A testi-lelki jóllét és az életmód rendkívül szoros kapcsolata már régóta közismert. Az egészséges életmód egyik legfontosabb alappillére a táplálkozás. Az, hogy mi kerül az ember tányérjára, jócskán meghatározza a fizikai állapotát. A napjainkban népbetegségeknek számító kórképek, így a szív- és érrendszeri megbetegedések, a diabétesz, valamint a daganatos elváltozások kialakulása is egyértelmű összefüggést mutat az étrenddel.
Ezekre a problémákra genetikai tényezők is hajlamosíthatnak, így előfordulhat, hogy annak ellenére, hogy valaki a lehetőségeihez mérten mindent megtesz az egészsége megóvásáért, mégis szembe kell néznie a betegséggel. Ugyanakkor a szakemberek szerint a kockázat némi odafigyeléssel, ha szükséges, életmódbeli változtatással csökkenthető. A daganatos megbetegedések megelőzésében a szűrővizsgálatokon való részvétel mellett segíthet a rendszeres fizikai aktivitás, a kielégítő pihenés, a hatékony stresszkezelés, valamint a gyakran rákellenesnek is nevezett, egészséges tápanyagokban bővelkedő ételek gyakori fogyasztása.
Rákmegelőzésben segítő táplálékok
A zöldségekben nagy mennyiségben megtalálható antioxidáns hatású vegyületek, rostok, vitaminok és ásványi anyagok mind-mind segíthetnek az egészség megőrzésében. Az antioxidánsok a sejtöregítő szabad gyökökkel szembeni küzdelemben vesznek részt, a rostok egyebek mellett az emésztőrendszer megfelelő állapotának fenntartásáért felelnek, így kulcsfontosságú szerephez jutnak például a végbélrák rizikójának mérséklésében. Fontos megjegyezni, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, változatos táplálkozás az optimális testsúly megőrzését is támogatja, ami a rákos elváltozások szempontjából is lényeges, ugyanis az elhízás megnövelheti egyes daganattípusok, többek között a méh-, a hasnyálmirigy- és a menopauzán átesett nők esetében a mellrák kialakulásának kockázatát. A következő zöldségeket az egészség megőrzése és a daganatos kórképek prevenciója érdekében is ajánlott az étkezés rendszeres részévé tenni.

A növények zöld festékanyaga a
klorofill, ami alapvető fontosságú a fotoszintézis során, és az emberek számára is számos pozitív hatással bír. A spenót magas klorofilltartalmú zöldség lévén
segíthet a rákmegelőzésben, valamint a daganat növekedésének lassításában is.
Fotó: Lecic / Getty Images Hungary

A sóska zöld leveles zöldségként a spenóthoz hasonlóan sejtvédő, rákellenes klorofillban gazdag. Továbbá antioxidáns hatású C- és K-vitaminból is bőven van benne.
Fotó: Getty Images Hungary

A keresztesvirágúakhoz sorolható
káposzta rosttartalma jelentős, K-vitaminban, kalciumban, C- és A-vitaminban is gazdag. A kutatások a kelkáposztát különösen a tüdő-, az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák ellen találták hatékonynak.
Fotó: Getty Images Hungary

A frissen felvágott vagy zúzott fokhagyma fontos összetevője az allicin, ami amellett, hogy segíthet a koleszterinszint csökkentésében, a laboratóriumi kísérletek eredményei szerint a
rákos sejtek elpusztításában is részt vehet.
Fotó: Getty Images Hungary

A hagymafélék rákellenes hatásáról már sokféle vizsgálat készült. Azt is
kimutatták, hogy nagy mennyiségben fogyasztva a gyomorrák kialakulásának kockázatát is mérsékelhetik.
Fotó: Getty Images Hungary

A paradicsom színanyaga egy vörös színű karotin, a likopin, ami megtalálható egyebek mellett a görögdinnyében és a grépfrútban is. Antioxidáns, és a kutatások szerint feltételezhetően rákellenes hatású anyag. Az emberi szervezetben
jobban hasznosul, ha főzött, melegített fogásokból kerül bevitelre.
Fotó: Getty Images Hungary

A brokkoli C- és K-vitaminban, valamint magnéziumban kifejezetten gazdag keresztesvirágú zöldség. Szulforafánt tartalmaz, ami részt vesz a sejtvédő folyamatokban. A daganatokra gyakorolt hatásaival kapcsolatban folynak a kutatások, a laboratóriumi vizsgálatok során biztató eredményekre jutottak a kutatók, például a mellrák rákos sejtjeinek méretének és számának csökkenését
figyelték meg.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary

A pikáns ízű rukkola a keresztesvirágú zöldségekhez tartozik, és a brokkolihoz hasonlóan a daganatos megbetegedések megelőzésében többek között szulforafántartalma révén segíthet. K- és C-vitamin, illetve kalcium is van benne.
Fotó: pilipphoto / Getty Images Hungary

A flavonoidok a növényekben megtalálható,
jótékony hatású vegyületek. Hozzájuk tartozik a myricetin, amelyben a petrezselyem különösen gazdag, és a megfigyelések szerint például a bőrrák megelőzésében lehet hasznos. A flavonoidok családjának tagja a petrezselyemben szintén megtalálható, antioxidáns hatású, gyulladáscsökkentő apigenin is, ami rákellenes tulajdonságokkal bírhat.
Fotó: MmeEmil / Getty Images Hungary

A sárgarépa élénk színét az A-vitamin legfontosabb forrásának tekinthető béta-karotinnak köszönheti. A
szakemberek valószínűsítik, hogy a karotinoidokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása valamelyest csökkentheti a száj-, a tüdő-, a garat- és a gégerák kialakulásának kockázatát.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)