Megvéd a ráktól, kisöpri a beleket, és ilyenkor van szezonja
Ilyen színűt válassz!
Tudtad, hogy ez az egyik legerősebb antioxidáns?

Ez is érdekelhet

Oda a kontroll, oda az önbizalom: mi állhat a gyakori vizelési inger mögött? (x)

Fontos ügy mellé állt a Tesco: Nézd meg, kik a támogatott szervezetek! (x)

Egy kattintás, és kész a bevásárlás: csak 1 forint a kiszállítás (x)

beauty and style

Gyönyörű esküvői hajdíszek minden frizurához: egyszerűek, mégis különlegesek »

Támogatja a bőr öngyógyító képességét és mélyen ápolja azt: a ligetszépe olaj nemcsak ámítás »

Ők voltak a ’80-as évek legjobban kereső szupermodelljei: mindenki rájuk akart hasonlítani »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Sütőtököknek vagy téli tököknek hívják a tökfélékhez tartozó nemzetség azon tagjait, amelyek vastag héjúak, és késő ősszel szüretelik őket. A vékonyabb héjú, korábban szüretelt fajtákat nyári töknek vagy cukkininek nevezik.

A sütőtököket angol nyelvterületen külön nevekkel különböztetik meg, Magyarországon azonban nincs ennyire nagy jelentősége a táplálkozásban. Híres hazai fajta a tíz kilogramm súlyúra is megnövő nagydobosi. A tökök könnyen kereszteződnek, így sok új fajta keletkezhet. A vastag héjon kívül a sütőtökök jellemzője az enyhén édes, finom szemcsés hús, illetve a magokkal teli középső üreg.

A formák és színek rendkívül változatosak

A két végén csúcsosodó hubbard tök a kisebb szürke vagy zöld színűtől a nagyobb, körte alakú, rücskös, zöld héjúig változik. A makktök egy nagy makkra emlékeztet, és sötétzöld héja van. A sonkatökfajták körte alakúak és sima, világossárga héjúak. A sütőtökök nagyon változatosak, de általában élénk narancsszínűek vagy rózsaszínek.

Az Egyesült Államokban és Kanadában a tök egyik legnépszerűbb konyhai felhasználása a sütőtökpite, melyet hálaadás napjának vacsoráján szolgálnak fel. A sütőtököt azonban elkészítheted levesnek, sütve, főzve vagy pürésítve is. A magokat megpörkölheted rágcsálnivalónak, és a virágok is ehetőek - köretként vagy palacsintatésztába forgatva, olajban kisütve fogyaszthatod őket.

Fontos a szín a választásnál!

A sötét narancsszín a magas béta-karotin-tartalom egyik jelzője, és ezek a zöldségek meg is felelnek ennek színük alapján. Mindegyik típus tartalmaz béta-karotint, bár bizonyos fajták, mint például a sütőtökök, különösen kiemelkedőek ebből a szempontból.

Ezek ráadásul két másik antioxidáns karotinoidból, alfa-karotinból és béta-kriptoxantinból is nagyon sokat tartalmaznak. Szignifikáns lutein- és zeaxantintartalma azonban csak a sütőtököknek van. A háromfajta sütőtök közül a makktöknek, amely a legfakóbb színű is, a legalacsonyabb az A-vitamin-tartalma. Érdemes előbbiek miatt minél sötétebb narancsszínű tököt választani.

A sütőtök minden más típust felülmúl A-vitamin-tartalomban a maga 380%-ával. Ezen kívül mind jó C-vitamin-, rost-, kálium- és mangánforrás, bár a sonkatök C-vitamin-tartalma kétszerese a többi fajtáénak, míg a legkevesebb a sütőtökökben található.

Az egyik legegészségesebb őszi zöldség

Amellett, hogy igen gazdag emésztésjavító, béltisztító rostokban, hatásos antioxidánsként a sütőtökben található karotinoidok hozzájárulnak azon betegségek megelőzéséhez, melyek kialakulásában az oxidatív stressz szerepet játszik - ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek és a rák.

A Cancer Research című lap egy 2009-es cikke szerint azoknak a nőknek, akiknek a vérében a legmagasabb volt az alfa-karotin, a lutein, a zeaxantin és a béta-kriptoxantin szintje, 50%-kal kisebb esélyük volt mellrákra. Ez különösen azoknál volt igaz, akik mammográfiás denzitása magas volt, ami a mellrák gyakori tünete és a kockázat fő jelzője.

Cikkünk Tonia Reinhard Éttrend című könyve alapján készült.

Amit eszel, azzá leszel! - tartja a hippokratészi szállóige, és sok igazság van benne. Az ipari előállítású élelmiszerek és a hatalmas választékkal bombázó bevásárlóközpontok korában egyre fontosabbá válik, hogy tudatosan válogass az eléd kerülő alapanyagok között. A könyvbe összeválogatták a legegészségesebb élelmiszereket, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át a tejtermékekig, a népszerű magvaktól a fűszerekig, a húsféléktől a gombákig, sőt az algákig. Étrended összeállításához is segítséget nyújtanak a szerzők azzal, hogy jó ötleteket adnak az ételek elkészítéséhez és az alapanyagok egymással való párosításához.

Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 4990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük