A sarokfájdalom leggyakoribb okai: 5 tünet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni
Mikor kell orvoshoz fordulni sarokfájdalom miatt?

noi sarok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sarokfájdalom gyakori probléma, mely sokszor kellemetlen, de csak az esetek egy részében áll mögötte komoly betegség. A fájdalom általában magától elmúlik, de vannak esetek, melyeket mindenképpen érdemes orvossal ellenőriztetni.

Ezekről is beszélt dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

Nehéz terhek

Az emberi lábfejet 26 csont építi fel, közülük a sarokcsont a legnagyobb. A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarok minden egyes lépésnél komoly behatásnak van kitéve. A szakértők szerint járáskor a testsúly 1,25-szöröse, futáskor a 2,75-szöröse nehezedik a lábra.

futas no lab

Éppen ezért ez a terület sérülékenyebb, és fájdalma jelentősen befolyásolja az állapotot. A fájdalmak jelentős része mechanikai okok miatt következik be, de meghúzódhat a háttérben arthritis, fertőzés, autoimmun és neurológiai probléma, trauma, exostosis - sarkantyú -, csontritkulás és más csontbetegség, illetve több szervrendszert érintő betegség is.

A leggyakoribb okok

A legtöbb sarokfájdalom oka a talpon átívelő, vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis. Ez a szerkezeti betegség abból ered, hogy ennek a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak és inainak, valamint a láb boltozatának a fenntartásában. Túlterhelés következtében a normális, 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat, ahogyan ezt az ultrahang és az MRI-vizsgálatok is bizonyítják. A kór tipikus tünete, hogy reggel, talpra álláskor már jelentkezik a fájdalom, ám később bejáratódik, vagyis mérséklődik, és csak hosszú álldogálás vagy lépcsőzés során rosszabbodik.

talp

Különösen tinédzsereknél gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom, ebben a korban ugyanis még nem teljesen kifejlett a sarokcsont, és könnyebben dörzsölődhet a többi csonton. Ehhez hozzájárulnak a túl lapos és kidolgozatlan talpú papucsok, a flip-flopok, valamint a túl korán kezdett magassarkúhordás is. 

Sürgősségre utaló tünetek és kezelésük

Tünetek, melyekkel mielőbb orvoshoz kell fordulni: 

  • duzzanat okozta fájdalom a saroknál,
  • zsibbadásérzés, fájdalommal és esetleg lázzal kísérve,
  • képtelenség a normális járásra,
  • ha nem tudod visszafeszíteni a lábfejet,
  • ha nem tudsz lábujjhegyre emelkedni.

Kevésbé sürgős a kivizsgálás, ha: 

  • a sarokfájdalom tovább tart egy hétnél,
  • nem csak akkor jelentkezik a fájdalom, ha állsz vagy jársz.

Sarokfájdalom esetén mindenképp ajánlatos a pihentetés, a futás és a kemény talajon járás kerülése és a gyógytorna. Helyezhetsz jeges borogatást az érintett területre, de ne közvetlenül a sarokra, 15 percig. Válassz megfelelő cipőt sportoláshoz és hétköznapra is, a túl magas és a túl lapos talp is kerülendő, hasznosak lehetnek az úgynevezett sarokemelők és -párnák. Ha sportolsz, a megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkentheted a sarkat érő terhelés erősségét. Amennyiben a pihentetés és a tehermentesítés nem hoz eredményt, szóba jöhet a lágyrészekhez kifejlesztett biokompatibilis hialuron-injekció.

sarok

- A hialuronsav a lágyrészek - izmok, inak, szalagok - alapvető alkotója, így a sérült testrész gyors regenerációját teszi lehetővé, ami biztosítja az izmok és szalagok hegmentes gyógyulását. Ez fontos, mert a hegesedéssel történő gyógyulás miatt gyengébb teherbírású és teljesítőképességű marad az izom, a szalag. Csak hegmentes gyógyulással tud teljesen visszaállni az egészségi állapot és a terhelhetőség. A hialuronsav emellett gyulladáscsökkentő, aminek köszönhetően már az első injekció után is mérséklődnek a fájdalmak - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

- Természetes alapon működő megoldás lehet még az orvosi kollagén-injekciókúra, a szegmentális akupunktúra és a lökéshullám-terápia, mely magas energiatartalmú hanghullámok segítségével beindítja a szervezet saját öngyógyító mechanizmusait, csökkenti a gyulladást, és felgyorsítja a prokollagének szintézistét, mely az izmok- és szalagsérülések gyógyulásának feltétele.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha nincs javulás, meg lehet próbálni két-három alkalommal a szteroidos injekciókat, melyek, bár csökkentik a fájdalmat, a mellékhatások miatt ritkán ismételhetők. A konzervatív terápiák közül a terápiás röntgenbesugárzásnak van időnként jó eredménye, illetve, ha szükséges, szóba jöhet a sebészi beavatkozás is.

Egészségtelen cipők

Az egész testtartásodat befolyásolja, hogy milyen felépítésű lábbelit hordasz a mindennapokban. Ezek a cipőfazonok annak ellenére, hogy divatosak, nagyon nagy mértékben károsítják a mozgásszerveidet, sőt, akár gombásodáshoz is vezethetnek!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük