Vérnyomáscsökkentő, emésztésserkentő és rákellenes

Mi az?

Ez a gyümölcs igazán pozitív hatással van a szervezetedre. Hogy lehetsz egészséges?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a szilvával már a nyár végén is találkozhattunk a piacon, mostanra lett igazán zamatos, lédús. Nem árt tudni azonban, hogy nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle. A rózsafélék családjába tartozó szilva a Föld számos pontján őshonos – Amerikában éppúgy megtalálható, mint Kínában vagy Európában.

Több, mint kétszáz fajtája ismert világszerte. Frissen és aszalva egyaránt közkedvelt, de lekvárt, dzsemet és gyümölcslevet is gyakran készítenek belőle. Edd a szilvát vérnyomásod, látásod, emésztésed érdekében. Sőt, a szilva még a rák ellen is jó.

Koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentő

Magas káliumtartalmának köszönhetően alacsonyan tartja a vérnyomást – két szem szilva fedezi a napi káliumszükséglet 10%-át. Vértisztító hatásának köszönhetően csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást. A kálium hatékonyan végzi a szervezet salaktalanítását, az aszalt szilva pedig kimondottan magas káliumtartalommal bír. Természetesen a vér koleszterinszintje önmagában nem minősül betegségnek, de ha túl magas, eltömíti az ereket, és megemelkedik a vérnyomás.

Látásjavító

A munkahelyen az ember egész nap a monitorra mered, majd hazaérve bekapcsolja a televíziót. Egyik sem tesz kimondottan jót a szemnek. Ha nem vigyázol, a dioptriák száma évről-évre növekedni fog. A szilva A-vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti a különösen az idősebb korosztályt érintő makula-degeneráció – látásromlás, vakságot okozó elváltozás – kialakulásának valószínűségét.

Rák ellen

A szilva színét adó kékes festékanyagok védik szervezetedet a rákos megbetegedésektől – valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen is hatékonyan szállnak harcba –, mivel elpusztítják a káros szabadgyököket. Ezenkívül a gyümölcs klorogénsav-tartalma – mely egy hatékony antioxidáns vegyület – is segít a káros szabadgyökök pusztításában, és semlegesíti a környezeti rákkeltő anyagokat – például a cigarettafüstben lévő nitrózaminokat.

Székrekedés ellen

A májproblémák első jelei lehetnek az emésztési gondok. Magas rosttartalmának köszönhetően a szilva enyhe hashajtó hatással bír, ezáltal az emésztőszervrendszert salaktalanítja, és védi a májat. Ezenkívül mangántartalma miatt is jó hatással van az emésztésre. A nyers szilva a beleket síkossá téve könnyíti meg az emésztést, az aszalt szilva pedig koncentrált formában tartalmazza mindazt, amire a szervezetednek szüksége van.

Néhány hasznos tipp a konyhában

A szilvát eheted magában, készíthetsz belőle gyümölcssalátát, keverheted müzlibe, esetleg sütheted vagy párolhatod is. A hűtőszekrényben tárolt szilvát fogyasztás előtt hagyd szobahőmérsékleten felmelegedni, hogy jobban érvényesülhessen az íze. Ha evés vagy főzés előtt szeretnéd eltávolítani a gyümölcs magját, vágd ketté a szilvát hosszában, a két fél darabot finoman mozgasd ellentétes irányba, majd óvatosan távolítsd el a magot.

Ha pedig szeretnéd meghámozni, arra a következő módszer a legalkalmasabb: helyezd a gyümölcsöt lobogó, forrásban lévő vízbe, majd blansírozd harminc másodpercig. Miután kivetted a forró vízből, folyass rá hideg vizet, hogy ne puhuljon tovább, és könnyen tudd kezelni.

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Néhány recept

Szilvás pizza

Egy pizzaalapot kenj meg vékonyan olívaolajjal, helyezz rá kettévágott szilvaszemeket, kecskesajtot, durvára vágott diót és kevés zsályát, majd süsd meg.

Szilvás rozskenyér

A kimagozott, kettévágott szilvaszemeket rácson süsd addig, míg ráncosak nem lesznek. A rozskenyér hozzávalóihoz keverve pikáns kenyeret süthetsz.

Főtt zabpehely párolt szilvával

A szilvát párold meg kevés vízben. Ízesítőként fahéjat, gyömbért és szegfűszeget, édesítőként egy éjszakán keresztül áztatott mazsolát vagy mézet használj. Tengeri sós vízben főzd meg a zabpelyhet. Miután megfőtt, ezt is édesítheted kevés mézzel. Szedd kisebb edényekbe, és tegyél rá egy-két kanál párolt szilvát, illetve locsold meg a levével.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin szeptemberi számát.
Ízelítő a tartalomból:
  • Szójadilemma - Káros vagy egészséges?
  • Őszi immuntréning
  • Babaleltár
  • Súlyzós edzés - Nem csak férfiaknak
  • Szépítő szőlő
  • Őszi hajápolás
Olvass bele a szeptemberi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. szeptember»
Ezt is szeretjük