7 tipp, amivel megelőzheted a stroke-ot

Az érelzáródás következtében kialakuló stroke akár halálos is lehet. Néhány egészséges tipp segítségével azonban elkerülheted a bajt.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A stroke agyi eredetű érbetegség, ami akkor következik be, amikor egy artéria elzáródása vagy megrepedése során sérül az agy vérellátása, és károsodik az agyállomány. A stroke következményeként sérülhetnek a fizikai képességek, és szellemi leépülés következhet be. Az érintett agyterülettől függően a beszéd, a látás és a mozgás egyaránt károsodhat.

Mi áll a háttérben, és mik a korai tünetek?

A gyakrabban előforduló szélütést, vagyis agyi infarktust az agyat tápláló verőeret elzáró vérrög okozza. A vérrög az ér belső falán képződött plakkokon keletkezik. A plakkok beszűkítik az agyi ereket, és gátolják a véráramlást. A stroke másik formája az agyvérzés, amikor az agyi ér megreped, és a vér kiszivárog a környező területekre. Ez a ritkább forma.

A stroke korai tünetei:

  • erős fejfájás
  • szédülés
  • hányinger, hányás
  • érzékkiesés.

Mit egyél, hogy megelőzd a bajt?

Sokszorosan kimutatták, hogy a zsírszegény, ám zöldségekben gazdag étrend jelentős szerepet játszik a stroke megelőzésében. Aki a hét minden napján fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt, fele olyan mértékben teszi ki magát a stroke veszélyének, mint az, aki ritkán fogyaszt ilyesmit.

Nélkülözhetetlen flavonoidok

A flavonoidokról – különösen a kvercetinről – kimutatták, hogy csökkentik a verőerek falában az agyi vérellátást rontó zsírlerakódások mértékét. Flavonoidokban gazdagok a bogyósgyümölcsök, az alma, valamint a hagymafélék.

Fontos élelmi rostok

A zöldségekben és gyümölcsökben található élelmi rostok csökkentik a stroke kockázatát. A lencse és a spárga remekül alkalmas erre a célra.

Különösen az oldható rostok képesek arra, hogy megakadályozzák az érelmeszesedést és a veszélyekkel járó vérrögképződést.

Kalciummal a megelőzésért

42 vizsgálat adatainak összesített elemzése során kiderült, hogy a kalciumnak enyhe, de kimutatható hatása van a vérnyomásra. Feltehetően gátolja a stroke-hoz vezető vérrögképződést is. Egyél sok brokkolit, fügét, valamint fogyassz tejtermékeket - egészséged megőrzése érdekében.

Elengedhetetlen kálium

Vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatása révén a kálium bizonyítottan véd a stroke ellen. Ebből a vegyületből sokat tartalmaz a banán, a burgonya, valamint a narancs. Fogyassz sok déligyümölcsöt ezekben a hidegebb napokban.

Vérrögképződést gátló resveratol

Kutatások során bizonyították, hogy a resveratol nevű fitovegyület gátolja a vérrögképződést, valamint segít elernyeszteni a vérereket. Nagyobb mennyiséget tartalmaz ebből a vegyületből a földimogyoró, a kékszőlő, valamint a vörösbor.

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Hasznos omega-3 zsírsavak

A zsíros húsú halakban, valamint a tenger gyümölcseiben található omega-3 zsírsavak gátolják a vérrögképződést. Ezekből már heti két adag fogyasztása is felére csökkentheti a szélütés kockázatát.

Egy 14 éven árt tartó vizsgálat során 80 ezer 34 és 59 év közötti nő egészségi állapotát követték nyomon. Kiderült, hogy a hetente kétszer-háromszor tíz dekagramm halat fogyasztók körében majdnem felére csökkent a szélütés kockázata. Különösen azoknál volt jelentős mértékű a csökkenés, akik – omega-3 zsírsavakban gazdag - tonhalat, vagy lazacot fogyasztottak.

Az elmaradhatatlan C-vitamin

A C-vitamin nem csupán a megfázástól óv meg immunrendszered erősítése révén. Alacsony szintje esetén egyes vizsgálatok szerint akár 70%-kal is megnőhet a stroke kockázata. Fogyassz sok citrusfélét, kivit, hogy megelőzd a bajt.

Cikkünk az Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük