húst, zsíros tejet, tejterméket!

A cikk az ajánló után folytatódik

Alapanyagok, amiket javasolt fogyasztani szívbetegség esetén

  • Cékla: nitráttartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást.
  • Fahéj: segít a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésében.
  • Gránátalma: magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően hozzájárul egészségünk és szívünk védelméhez.
  • Retek: gyulladáscsökkentő, érlazító és koleszterinszint-szabályozó.
  • Zab: koleszterincsökkentő hatású.
  • Kék szőlő: gyulladás- és vércukorcsökkentő rezveratrol található benne.
  • Quinoa: magas magnéziumtartalma révén segít a szív egészségének megőrzésében.

Mit javasol a dietetikus?

- A magasvérnyomás- és szívbetegek nem támaszkodhatnak kizárólag a gyógyszeres kezelésre, az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van. Ezért az a leghatékonyabb, ha a kardiológus, a dietetikus és a mozgásterapeuta együtt dolgoznak ki egy optimális életmódot a pácienseknek - hangsúlyozza Takács Vanda, a KardioKözpont dietetikusa.

GettyImages-98840905

- Táplálkozás szempontjából zsinórmértéknek tekinthető a DASH-diéta, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs-, zöldség-, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehérhús-fogyasztás. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kilogramm fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli. Ugyanennyi fogyás esetén ráadásul csökken a magas koleszterinszint, enyhülnek az anyagcsere-problémák, ízületi panaszok, növekszik az energiaszint.

10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani

A megfelelő szívbarát diéta a vérnyomásproblémákkal és a keringési zavarokkal is segít felvenni a harcot, rendszeres fogyasztásuk pedig hosszú távon a súlyos szívbetegség és szövődményeinek megelőzésében is hasznos.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük