Vérszegénység és depresszió ellen

Mire jó a B12-vitamin?

A B12-vitaminnal megelőzheted a szívbetegségeket, de más pozitív egészségügyi hatása is van.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb vitamin elvileg a mindennapi étrenddel bekerül a szervezetedbe. Gyakorlatilag azonban az egyoldalú táplálkozás - vagy a vegetarianizmus - következtében könnyen alakulhat ki vitaminhiány. Ismerd meg az egyik legfontosabb vitamin egészségügyi hatásait, és ne hagyd, hogy kialakuljanak a hiánytünetek!

A B12-vitaminról

A vitaminok közül a kobalaminként is ismert B12-t fedezték fel a legkésőbb. Az 1940-es években azonosították a borjúmáj olyan alkotóelemeként, mely meggyógyította az egyébként halálos, vészes vérszegénységet. A B12-vitamin az egyetlen B-vitamin, melyet a test nagy mennyiségben raktároz, főként a májban.

A szervezet rendkívül bonyolult eljárás során veszi fel a B12-vitamint: az emésztőenzimek megfelelő mennyiségű gyomorsav jelenlétében a táplálékban lévő fehérjékből választják le. A vitamin ezután a gyomorfal sejtjei által termelt intrinszik faktor nevű fehérje-alkotóelemmel kötődik, mielőtt a vékonybélben felszívódna. A korral járó kevés gyomorsav vagy a nem megfelelő mennyiségű intrinszik faktor a B12-vitamin hiányához vezethet. Mivel azonban a szervezetnek nagy B12-vitamin-készlete van, a hiány kialakulása évekig tarthat.

Előzd meg a szívbetegséget!

A vérben nagy mennyiségben előforduló homocisztein - aminosav-származék - magasabb szintje fokozza a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. A B12-vitamin a folsavval együtt segít a homocisztein lebontásában, így csökkentheti a betegség kialakulásának veszélyét.

Az idegekre gyakorolt hatása miatt a B12-vitamin segíthet a cukorbajt kísérő, zsibbadást és bizsergést okozó idegkárosodás megelőzésében is.

Vérszegénység ellen és DNS-szintézishez

A B12-vitamin elengedhetetlen a sejtek egészséges megújulásához, és különösen fontos a vörösvértestek képződéséhez. Hiányában vészes vérszegénység alakulhat ki. Ez a vitamin szükséges az idegeket borító hüvely - myelin - képződéséhez is, részt vesz a táplálék lebontásában, és fontos szerepe van az örökítőanyagok, a DNS és RNS szintézisében.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vidámító, depresszióellenes

A B12-vitamin szerepet játszhat a depresszió kezelésében is. Egyes vizsgálatok szerint szedésével serkenthető a neurotranszmitterek - agyi ingerületátvivő anyagok - működése, így növelhető az antidepresszáns tabletták hatékonysága. Kutatók rámutattak, hogy a depresszióban szenvedő betegek B12-vitamin-szintje kórosan alacsony. Valószínűleg a vitamin szedése önmagában is segíthet a pszichés probléma leküzdésében és az egészséges lelki egyensúly helyreállításában.

Szükséges mennyisége és hiánytünetei

Az ajánlott napi mennyiség felnőtteknek 0,001 mg. A B12-vitamin szedése különösen az idősek és a vegetáriánusok számára fontos. A vitamin szintje a vérben a korral csökken, de a különféle emésztőszervi panaszok - például a gyomorfekély vagy a Crohn-betegség - is nehezítik a felszívódását. Ha a szükségesnél kevesebb jut a szervezetedbe, hiánytünetként számtalan probléma jelentkezhet.

Gyanús jelek

  • Izomgyengeség.
  • Fáradtság, depresszió.
  • Vészes vérszegénység.
  • A szellemi funkciók romlása.
  • Zsibbadtság, bizsergés a végtagokban.

Alkalmazása

Ha szükséged van a B12-vitamin pótlására naponta egyszer, lehetőleg reggel vedd be - legalább 0,4 mg folsvval együtt.

A legtöbb multivitamin tartalmazza mindkettőből az ajánlott napi mennyiséget, egyéb B-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők pedig többet is magukban foglalnak. Nagyobb terápiás adagokhoz csak B12-vitamint szedj, vagy B12-vitamint folsavval együtt. A vitamin nyelv alatt oldódó fajtája elősegíti a felszívódást.

Természetes források

A B12-vitamint elsődlegesen az állati eredetű ételek, a különböző belsőségek, a sörélesztő, a kagyló, a szardínia és egyéb halfélék, a tojás, a húsfélék és a sajt tartalmazza. Ezenkívül vannak B12-vitaminban gazdag gabonapelyhek is.

Cikkünk a Reader's Digest Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

hip1
  • táplálkozás
  • c-vitamin

Akné, krónikus fáradtság

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük