Az állandó száraz köhögés hátterében reflux is állhat: 6 ok, ami miatt kialakulhat a betegség
A reflux komoly szövődményeket okozhat, hatására a légutakban is elváltozás jöhet létre.

GettyImages-1216540393 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakori légúti betegségek kapcsán érdemes a háttérben álló okokat is felderíteni. A gyomorégés népbetegség, sokan mégis elhanyagolják a kezelését, vagy ha néma refluxban szenvednek, a jellegzetes tünetek hiányában nem is ismerik fel időben a betegséget.

Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a reflux- és a légúti tünetek közti kapcsolatról kérdeztük.

A reflux jellegzetes tünetei

Nyelőcső- és gyomorégés, szegycsont mögött jelentkező fájdalom, rossz, savanyú szájíz, kellemetlen lehelet, böfögés, hányinger - mind a reflux figyelmeztető tünetei. A panaszok megjelenésének oka, hogy a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ahol az érzékeny nyálkahártyát irritálja.

GettyImages-1300842477

A reflux okai

  • A stresszes, rohanó, a rendszeres étkezésekre nem ügyelő életvitel nagymértékben szerepet játszik a tünetek megjelenésében. Ha nem többször kis adagokat, hanem egyszerre nagyobb mennyiségeket eszünk, ha az étkezéseink szénhidrátokban és zsírban gazdagok, ha esténként rendszeresen teli hassal fekszünk le, számíthatunk a gyomorégés megjelenésére. 
  • A túlsúly szintén növeli a kialakulásának kockázatát, a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás pedig rontja a tüneteit. 
  • Az erős, fűszeres ételek, a koffein és a mentol is képes elernyeszteni a gyomor záróizmát, ezáltal elősegítik a savas gyomortartalom visszaáramlását.
  • A paradicsom, a citrusfélék és a szénsavas üdítők pedig a gyomorsav termelése révén súlyosbítják a tüneteket.
  • Sok esetben a panaszok megjelenése összefügg valamilyen gyógyszer szedésével, például asztmaellenes szerek, vérnyomáscsökkentők és fájdalomcsillapító szerek is okozhatnak ilyen mellékhatást.
  • A reflux hátterében egyéb betegségek is meghúzódhatnak. Jelentkezhet meglévő rekeszsérv mellett, de pszichés problémával, mint stressz, depressziós, szorongás, is összefügghet a kialakulása. Nagyon gyakran van jelen Helicobacter-fertőzés is a hátterében. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Légúti betegségeket is okozhat

A gyomorsav nemcsak a nyelőcsőben okoz elváltozásokat, de a garatba feljutva légzőszervi tüneteket is produkálhat. Nagyon gyakran ez áll a krónikus, száraz köhögés hátterében, de képes tartós orrmelléküreg-gyulladást és annak következtében akár orrpolipot is okozni. Tartós rekedtség, torokfájás, torokköszörülés hátterében is állhat a gyomorsav irritáló hatása, mely akár a garatból még a fülkürtbe is bekerülhet, középfülgyulladást okozva. Asztmás betegek esetében pedig mindenképp fontos a reflux kezelésével is foglalkozni, hiszen két, egymást kölcsönösen provokáló betegségről van szó. 

GettyImages-1295871385 (3)

Néma reflux is lehet a háttérben

A betegség felismerését nehezíti, hogy a reflux esetében akár el is maradhatnak a tipikus tünetek. Néma reflux esetén lehet a száraz köhögés vagy a torokban gombócérzés a beteg tünete, a jellegzetes gyomorégés, savas felböfögés nem jelentkezik. Ilyenkor is érdemes azonban a reflux lehetőségét is kivizsgáltatni, mert a légúti tünetek, visszatérő betegségek is csak akkor szűnnek meg, ha az azokat kiváltó okot, a gyomorégést kezeljük.

A 8 leggyakoribb alvópóz szervezetre gyakorolt hatása

Az egyes alvópózok más és más hatással vannak a szervezetre, nem mindegyik való mindenkinek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük