Vérnyomáscsökkentő, emésztésserkentő és rákellenes
Ez a gyümölcs igazán pozitív hatással van a szervezetedre. Hogy lehetsz egészséges?
Bár a szilvával már a nyár végén is találkozhattunk a piacon, mostanra lett igazán zamatos, lédús. Nem árt tudni azonban, hogy nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle. A rózsafélék családjába tartozó szilva a Föld számos pontján őshonos – Amerikában éppúgy megtalálható, mint Kínában vagy Európában.
Több, mint kétszáz fajtája ismert világszerte. Frissen és aszalva egyaránt közkedvelt, de lekvárt, dzsemet és gyümölcslevet is gyakran készítenek belőle. Edd a szilvát vérnyomásod, látásod, emésztésed érdekében. Sőt, a szilva még a rák ellen is jó.
Koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentő
Magas káliumtartalmának köszönhetően alacsonyan tartja a vérnyomást – két szem szilva fedezi a napi káliumszükséglet 10%-át. Vértisztító hatásának köszönhetően csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást. A kálium hatékonyan végzi a szervezet salaktalanítását, az aszalt szilva pedig kimondottan magas káliumtartalommal bír. Természetesen a vér koleszterinszintje önmagában nem minősül betegségnek, de ha túl magas, eltömíti az ereket, és megemelkedik a vérnyomás.
Látásjavító
A munkahelyen az ember egész nap a monitorra mered, majd hazaérve bekapcsolja a televíziót. Egyik sem tesz kimondottan jót a szemnek. Ha nem vigyázol, a dioptriák száma évről-évre növekedni fog. A szilva A-vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti a különösen az idősebb korosztályt érintő makula-degeneráció – látásromlás, vakságot okozó elváltozás – kialakulásának valószínűségét.
Rák ellen
A szilva színét adó kékes festékanyagok védik szervezetedet a rákos megbetegedésektől – valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen is hatékonyan szállnak harcba –, mivel elpusztítják a káros szabadgyököket. Ezenkívül a gyümölcs klorogénsav-tartalma – mely egy hatékony antioxidáns vegyület – is segít a káros szabadgyökök pusztításában, és semlegesíti a környezeti rákkeltő anyagokat – például a cigarettafüstben lévő nitrózaminokat.
Székrekedés ellen
A májproblémák első jelei lehetnek az emésztési gondok. Magas rosttartalmának köszönhetően a szilva enyhe hashajtó hatással bír, ezáltal az emésztőszervrendszert salaktalanítja, és védi a májat. Ezenkívül mangántartalma miatt is jó hatással van az emésztésre. A nyers szilva a beleket síkossá téve könnyíti meg az emésztést, az aszalt szilva pedig koncentrált formában tartalmazza mindazt, amire a szervezetednek szüksége van.
Néhány hasznos tipp a konyhában
A szilvát eheted magában, készíthetsz belőle gyümölcssalátát, keverheted müzlibe, esetleg sütheted vagy párolhatod is. A hűtőszekrényben tárolt szilvát fogyasztás előtt hagyd szobahőmérsékleten felmelegedni, hogy jobban érvényesülhessen az íze. Ha evés vagy főzés előtt szeretnéd eltávolítani a gyümölcs magját, vágd ketté a szilvát hosszában, a két fél darabot finoman mozgasd ellentétes irányba, majd óvatosan távolítsd el a magot.
Ha pedig szeretnéd meghámozni, arra a következő módszer a legalkalmasabb: helyezd a gyümölcsöt lobogó, forrásban lévő vízbe, majd blansírozd harminc másodpercig. Miután kivetted a forró vízből, folyass rá hideg vizet, hogy ne puhuljon tovább, és könnyen tudd kezelni.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Néhány recept
Szilvás pizza
Egy pizzaalapot kenj meg vékonyan olívaolajjal, helyezz rá kettévágott szilvaszemeket, kecskesajtot, durvára vágott diót és kevés zsályát, majd süsd meg.
Szilvás rozskenyér
A kimagozott, kettévágott szilvaszemeket rácson süsd addig, míg ráncosak nem lesznek. A rozskenyér hozzávalóihoz keverve pikáns kenyeret süthetsz.
Főtt zabpehely párolt szilvával
A szilvát párold meg kevés vízben. Ízesítőként fahéjat, gyömbért és szegfűszeget, édesítőként egy éjszakán keresztül áztatott mazsolát vagy mézet használj. Tengeri sós vízben főzd meg a zabpelyhet. Miután megfőtt, ezt is édesítheted kevés mézzel. Szedd kisebb edényekbe, és tegyél rá egy-két kanál párolt szilvát, illetve locsold meg a levével.
Ízelítő a tartalomból:
- Szójadilemma - Káros vagy egészséges?
- Őszi immuntréning
- Babaleltár
- Súlyzós edzés - Nem csak férfiaknak
- Szépítő szőlő
- Őszi hajápolás
Ideál Magazin 2008. szeptember»
- gyümölcs
- táplálkozás
- magas vérnyomás
- aszalt szilva
- mi az
- rákellenes táplálék
- gyógyító táplálékok
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- cukorbetegség
- uborka
Az uborka 3 áldásos egészségügyi hatása
- paradicsom
- káposzta
A 3 legerősebb rákellenes nyári zöldség
- bőrápolás
- termékenység