Szépülj, szexelj többet, előzd meg a rákot!
Nem biztos, hogy az állati eredetű táplálékok kiiktatása a lehető legjobb választás számodra. Nézd meg, miért!
Az elmúlt években mind több táplálkozási szakértő hangsúlyozza a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásának fontosságát. A növényi eredetű táplálékok valóban fontos vitaminforrások, és helyesen teszed, ha különösen tavasztól őszig minél több idénygyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz.
Ez azonban nem jelenti, hogy a húsféléknek ne lenne számtalan, egészségügyi szempontból áldásos hatása. Mérsékelt fogyasztásuk széppé teszi a bőrt, növeli a libidódat, de akár a rákmegelőzés szempontjából is hasznos élelmiszerek lehetnek.
Mit tudnak a húsfélék?
A fehérjék biztos forrásai
A húsfélék a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjebevitelt biztosítják. A fehérjékre szükség van a sejtek regenerálódási folyamataihoz, valamint a növekedéshez. A húsokkal, hallal a szervezet hozzájut azokhoz az esszenciális aminosavakhoz, melyeket önmaga képtelen előállítani.
Mivel azonban a testnek viszonylag kis mennyiségű fehérjére van szüksége, elegendő, ha ezek az élelmiszerek a napi étrended mindössze 10%-át teszik ki. A javasolt napi fehérjebevitel férfiak esetében 55 gramm, nőknél 45 gramm. Hét és tíz év közötti gyermekek számára napi 28 gramm is elegendő.
A zsírok egészségügyi hatásai
A húsok, szárnyasok és halak ásványi anyagokban és B-vitaminokban is gazdagok. Emellett tartalmaznak zsírokat. A modern állattartás eredményeképpen ma könnyebben juthatsz sovány húsokhoz, de a húsipari termékek, a kolbászok és pástétomok zsírban gazdag készítmények. A szárnyasok fehér húsa zsírszegény, a sötétebb húsokban azonban már jóval több zsír található.
A zsíros húsú halak - lazac, szardínia, hering, makréla - omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, melyek segítenek a szívbetegségek vagy akár a rák megelőzésében is. Ezek a halak D-vitaminban is gazdagok, ami csak kevés élelmiszerben található meg jelentős mennyiségben. A halak húsa tartalmazza az egészséges idegrendszer szempontjából nélkülözhetetlen B12-vitamint, valamit a pajzsmirigy számára szükséges jódot is.
Szépülj B-vitaminokkal!
A B-vitaminok közül elsősorban a B12-vitamin nélkülözhetetlen a sejtek osztódásához és növekedéséhez. Ennek következtében elengedhetetlen a bőrmegújuláshoz - vagyis a bőr legfelső, elhalt rétegének pótlásához. A B12-vitamin nagy mennyiségben fordul elő az állati eredetű fehérjékben: egyetlen adag fehér hússal kielégítheted egész napi igényedet. Mivel a fehér húsok zsírtartalma alacsonyabb, nem kell aggódnod a pattanások miatt.
Szex és cink
A cink nem csupán az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen. Az ásványi anyagra a szervezet egész sejtállományának szüksége van. Nagyobb koncentrációban van jelen az izmokban, a bőrben, valamint a prosztatában. A vegyület jótékony hatással van a szexuális életre. Tudományos kutatások támasztották alá, hogy hiányában a férfiaknál mérséklődik a hímivarsejtek termelődése, míg nőknél a nemi vágy csökkenése figyelhető meg. A cink elsősorban a fehérjében gazdag élelmiszerekben lelhető fel. Ilyen a disznóhús, a marhahús, a szárnyasok, a tenger gyümölcsei - különösen a kagyló. Ha tehát szeretnéd növelni a libidódat, ne feledkezz meg az állati eredetű táplálékokról!
Rákmegelőzés - omega-3 zsírsavakkal
Szakértők szerint napi 140 grammnál nagyobb mennyiségű vörös hús fogyasztása növeli bizonyos rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának valószínűségét. Ha tehát követni szeretnéd a táplálkozási szakemberek javaslatait, legfeljebb heti két alkalommal fogyassz vörös húsokat!
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Szemben a vörös húsokkal, a zsíros húsú halak hatékonyan védenek a rákkal szemben. A bennük található omega-3 zsírsavak megakadályozzák a rákos sejtek rendellenes burjánzását, másfelől gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Már heti néhány gramm omega-3 zsírsav is csökkenti a mellrák vagy éppen a különféle emésztőrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát.
Cikkünk a Reader's Digest Útmutató az egészséges élethez című könyve alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- hal
- táplálkozás
Szívbetegség, rák és depresszió ellen
- hal
- táplálkozás