Hogyan hat a rágózás a szervezetre? Nem csak az emésztést segíti, ha jól csinálod
Akár a reflux tüneteinek enyhítésében is segíthet, ha megfelelő az időzítés.

rágózás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan rágóznak nap mint nap megszokásból, vagy hogy felfrissítsék a leheletüket. Korábban, amikor még kevésbé voltak elérhetőek a cukormentes termékek, több szakember figyelmeztetett a rágózás veszélyeire, a fogakat károsító hatásaira, de még ma is megosztó a téma.

A rágózás szervezetre gyakorolt hatásai vegyes képet mutatnak: jól időzítve, illetve mértéktartóan végezve még akár előnyös is lehet. 

Rágózás hatásai

Különböző formákban már évszázadokkal ezelőtt is jelen volt a rágózás az emberek életében. Az ókori görögök például a masztixot, a Pistacia Lenticus fa vagy bokor gyantáját rágcsálták. Az első kereskedelmi célra gyártott rágógumi a 19. század közepén készült. Az első rágókat jellemzően porcukorba mártották, hogy minél finomabbak legyenek. A modern termékek szintetikus gumiból készülnek, egyebek mellett tartósító- és édesítő-, illetve ízesítőszereket tartalmaznak.

Ma már kifejezetten sok termékhez használnak mesterséges édesítőszereket a cukor helyett, ami a fogak számára előnyös, ugyanakkor nagy mennyiségben fogyasztva hashajtó hatású lehet. Egyes gyakran alkalmazott, nemzetközileg is jóváhagyott összetevők, például az aszpartám egészségügyi hatásairól nincs konszenzus. A rágózást bizonyos szempontok alapján hasznosnak találták.

Csökkentheti a stresszt, fokozhatja a mentális teljesítményt

Vannak, akik kifejezetten az éberség megőrzése miatt rágóznak a hosszas munkavégzés vagy a vezetés során, a tapasztalatok szerint ez a tevékenység segítheti a figyelem fenntartását. Egy 2012-es, egyetemistákkal végzett, kéthetes kutatás alatt arra a megfigyelésre jutottak, hogy a rágózás segített a stressz mérséklésében. Ez nem a rágóguminak, hanem a rágás aktusának köszönhető.  

Segíthet a fogak megóvásában

Míg a cukros rágók fogszuvasodásra hajlamosíthatnak, mivel a fogakat roncsoló baktériumokat táplálják, addig a szakemberek szerint a cukormentes termékek épp ellenkező hatást válthatnak ki. A cukormentes rágózás során fokozódik a nyáltermelés, ami felhígítja a fogakra veszélyes savakat, és segít eltávolítani az ételmaradékokat is. A xylitollal édesített termékek esetében egyes kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy megakadályozzák a káros baktériumok szaporodását, így csökkentik azok számát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Hogy segíthet a reflux tüneteinek enyhítésében?

A reflux az egyik leggyakoribb emésztési probléma, amelynek lényege, hogy a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, irritálja a torkot, gyomorégéshez, rekedtséghez, horkoláshoz és a fogak gyorsabb romlásához vezethet. A panaszok jellemzően étkezés után nem sokkal, illetve vízszintes testhelyzetben, lefekvéskor jelentkeznek.

A rágózás fokozza a gyomornedvek termelődését, ami az étkezés után segíti a táplálék emésztését, a nyáltermelés révén pedig semlegesíti a reflux miatt a nyelőcsőbe jutó savat. Ehhez közvetlenül az evés előtt vagy után ajánlott elrágni egy rágót. Összességében tehát enyhítheti a betegség kellemetlen tüneteit, bár vannak ellentétes vélemények is, például a mentolos ízesítéssel kapcsolatban, a borsmentáról azt feltételezik, hogy ellazíthatja a nyelőcső-záróizmot, ami elősegítheti a gyomorsav visszaáramlását. 

Mire kell figyelni?

Az összetevőket minden élelmiszer esetében érdemes átolvasni, ez a rágóval sincs másképp. A cukros változatok fokozzák a fogkőképződést, idővel pedig a fogszuvasodást is. Ezenkívül hozzájárulnak a cukorbevitelhez is, ami számos egészségügyi problémával mutat összefüggést, például a szénhidrátanyagcsere-zavarokkal. A túl sok, túl intenzív rágózás állkapocsízületi panaszokhoz vezethet, továbbá úgy találták, hogy a migrénre és tenziós fejfájásra hajlamos személyeknél előidézheti a fejfájást

Mit jelentenek az elszíneződések a fogakon?

Alapvetően kétféle elszíneződés létezik, olyan, mely a fog külső felszínét érinti, illetve olyan, mely akár a teljes szerkezetét is, ezeken belül azonban számos különféle típust és okot meg lehet nevezni. Például a következőket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük