Idén többeket érinthet a szezonális depresszió: ezekre a tünetekre figyelj a környezetedben
A járványhelyzet miatti korlátozások és bizonytalanságok a mentális egészséget is veszélyeztethetik.

GettyImages-635960240
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ősz nem csak a színesedő leveleket és a rövidebb nappalokat hozza el, sokaknál ebben az évszakban jelentkezik a szezonális affektív zavar, más néven a szezonális depresszió.

Számukra számos nehézséget hordoz ez az időszak, akár a mindennapi feladatok elvégzését is gátolhatja - nem pusztán szomorúságról van tehát szó. A szakértők pedig figyelmeztetnek: idén többeket és komolyabban érinthet a zavar.

A járvány ronthat a helyzeten

A szezonális depresszió a depresszió egy fajtája, amely ciklikus ingadozást mutat, minden évben közel azonos időszakban, általában az őszi és a téli hónapokban jelentkezik, amikor jóval kevesebb a napfény. Mivel jellemzően télen a leggyakoribb, téli depressziónak is nevezik. A tavasz érkeztével a tünetek enyhülése várható. A világosabb órák számának csökkenése beleavatkozhat a szervezet biológiai órája, a cirkadián ritmus működésébe, és több kutató az agy kémiai egyensúlyának felbomlását is a lehetséges kiváltó tényezők közé sorolja, ám a pontos okok nem ismertek. Ritkábban ugyan, de az is előfordulhat, hogy valaki tavasszal és nyáron tapasztalja a tüneteket. 

GettyImages-1209025695
Fotó: ArtistGNDphotography / Getty Images Hungary

Az idei évet az élet minden területén jelentősen befolyásolta a Covid-19. A járványhelyzet sokaknak óriási stresszforrást jelentett, és jelent még most is, akkor is, ha egyébként nem kapták el a vírust. A Healthline-nak nyilatkozó szakértők egybehangzó véleménye szerint a szociális távolságtartás, a szabadidős tevékenységek korlátozása és az otthoni munkavégzés mind súlyosbító tényezők lehetnek a szezonális depresszióval élők számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Itthon is többen javasolták, hogy a szociális, társadalmi távolságtartás helyett a fizikaira kéne helyezni a hangsúlyt, utóbbi ugyanis nem feltételezi, hogy megbomlana a családtagokkal, közeli ismerősökkel való kapcsolat. Az elszigetelődés és a pandémia miatt kialakult bizonytalanság a mentális egészséget veszélyezteti.

Figyelmeztető jelek

A szezonális depresszió jeleire sem szabad legyinteni, ugyanis segítség nélkül az érintettek tartós depressziós epizódokat, súlyos szociális elszigeteltséget, a mindennapi, például munkahelyi feladatok nehezítettségét élhetik át. A tünetek változatosak lehetnek, az alábbiak jellemzők:

  • tartós rossz hangulat, szomorúság,
  • érdeklődés elvesztése a korábban kedvelt tevékenységek iránt,
  • változások az étvágyban, általában fokozottabb étvágy, szénhidrátok utáni sóvárgás,
  • változások az alvásban, megnő az alvással töltött órák száma,
  • energiaszint csökkenése,
  • koncentrációzavar, döntéshozás nehezítettsége,
  • társas kapcsolatok hanyagolása,
  • önvád, borús jövőkép,
  • ingerlékenység.

Fiatal felnőtteknél, főleg nőknél, illetve olyan személyeknél, akiknek a családjában már előfordult a megbetegedés, magasabb a szezonális depresszió kialakulásának kockázata. Amennyiben valaki a környezetében élő embereknél hasonló jelekre lesz figyelmes, mindenekelőtt érdemes biztosítania a figyelméről és támogatásáról, valamint beszélgetnie vele a lehetséges kezelési módokról, ha szükséges, felkutatni azokat. Fontos szem előtt tartani, hogy az illető nem vidítható fel egy csapásra, sok esetben nem jelent segítséget, ha pusztán szabadidős tevékenységekre buzdítják. 

GettyImages-172606210
Fotó: Jamie Grill / Getty Images Hungary

A tünetek enyhítésében életmódbeli tényezők is segíthetnek: a testmozgás, a séta a szabad levegőn, az otthoni környezet világosabbá tétele, a stresszkezelés, valamint a társas kapcsolattartás, legyen szó akár telefonos vagy skype-os beszélgetésről, e-mailezésről, mind jótékony hatással lehetnek. Súlyosabb esetben szükségessé válhat a pszichoterápia, a fényterápia vagy a gyógyszeres kezelés is. 

Ilyen a mániás depresszió: egy nő rajzokon keresztül mutatta meg az érzéseit

A bipoláris zavar tüneteiről sokszor a betegek nem tudnak beszélni, éppen ezért valamilyen más kifejezőeszközt kell találni érzelmeik megmutatására. A 25 éves Sofía Románt 16 éves korában diagnosztizálták bipoláris zavarral, közismertebb nevén mániás depresszióval - rajzolással fejezte ki a benne dúló érzelmi viharokat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük