Vérszegénység és depresszió ellen
Mire jó a B12-vitamin?
A B12-vitaminnal megelőzheted a szívbetegségeket, de más pozitív egészségügyi hatása is van.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb vitamin elvileg a mindennapi étrenddel bekerül a szervezetedbe. Gyakorlatilag azonban az egyoldalú táplálkozás - vagy a vegetarianizmus - következtében könnyen alakulhat ki vitaminhiány. Ismerd meg az egyik legfontosabb vitamin egészségügyi hatásait, és ne hagyd, hogy kialakuljanak a hiánytünetek!

A B12-vitaminról

A vitaminok közül a kobalaminként is ismert B12-t fedezték fel a legkésőbb. Az 1940-es években azonosították a borjúmáj olyan alkotóelemeként, mely meggyógyította az egyébként halálos, vészes vérszegénységet. A B12-vitamin az egyetlen B-vitamin, melyet a test nagy mennyiségben raktároz, főként a májban.

A szervezet rendkívül bonyolult eljárás során veszi fel a B12-vitamint: az emésztőenzimek megfelelő mennyiségű gyomorsav jelenlétében a táplálékban lévő fehérjékből választják le. A vitamin ezután a gyomorfal sejtjei által termelt intrinszik faktor nevű fehérje-alkotóelemmel kötődik, mielőtt a vékonybélben felszívódna. A korral járó kevés gyomorsav vagy a nem megfelelő mennyiségű intrinszik faktor a B12-vitamin hiányához vezethet. Mivel azonban a szervezetnek nagy B12-vitamin-készlete van, a hiány kialakulása évekig tarthat.

Előzd meg a szívbetegséget!

A vérben nagy mennyiségben előforduló homocisztein - aminosav-származék - magasabb szintje fokozza a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. A B12-vitamin a folsavval együtt segít a homocisztein lebontásában, így csökkentheti a betegség kialakulásának veszélyét.

Az idegekre gyakorolt hatása miatt a B12-vitamin segíthet a cukorbajt kísérő, zsibbadást és bizsergést okozó idegkárosodás megelőzésében is.

Vérszegénység ellen és DNS-szintézishez

A B12-vitamin elengedhetetlen a sejtek egészséges megújulásához, és különösen fontos a vörösvértestek képződéséhez. Hiányában vészes vérszegénység alakulhat ki. Ez a vitamin szükséges az idegeket borító hüvely - myelin - képződéséhez is, részt vesz a táplálék lebontásában, és fontos szerepe van az örökítőanyagok, a DNS és RNS szintézisében.

Vidámító, depresszióellenes

A B12-vitamin szerepet játszhat a depresszió kezelésében is. Egyes vizsgálatok szerint szedésével serkenthető a neurotranszmitterek - agyi ingerületátvivő anyagok - működése, így növelhető az antidepresszáns tabletták hatékonysága. Kutatók rámutattak, hogy a depresszióban szenvedő betegek B12-vitamin-szintje kórosan alacsony. Valószínűleg a vitamin szedése önmagában is segíthet a pszichés probléma leküzdésében és az egészséges lelki egyensúly helyreállításában.

Szükséges mennyisége és hiánytünetei

Az ajánlott napi mennyiség felnőtteknek 0,001 mg. A B12-vitamin szedése különösen az idősek és a vegetáriánusok számára fontos. A vitamin szintje a vérben a korral csökken, de a különféle emésztőszervi panaszok - például a gyomorfekély vagy a Crohn-betegség - is nehezítik a felszívódását. Ha a szükségesnél kevesebb jut a szervezetedbe, hiánytünetként számtalan probléma jelentkezhet.

Gyanús jelek

  • Izomgyengeség.
  • Fáradtság, depresszió.
  • Vészes vérszegénység.
  • A szellemi funkciók romlása.
  • Zsibbadtság, bizsergés a végtagokban.

Alkalmazása

Ha szükséged van a B12-vitamin pótlására naponta egyszer, lehetőleg reggel vedd be - legalább 0,4 mg folsvval együtt.

A legtöbb multivitamin tartalmazza mindkettőből az ajánlott napi mennyiséget, egyéb B-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők pedig többet is magukban foglalnak. Nagyobb terápiás adagokhoz csak B12-vitamint szedj, vagy B12-vitamint folsavval együtt. A vitamin nyelv alatt oldódó fajtája elősegíti a felszívódást.

Természetes források

A B12-vitamint elsődlegesen az állati eredetű ételek, a különböző belsőségek, a sörélesztő, a kagyló, a szardínia és egyéb halfélék, a tojás, a húsfélék és a sajt tartalmazza. Ezenkívül vannak B12-vitaminban gazdag gabonapelyhek is.

Cikkünk a Reader's Digest Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

hip1
  • táplálkozás
  • c-vitamin

Akné, krónikus fáradtság

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük