A 4 legjobb házi gyógymód influenza ellen
Ha az utolsó hideg napokban még sikerült elkapnod egy kellemetlen náthát vagy influenzát, szabadulj meg tőle természetes módszerekkel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli és a kora tavaszi időszakban előbb-utóbb mindenkit utolér a megfázás vagy az influenza, de vannak olyan balszerencsések, akik állandóan ezzel a problémával küzdenek. A két betegség legismertebb természetes ellenszere a C-vitamin, de korántsem ez az egyetlen orvosság.

Megfázás és influenza

A megfázás és az influenza is a légutak vírusos fertőzése, és néha nehéz eldöntened, hogy éppen melyiket is kaptad el.

A megfázás tünetei általában fokozatosan alakulnak ki, míg az influenza egy pillanat alatt dönt le a lábadról: előfordulhat, hogy reggel még jól vagy, délután pedig már az ágyat nyomod. A megfázás klasszikus tünetei - az orrfolyás, torokfájás, tüsszögés - általában enyhébbek, mint az influenzáéi - láz, erős kimerültség, izomfájdalom és fejfájás.

A két betegség gyógyulásához szükséges idő is lényegesen különbözik. A megfázás általában egy hétig tart, de a tünetek három-négy nap után enyhülnek, ha az immunrendszer jól működik. Az influenza akár tíz napig is eltarthat, és a fáradtság még ezt követően két-három hétig fennmaradhat. A megfázásnak csak ritkán vannak súlyos szövődményei, az influenza viszont elég gyakran hörghuruthoz és tüdőgyulladáshoz vezet.

Mi okozza?

Mindkét betegséget a légutak nyálkahártyájában szaporodó vírusok okozzák. Megfázás esetén inkább csak az orrüreg érintett, míg influenzánál sokszor az egész légzőrendszer - a légcső és a hörgők is.

Válaszként az immunrendszer elárasztja a területet a fertőzéssel harcoló fehérvérsejtekkel. A betegségek tüneteit nem is maguk a vírusok, hanem sokkal inkább a szervezet védekezőreakciója okozza. A megfázás és az influenza leggyakrabban a hidegebb hónapokban jelentkezik, amikor a fűtött lakások száraz levegője az orrüreg nyálkahártyájának nedvességét csökkentve elősegíti a vírusok bejutását a szervezetbe.

Természetes megoldások

Az alább felsorolt természetesgyógymódok segítik a szervezetet, hogy megküzdjön a betegségekkel, de magukat a tüneteket nem szüntetik meg. Ebből következően a kúra megkezdését követően általában nem érzed magad rögtön jobban, viszont hamarabb meggyógyulsz. Bizonyos esetekben az időben történő beavatkozás meg is előzheti a nátha vagy influenza kialakulását. A természetes kiegészítőket a tünetek első jelére kezdd el szedni, és addig ne is hagyd abba, amíg a betegség egészen el nem múlt.

Kasvirágcsepp

A Bíbor kasvirág - Echinacea purpurea - kivonata a megfázás és az influenza remek ellenszere lehet. Az immunrendszer erősítésével állít akadályt a vírusok elé. Akut fertőzés esetén csepegtess a teába vagy narancslébe először ötven cseppet, majd óránként tíz-húsz cseppet két napig.

Megelőzésként is használhatod, ebben az esetben a javasolt adag napi háromszor húsz kasvirágcsepp. Hosszabb távú alkalmazásakor ajánlott háromhetente váltogatnod például kínai csüdfűvel.

C-vitamin

Amíg a kellemetlen tünetek tartanak, érdemes naponta háromszor 1000 mg C-vitamint bevenned. Néhány nap után, a tünetek enyhülésével csökkentsd az adagot napi háromszor 500 mg-ra. Még jobb, ha a természetes forrásokat is beveted: fogyassz minél több grépfrútot, zöldpaprikát, citromot. A közhiedelemmel ellentétben a C-vitamin nem előzi meg a megfázást, de jelentősen csökkentheti a betegség időtartamát, és enyhítheti a tüneteket.

Cinktabletta

A megfázásos, influenzás panaszok esetén fogyassz naponta háromszor egy cinktablettát. Öt napnál hosszabb ideig azonban ne szedd a készítményt, mert nagyobb adagokban történő, hosszabb távú alkalmazása émelygést, hányingert, hasmenést okozhat. Még jobb, ha maradsz a természetes forrásoknál, így nem adagolhatod túl az ásványi anyagot. Fogyassz sok mandulát, marhahúst, baromfit, tojást, mogyorót.

Ha mégis cinktablettát vásárolsz, böngészd át alaposan a címkét. Megfázás ellen csak olyan készítményt vásárolj, ami cinkglükonátot, -aszkorbátot, -glicinátot tartalmaz. Ne pazarold a pénzedet olyan termékre, ami szorbitolt, mannitolt vagy citromsavat tartalmaz. Ezek az anyagok ugyanis a nyállal elegyedve hatástalanná teszik a cinket.

Fokhagyma

A fokhagyma kiváló baktérium- és vírusölő növény. Egészségvédő tulajdonságát annak köszönheti, hogy a benne lévő allicin gátolja azokat az enzimeket, melyek segítségével a kórokozók megtámadják és károsítják a szöveteket. Fogyassz napi fél fej fokhagymát, és tapasztalod majd, hogy panaszaid néhány nap alatt megszűnnek.

Cikkünk a Reader's Digest Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

narancssarga no
  • aranyér
  • házi gyógymódok

Az aranyér tünetei és kezelése

Ezt is szeretjük