A néma reflux figyelmeztető tünetei: sokan más betegségre gondolnak

Asztmásként kétszeres esély van a reflux kialakulására.

GettyImages-1385165902
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A reflux nem minden esetben jelentkezik a jól ismert tünetekkel, sokáig lappanghat, miközben fokozza az asztmás panaszokat, és csökkenti a krónikus légúti betegség gyógyszeres kezelésének hatékonyságát.

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont orvosa összefoglalta, hogyan ismerhető fel, ha valakinél az asztma mellett reflux is fennáll. 

A két betegség felerősíti egymás tüneteit

Az asztmás betegeknél gyakoriak a refluxos panaszok. Ennek oka, hogy a köhögés és egyes szájon át szedett asztmagyógyszerek hatóanyagai súlyosbíthatják a reflux tüneteit, a túlzott gyomorsav-termelődés pedig felerősítheti az asztmás panaszokat. Az asztma köhögést, nehézlégzést, mellkasi szorító érzést okoz, a reflux a mellkasban égő érzést és nyomást, a garatban is érezhető kellemetlen tüneteket, torokfájást is előidézhet.

Bizonyos esetekben a beteg ezt úgy éli meg, mintha nehezen kapna levegőt. A tünetek között tehát van átfedés, így előfordulhat akár olyan helyzet is, hogy az asztmát azért nem lehet megfelelően kezelni, mert valójában a reflux okozza a panaszokat.

A néma reflux nem okoz tipikus tüneteket

Gyomorégés, égő érzés a mellkasban, a szegycsont tájékán. Kellemetlen szájszag, maró érzés a torokban. Ha ilyen panaszok jelentkeznek, akkor sokan sejtik, hogy gyomorégés vagy refluxbetegség lehet a kiváltó ok. A reflux azonban nem mindenkinél okoz ilyen jellegzetes panaszokat. A néma refluxra olykor csak a reggeli torokfájás, elhúzódó rekedtség vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás utal. Az első hallásra talán enyhének tűnő tünetek azonban komoly szövődményeket okozhatnak, főként asztmások esetében. Ilyen tünetek utalhatnak arra, hogy az asztma mellett reflux is fennáll:

  •  megfelelő kezelés ellenére sem szűnő, vagy erősödő asztmás panaszok,
  •  az asztmás tünetek egy kiadós étkezést vagy a refluxot fokozó ételek - például fűszeres, csípős ételek, alkohol, koffein - fogyasztása után romlanak,
  •  a légzési panaszok fekvő helyzetben rosszabbodnak. Az éjszakai „asztmás tünetek” oka részben lehet a fekvő helyzetben súlyosbodó reflux,
  •  elhúzódó, köhögésre ingerlő torokirritáció, gombócérzés és rekedtség jelentkezik,
  •  a reflux a fogzománcot is kikezdheti, ezért alapos szájhigiéné ellenére a metszőfogakon jelentkező gyakori fogszuvasodás kapcsán is érdemes gondolni rá.

- Asztmásként nagyobb esélyünk van a reflux kialakulására, ezt szem előtt tartva fontos minden új vagy nehezen kezelhető tünet esetében az reflux lehetőségére is gondolni - magyarázza dr. Hidvégi Edit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ilyen esetben alaposan ki kell vizsgálni a beteg panaszait, nem szabad megelégedni azzal, hogy csak az asztma kezelésére fókuszál az egyén. Ha a két betegség egyszerre van jelen valakinél, akkor mindkettőt együtt kell kezelni, tartós javulást csak így lehet elérni. 

Nézd meg, milyen ételek ajánlottak reflux esetén!

Gyomorsavpanaszok esetén bizonyos ételek azonnal tiltólistára kerülnek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük