Tudod, hogy melyik sörben van a legkevesebb kalória? Egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választod

A sörfogyasztás köztudottan nem épp a legdiétásabb tevékenység, érdemes is átgondolni, hogy milyen fajtát iszol.

GettyImages-681895843
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokaknak feltűnhetett, hogy ma már a sörfogyasztás egyáltalán nem olyan, mint akár ötven évvel ezelőtt, amikor a búza, a barna és a világos sörön kívül szinte nem is volt nagyon más választék. Azóta már megannyi fajta sorakozik a boltok polcain, felsorolni is nehéz őket, de a fogyás szempontjából nem árt tudni, melyikben lapul a legkevesebb kalória.

A felsorolásban a legáltalánosabb sörök és a kalóriatartalmuk jelenik meg, több száz kcal lehet két fajta között, de ez függ az alkoholfokuktól is.

A sörök kalóriatartalma

A sörfogyasztásnak több évezredes története van, nem csoda, hogy azóta is töretlen népszerűségnek örvend az ital, tekintve hogy a benne lévő komló természetes nyugtatóként is hat, a malátázott fajtáknak kellemes édeskés íze van, és egy-két pohárral egy szép tavaszi napon nem bűn egyáltalán fogyasztani belőle.

GettyImages-961726868

Azonban nem árt észben tartani, hogy egy átfogó kutatás szerint az alkoholfogyasztás csak akkor nem befolyásolja a fogyási folyamatokat, az anyagcserét, hogyha legalább két nap eltelik az alkalmak között. Mennyiség tekintetében pedig 250 milliliter 5%-os sört, 100 milliliter 12,5%-os bort, vagy 30 milliliter 40%-os töményt lehet fogyasztani.

Ettől függetlenül természetesen előfordulnak olyan programok, szülinapok vagy egyéb események, amikor az ember, úgymond, alaposan a pohár fenekére néz, ilyenkor a sörfogyasztás tekintetében érdemes kalkulálni a kalóriákkal, és lehetőség szerint olyat választani, amiben kevesebb van.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A népszerű sörök listája kalóriatartalom szerint

  • 100 milliliter 5%-os világos, lager típusú sörben 44 kalória van.
  • 100 milliliter 4,2%-os stout típusú sörben 35 kalória van, ilyen például a Guinness. 
  • 100 milliliter 5%-os búzasörben 40-45 kalória van.
  • 100 milliliter 7,2%-os bock vagy baksörben 65 kalória van.
  • 100 milliliter barna, 4,7%-os dark lager sörben 42 kalória van.
  • 100 milliliter 5,5%-os APA, azaz American Pale Ale sörben 51 kalória van.
  • 100 milliliter 4,8%-os IPA, azaz Indian Pale Ale sörben 47 kalória van.
  • 100 milliliter 4%-os meggyes sörben 56 kalória van.
  • 100 milliliter alkoholmentes sörben 22-29 kalória van.

A fenti lista jól mutatja, hogy az ízesített sörök tartalmazzák általában a legtöbb kalóriát a magas alkoholfokú sörökkel egyetemben, a legkevesebb kalória az alkoholmentes sörökben van - de aki alkoholosat szeretne inni, a legjobban egy gyenge stouttal, vagy egy 5%-nál nem magasabb alkoholtartalmú lager típusú sörrel jár.

GettyImages-547626781

A túlzó alkoholfogyasztás vízvisszatartást okoz, leterheli a májat, és növeli az alkoholos zsírmáj kialakulásának az esélyét, sóvárgást okoz, így növeli a napi bevitt kalóriamennyiséget, befolyásolja az alvás minőségét, ami szintén lassítja az anyagcserét, és zsírraktározást okoz, és még az emésztést is rontja - nem beszélve azon hatásairól, ami memóriát és egyéb szerveket érint.

Ennek ellenére az alkoholtilalom jól mutatta, hogy nem lehet ilyen módon gátolni az emberek alkoholfogyasztását, hiszen valamilyen úton-módon hozzájutnak, de nem árt az óvatosság és a mértékletesség.

Olvass tovább: tudod, hogy melyik alkohol hizlal a legkevésbé?

A kalóriák szempontjából egyáltalán nem mindegy, melyik italt fogyasztod.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük