Tilos megenni ezt a népszerű ételt: szalmonella és ürülék is lehet benne
Erre figyelmeztet az élelmiszer-biztonságért felelős hivatal.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, vagyis a NÉBIH szeptember közepén arra hívta fel a figyelmet, hogy ugandai eredetű bio szezámmagban vállalati önellenőrzés keretében szalmonella jelenlétét állapították meg egy holland laboratóriumban, és néhány minta egérürülékkel is szennyezett volt.

Az érintett magyar vállalkozás megkezdte a tételek visszahívását, az üzletekben pedig a vásárlók tájékoztatása céljából a visszahívásról szóló értesítést helyeztek ki. A visszagyűjtött mennyiség a cég központi raktárába kerül, majd megsemmisítik. Ennek teljesítését a hatóság ellenőrizni fogja.

Magyar boltoka is kerülhetett a szennyezett termékből

A riasztás az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén - RASFF - keresztül érkezett, ugyanis hazánk is érintetté vált, mert magyarországi dm üzletekbe is kerülhetett a szennyezett termékekből.

A dm Kft. felelős élelmiszer-vállalkozóként elővigyázatosságból több terméket is eltávolít az üzletek polcairól, és a vásárlókat honlapján is értesíti. A visszahívás az alábbi termékeket érinti:

  • dm Bio szezámmag (500 g), gyártási szám/minőségmegőrzési idő: L5601142/14. 10. 2016.; L6602291/29. 11. 2016; L5603050/05. 12. 2016.
  • Alnatura bio szezámmag (250 g)
  • valamennyi ugandai származási helyű termék, melynek minőségmegőrzési ideje 30. 10. 2016. előtt jár le.

A termék fogyasztási szokásait tekintve - hőkezelés - humán egészségügyi probléma nem valószínűsíthető, azonban a NÉBIH arra kéri a fogyasztókat, hogy a korábban vásárolt, fenti azonosítókkal rendelkező ugandai származású termékeket ne fogyasszák el. További információt ide kattintva találsz.

Tilos meginni, ha lejárt a szavatossága

Vannak esetek, amikor szigorúan be kell tartani a szabályt: íme, öt ital, amit már másnap se fogyassz el!

Ezt is szeretjük