Gyakran zsibbad a kezed? Fájdalmas betegség alakulhat ki belőle

A csukló és kéz fájdalma, zsibbadása mögött egy gyakori betegség állhat. Szerencsére lehet tenni ellene.

csuklófájdalom
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben nem támasztják alá csuklójukat a billentyűzet vagy az egér használata közben, egészen addig, amíg ez az olyan egyszerű mozdulatoknál, mint egy kilincs lenyomása vagy épp a tenyéren támaszkodás, hirtelen jelentkező, elviselhetetlenül fájó, szúró érzést nem okoz a csuklóban.

Sokan hajlamosak elodázni a kezelést, amíg nem állandósul a fájdalom. Ezzel a teljes gyógyulást hosszabbítják meg, ami alapesetben akár több hetet is igénybe vehet, figyelmeztet dr. Rosero Viviána Maja traumatológus, kézsebész szakorvos, a Budai Egészségközpont munkatársa.

A leggyakoribb ortopédiai probléma

Ortopédushoz a legtöbb esetben ínhüvelygyulladás gyanújával fordulnak az emberek. A végtagok mozgatását az inak és izmok segítségével végzi mindenki. Az inakat védőburok, azaz ínhüvely veszi körül, mely megvédi a sérülésektől, a belsejében található ízületi nedv pedig a szabad mozgást segíti.

zsibbadás
Fotó: Getty Images Hungary

Terhelésnél ez történik az inaknál

Legyen szó fizikai vagy irodai munkáról, számítógép- és egérhasználatról vagy sportolásról, a probléma bárkinél felmerülhet. Egyirányú terhelés hatására túltermelődhet az ízületi folyadék, feszülő és szúró érzést okozva, valamint megvastagodhat az ínhüvely fala, ami gátolja a végtag mozgatását. Intő jel lehet, ha az adott végtag hamar elfárad, majd eleinte múló fájdalom jelentkezik. Előfordulhat görcsös feszülés és zsibbadás is, attól függően, hogy pontosan mit érint a gyulladás.

Mielőbbi kezelés szükséges

A gyulladásos megbetegedéseknél a legfontosabb a türelem, mert a gyógyulás érdekében pihentetni kell a végtagot. Csökkenteni szükséges a terhelést, az orvos tanácsára gyulladáscsökkentő krémeket, tapaszokat használni, illetve rögzíteni rugalmas pólyával vagy merev rögzítővel az adott testrészt. Ha a megkezdett kezelés hatására sem múlik a fájdalom, akkor szükséges újra felkeresni az orvost.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt teheted megelőzésként

A legbiztosabb védekezés az, ha igyekszel megelőzni az ínhüvelygyulladás kialakulását. A végtagok fáradtsággal jelzik a bajt. Ilyenkor csökkenteni kell a terhelést, pihentetni a fáradt és fájó részt. Ha monoton munkát végzel, tarts rendszeres időközönként szünetet. Munkavégzés során használj segédeszközöket, csuklótámaszt és emelőt, és ne terheld magad feleslegesen.

A nyújtás sokat segít. Ízületeid és izmaid átmozgatására nemcsak edzés előtt van szükség. Egy-két nyújtógyakorlattal, rövid tornával pár perc alatt alaposan átmozgathatod elgémberedett tagjaidat, akár az irodai asztal mellett is. Ha sportolsz, kerüld az izmokat egyhangúan terhelő mozdulatokat. Ízületeid védelme érdekében válassz megfelelő talpú, kényelmes lábbelit, csuklóvédőt, és szükség esetén használj rugalmas szorítókötést.

Természetes módszerek ínhüvelygyulladásra

Az ínhüvelygyulladás kezelésének első lépcsőfoka a pihentetés, melyhez a kezelőorvos fáslizást javasolhat. Súlyosabb esetben viszont akár be is gipszelhetik a fájó végtagot, illetve léteznek - a kényelem szempontjából előnyösebb - gyógyászatisegédeszköz-üzletből beszerezhető csukló- és hüvelykujjrögzítők, valamint különféle gyulladáscsökkentő készítmények. A következő természetes módszerek, ha orvosolni nem is tudják teljesen, de enyhíthetnek a fájdalmon.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük