Ez történik a testeddel, ha kevesebb sót eszel
Egy nyolc éven át tartó brit kutatás eredménye szerint érdemes csökkenteni a sófogyasztásodat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sófogyasztás visszafogása fontos szerepet játszik abban, hogy zuhan a szívbetegség miatti elhalálozások száma Nagy-Britanniában - állapították meg brit kutatók.

2003 és 2011 között az átlagos sófogyasztás mintegy 15%-kal csökkent Angliában, miközben a szívbetegségek és stroke nyomán fellépő halálesetek száma 40%-kal esett vissza - mutatták ki a Barts, a londoni Orvos- és Fogorvostudományi Egyetem és a Queen Mary Egyetem kutatói, akik több mint 30 ezer beteget vizsgáltak nyolc éven keresztül.

Nyolc éven át tartó kutatás eredménye

A túlzott sófogyasztás összefüggésben áll a magas vérnyomással, amely a szívbetegség magas kockázati tényezője. A szakemberek kimutatták, hogy a vizsgált időszakban csökkent a betegek vérnyomása és koleszterinszintje.

Felfigyeltek arra is, hogy ebben az időszakban csökkent a dohányzók száma, illetve növekedett a gyümölcs- és zöldségfogyasztás.

A legmagasabb sótartalmú ételek

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a napi sófogyasztás 80%-a olyan élelmiszerekből származik, mint a gabonafélék, a kenyér, a hústermékek és a készételek, nem pedig az ételek sózásából. A legtöbb ember azonban még mindig túlságosan sok sót fogyaszt, naponta átlag 8,1 grammot, ami jóval több az ajánlott napi 6 grammos bevitelnél - mondták a kutatók.

15%-kal csökkent a sófogyasztás

A 2003 és 2011 közötti időszakban mérték háromezer brit sófogyasztását is, és megállapították, hogy átlagosan napi 1,4 grammal, azaz 15%-kal csökkent. Ugyanezen időszakban nőtt a koleszterin és a magas vérnyomás csökkentésre alkalmazott sztatinok vényre való felírása, és javulás állt be a szívrohamot szenvedettek kórházi kezelésében.

A szakemberek azonban azt is kimutatták, hogy csökkent azoknak a vérnyomása is, akik nem szedtek gyógyszert, ami azt jelzi, hogy a korlátozott sófogyasztás valószínűleg jelentősen hozzájárult az elhalálozások csökkenéséhez - ismertette a tanulmányt a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

Másolni próbálják a brit példát

- Ez egy sikertörténet, Nagy-Britannia vezető szerepet játszik a sófogyasztás csökkentésében a világon. Számos ország most másolja azt, amit Nagy-Britanniában annak idején elkezdtünk, amikor mintegy 10 éve nyomást gyakoroltunk az élelmiszeripari cégekre, hogy csökkentsék az élelmiszerek sótartalmát - mondta Graham MacGregor professzor, a tanulmány egyik szerzője.

Ezt is szeretjük