A 4 legjobb házi gyógymód influenza ellen

Ha az utolsó hideg napokban még sikerült elkapnod egy kellemetlen náthát vagy influenzát, szabadulj meg tőle természetes módszerekkel!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A téli és a kora tavaszi időszakban előbb-utóbb mindenkit utolér a megfázás vagy az influenza, de vannak olyan balszerencsések, akik állandóan ezzel a problémával küzdenek. A két betegség legismertebb természetes ellenszere a C-vitamin, de korántsem ez az egyetlen orvosság.

Megfázás és influenza

A megfázás és az influenza is a légutak vírusos fertőzése, és néha nehéz eldöntened, hogy éppen melyiket is kaptad el.

A megfázás tünetei általában fokozatosan alakulnak ki, míg az influenza egy pillanat alatt dönt le a lábadról: előfordulhat, hogy reggel még jól vagy, délután pedig már az ágyat nyomod. A megfázás klasszikus tünetei - az orrfolyás, torokfájás, tüsszögés - általában enyhébbek, mint az influenzáéi - láz, erős kimerültség, izomfájdalom és fejfájás.

A két betegség gyógyulásához szükséges idő is lényegesen különbözik. A megfázás általában egy hétig tart, de a tünetek három-négy nap után enyhülnek, ha az immunrendszer jól működik. Az influenza akár tíz napig is eltarthat, és a fáradtság még ezt követően két-három hétig fennmaradhat. A megfázásnak csak ritkán vannak súlyos szövődményei, az influenza viszont elég gyakran hörghuruthoz és tüdőgyulladáshoz vezet.

Mi okozza?

Mindkét betegséget a légutak nyálkahártyájában szaporodó vírusok okozzák. Megfázás esetén inkább csak az orrüreg érintett, míg influenzánál sokszor az egész légzőrendszer - a légcső és a hörgők is.

Válaszként az immunrendszer elárasztja a területet a fertőzéssel harcoló fehérvérsejtekkel. A betegségek tüneteit nem is maguk a vírusok, hanem sokkal inkább a szervezet védekezőreakciója okozza. A megfázás és az influenza leggyakrabban a hidegebb hónapokban jelentkezik, amikor a fűtött lakások száraz levegője az orrüreg nyálkahártyájának nedvességét csökkentve elősegíti a vírusok bejutását a szervezetbe.

Természetes megoldások

Az alább felsorolt természetesgyógymódok segítik a szervezetet, hogy megküzdjön a betegségekkel, de magukat a tüneteket nem szüntetik meg. Ebből következően a kúra megkezdését követően általában nem érzed magad rögtön jobban, viszont hamarabb meggyógyulsz. Bizonyos esetekben az időben történő beavatkozás meg is előzheti a nátha vagy influenza kialakulását. A természetes kiegészítőket a tünetek első jelére kezdd el szedni, és addig ne is hagyd abba, amíg a betegség egészen el nem múlt.

Kasvirágcsepp

A Bíbor kasvirág - Echinacea purpurea - kivonata a megfázás és az influenza remek ellenszere lehet. Az immunrendszer erősítésével állít akadályt a vírusok elé. Akut fertőzés esetén csepegtess a teába vagy narancslébe először ötven cseppet, majd óránként tíz-húsz cseppet két napig.

Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények

Nézegess képeket!

Elolvasom

Megelőzésként is használhatod, ebben az esetben a javasolt adag napi háromszor húsz kasvirágcsepp. Hosszabb távú alkalmazásakor ajánlott háromhetente váltogatnod például kínai csüdfűvel.

C-vitamin

Amíg a kellemetlen tünetek tartanak, érdemes naponta háromszor 1000 mg C-vitamint bevenned. Néhány nap után, a tünetek enyhülésével csökkentsd az adagot napi háromszor 500 mg-ra. Még jobb, ha a természetes forrásokat is beveted: fogyassz minél több grépfrútot, zöldpaprikát, citromot. A közhiedelemmel ellentétben a C-vitamin nem előzi meg a megfázást, de jelentősen csökkentheti a betegség időtartamát, és enyhítheti a tüneteket.

Cinktabletta

A megfázásos, influenzás panaszok esetén fogyassz naponta háromszor egy cinktablettát. Öt napnál hosszabb ideig azonban ne szedd a készítményt, mert nagyobb adagokban történő, hosszabb távú alkalmazása émelygést, hányingert, hasmenést okozhat. Még jobb, ha maradsz a természetes forrásoknál, így nem adagolhatod túl az ásványi anyagot. Fogyassz sok mandulát, marhahúst, baromfit, tojást, mogyorót.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha mégis cinktablettát vásárolsz, böngészd át alaposan a címkét. Megfázás ellen csak olyan készítményt vásárolj, ami cinkglükonátot, -aszkorbátot, -glicinátot tartalmaz. Ne pazarold a pénzedet olyan termékre, ami szorbitolt, mannitolt vagy citromsavat tartalmaz. Ezek az anyagok ugyanis a nyállal elegyedve hatástalanná teszik a cinket.

Fokhagyma

A fokhagyma kiváló baktérium- és vírusölő növény. Egészségvédő tulajdonságát annak köszönheti, hogy a benne lévő allicin gátolja azokat az enzimeket, melyek segítségével a kórokozók megtámadják és károsítják a szöveteket. Fogyassz napi fél fej fokhagymát, és tapasztalod majd, hogy panaszaid néhány nap alatt megszűnnek.

Cikkünk a Reader's Digest Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

narancssarga no
  • aranyér
  • házi gyógymódok

Az aranyér tünetei és kezelése

Ezt is szeretjük