7 tipp, amivel megelőzheted a stroke-ot
Az érelzáródás következtében kialakuló stroke akár halálos is lehet. Néhány egészséges tipp segítségével azonban elkerülheted a bajt.
A stroke agyi eredetű érbetegség, ami akkor következik be, amikor egy artéria elzáródása vagy megrepedése során sérül az agy vérellátása, és károsodik az agyállomány. A stroke következményeként sérülhetnek a fizikai képességek, és szellemi leépülés következhet be. Az érintett agyterülettől függően a beszéd, a látás és a mozgás egyaránt károsodhat.
Mi áll a háttérben, és mik a korai tünetek?
A gyakrabban előforduló szélütést, vagyis agyi infarktust az agyat tápláló verőeret elzáró vérrög okozza. A vérrög az ér belső falán képződött plakkokon keletkezik. A plakkok beszűkítik az agyi ereket, és gátolják a véráramlást. A stroke másik formája az agyvérzés, amikor az agyi ér megreped, és a vér kiszivárog a környező területekre. Ez a ritkább forma.
A stroke korai tünetei:
- erős fejfájás
- szédülés
- hányinger, hányás
- érzékkiesés.
Mit egyél, hogy megelőzd a bajt?
Sokszorosan kimutatták, hogy a zsírszegény, ám zöldségekben gazdag étrend jelentős szerepet játszik a stroke megelőzésében. Aki a hét minden napján fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt, fele olyan mértékben teszi ki magát a stroke veszélyének, mint az, aki ritkán fogyaszt ilyesmit.
Nélkülözhetetlen flavonoidok
A flavonoidokról – különösen a kvercetinről – kimutatták, hogy csökkentik a verőerek falában az agyi vérellátást rontó zsírlerakódások mértékét. Flavonoidokban gazdagok a bogyósgyümölcsök, az alma, valamint a hagymafélék.
Fontos élelmi rostok
A zöldségekben és gyümölcsökben található élelmi rostok csökkentik a stroke kockázatát. A lencse és a spárga remekül alkalmas erre a célra.
Különösen az oldható rostok képesek arra, hogy megakadályozzák az érelmeszesedést és a veszélyekkel járó vérrögképződést.
Kalciummal a megelőzésért
42 vizsgálat adatainak összesített elemzése során kiderült, hogy a kalciumnak enyhe, de kimutatható hatása van a vérnyomásra. Feltehetően gátolja a stroke-hoz vezető vérrögképződést is. Egyél sok brokkolit, fügét, valamint fogyassz tejtermékeket - egészséged megőrzése érdekében.
Elengedhetetlen kálium
Vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatása révén a kálium bizonyítottan véd a stroke ellen. Ebből a vegyületből sokat tartalmaz a banán, a burgonya, valamint a narancs. Fogyassz sok déligyümölcsöt ezekben a hidegebb napokban.
Vérrögképződést gátló resveratol
Kutatások során bizonyították, hogy a resveratol nevű fitovegyület gátolja a vérrögképződést, valamint segít elernyeszteni a vérereket. Nagyobb mennyiséget tartalmaz ebből a vegyületből a földimogyoró, a kékszőlő, valamint a vörösbor.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Hasznos omega-3 zsírsavak
A zsíros húsú halakban, valamint a tenger gyümölcseiben található omega-3 zsírsavak gátolják a vérrögképződést. Ezekből már heti két adag fogyasztása is felére csökkentheti a szélütés kockázatát.
Egy 14 éven árt tartó vizsgálat során 80 ezer 34 és 59 év közötti nő egészségi állapotát követték nyomon. Kiderült, hogy a hetente kétszer-háromszor tíz dekagramm halat fogyasztók körében majdnem felére csökkent a szélütés kockázata. Különösen azoknál volt jelentős mértékű a csökkenés, akik – omega-3 zsírsavakban gazdag - tonhalat, vagy lazacot fogyasztottak.
Az elmaradhatatlan C-vitamin
A C-vitamin nem csupán a megfázástól óv meg immunrendszered erősítése révén. Alacsony szintje esetén egyes vizsgálatok szerint akár 70%-kal is megnőhet a stroke kockázata. Fogyassz sok citrusfélét, kivit, hogy megelőzd a bajt.
Cikkünk az Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.
Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.
Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
OLVASD EL EZT IS!
- kávé
- megelőzés
4 sosem hallott tény a kávéról
- megelőzés
- a hosszú élet titka