Tudod, hogy melyik sörben van a legkevesebb kalória? Egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választod

A sörfogyasztás köztudottan nem épp a legdiétásabb tevékenység, érdemes is átgondolni, hogy milyen fajtát iszol.

Sörök kalóriatartalma
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokaknak feltűnhetett, hogy ma már a sörfogyasztás egyáltalán nem olyan, mint akár ötven évvel ezelőtt, amikor a búza, a barna és a világos sörön kívül szinte nem is volt nagyon más választék. Azóta már megannyi fajta sorakozik a boltok polcain, felsorolni is nehéz őket, de a fogyás szempontjából nem árt tudni, melyikben lapul a legkevesebb kalória.

A felsorolásban a legáltalánosabb sörök és a kalóriatartalmuk jelenik meg, több száz kcal lehet két fajta között, de ez függ az alkoholfokuktól is.

A sörök kalóriatartalma

A sörfogyasztásnak több évezredes története van, nem csoda, hogy azóta is töretlen népszerűségnek örvend az ital, tekintve hogy a benne lévő komló természetes nyugtatóként is hat, a malátázott fajtáknak kellemes édeskés íze van, és egy-két pohárral egy szép tavaszi napon nem bűn egyáltalán fogyasztani belőle.

GettyImages-961726868

Azonban nem árt észben tartani, hogy egy átfogó kutatás szerint az alkoholfogyasztás csak akkor nem befolyásolja a fogyási folyamatokat, az anyagcserét, hogyha legalább két nap eltelik az alkalmak között. Mennyiség tekintetében pedig 250 milliliter 5%-os sört, 100 milliliter 12,5%-os bort, vagy 30 milliliter 40%-os töményt lehet fogyasztani.

Ettől függetlenül természetesen előfordulnak olyan programok, szülinapok vagy egyéb események, amikor az ember, úgymond, alaposan a pohár fenekére néz, ilyenkor a sörfogyasztás tekintetében érdemes kalkulálni a kalóriákkal, és lehetőség szerint olyat választani, amiben kevesebb van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A népszerű sörök listája kalóriatartalom szerint

  • 100 milliliter 5%-os világos, lager típusú sörben 44 kalória van.
  • 100 milliliter 4,2%-os stout típusú sörben 35 kalória van, ilyen például a Guinness. 
  • 100 milliliter 5%-os búzasörben 40-45 kalória van.
  • 100 milliliter 7,2%-os bock vagy baksörben 65 kalória van.
  • 100 milliliter barna, 4,7%-os dark lager sörben 42 kalória van.
  • 100 milliliter 5,5%-os APA, azaz American Pale Ale sörben 51 kalória van.
  • 100 milliliter 4,8%-os IPA, azaz Indian Pale Ale sörben 47 kalória van.
  • 100 milliliter 4%-os meggyes sörben 56 kalória van.
  • 100 milliliter alkoholmentes sörben 22-29 kalória van.

A fenti lista jól mutatja, hogy az ízesített sörök tartalmazzák általában a legtöbb kalóriát a magas alkoholfokú sörökkel egyetemben, a legkevesebb kalória az alkoholmentes sörökben van - de aki alkoholosat szeretne inni, a legjobban egy gyenge stouttal, vagy egy 5%-nál nem magasabb alkoholtartalmú lager típusú sörrel jár.

GettyImages-547626781

A túlzó alkoholfogyasztás vízvisszatartást okoz, leterheli a májat, és növeli az alkoholos zsírmáj kialakulásának az esélyét, sóvárgást okoz, így növeli a napi bevitt kalóriamennyiséget, befolyásolja az alvás minőségét, ami szintén lassítja az anyagcserét, és zsírraktározást okoz, és még az emésztést is rontja - nem beszélve azon hatásairól, ami memóriát és egyéb szerveket érint.

Ennek ellenére az alkoholtilalom jól mutatta, hogy nem lehet ilyen módon gátolni az emberek alkoholfogyasztását, hiszen valamilyen úton-módon hozzájutnak, de nem árt az óvatosság és a mértékletesség.

Olvass tovább: tudod, hogy melyik alkohol hizlal a legkevésbé?

A kalóriák szempontjából egyáltalán nem mindegy, melyik italt fogyasztod.

Melyik alkohol hizlal legkevésbé? Íme, a legnépszerűbb italok és kalóriatartalmuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük