Egészséges embereknek is feleannyi sót kéne ennie - A szakember szerint mindenkinek oda kellene erre figyelnie
Legtöbbünk kétszer annyi sót eszik, mint ami a napi ajánlott mennyiség.

Egy kutatás kimutatta, hogy jelentősen növelheti az életminőséget a só fogyasztásának mérséklése.
Különösen oda kell figyelnie erre a szívelégtelenségben szenvedőknek és az 50 év feletti korosztálynak.
Egészséges embereknek is feleannyi sót kellene fogyasztania
Valószínűleg mindannyiunknak kevesebb nátrium-kloridot kellene fogyasztania, különösen azoknak, akiknél fennáll a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, illetve azoknak is fontos vigyázni, akik elmúltak 50 évesek.
- A legtöbb ember a napi ajánlott bevitel dupláját fogyasztja - nyilatkozta Molly Kimball, az amerikai Ochsner Egészségügyi Szervezet regisztrált dietetikusa.

Egészséges emberek számára a napi ajánlott bevitel körülbelül 2300 mg. Az 50 év felettiek vagy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kitett egyének esetében a cél a sófogyasztás további csökkentése napi 1500 mg nátrium-klorid-bevitel alá.
- A legtöbbünk ennek több mint dupláját fogyasztja - jegyezte meg Kimball. Elmagyarázta, hogy az étrendünkben lévő nátrium-kloridnak körülbelül csak 10 százaléka áll abból a sóból, amit az ételeinkhez hozzáadunk. Több mint 75 százaléka feldolgozott élelmiszerekből származik.
Egy új kutatás eredménye
A tanulmány vezető szerzője Justin Ezekowitz, az Albertai Egyetem Orvosi és Fogorvosi Karának professzora és a Kanadai VIGOUR Központ (Canadian VIGOUR Centre) társigazgatója. Ő és csapata 806 szívelégtelenségben szenvedő beteget követett nyomon 26 egészségügyi központban. Véletlenszerűen kétfelé osztották őket, az egyik csapat szokásos egészségügyi ellátásban részesült, a másik csoport táplálkozási tanácsadásban is részesült, amiben a cél az volt, hogy a napi sómennyiségük maximum 1500 mg legyen, azaz nagyjából kétharmad teáskanálnyi só. Menüjavaslatot állítottak nekik össze, és arra ösztönözték őket, hogy saját magukra főzzenek.
A kísérlet előtt az alanyok átlagosan 2271 mg sót fogyasztottak. Az egyéves vizsgálat végén az első csoport napi 2073 mg, a második csoport átlagosan 1658 mg-ot vitt be a szervezetébe naponta. A kutatás vegyes eredményt hozott: halálozás tekintetében nem volt lényeges különbség a két csoport között, viszont az életminőségben és a szívelégtelenségek számában jelentős javulás mutatkozott a lecsökkentett sóbevitel hatására.
Olvass tovább: 10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani
Íme néhány étel, ami jót tesz a szív egészségének. Természetesen érdemes e fogásokat só nélkül vagy enyhe sózással fogyasztani.
10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani: megelőzik a betegségeket
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- szívbetegség
- érrendszer