Vitaminok is növelhetik a rákkockázatot!

Mire jöttek rá a kutatók?

Svéd kutatók szerint, ha dohányzol, az antioxidáns vitaminok is veszélyessé válhatnak számodra.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg hazánkban a keringési rendszert érintő megbetegedések száma - ha lassan is, de - csökkenni látszik, addig a rákbetegségek száma egyre növekszik.

A KSH adatai szerint 2012-ben összesen 33 224 ember veszítette életét rosszindulatú daganat következtében. A rákhalálozási statisztikát pedig mindkét nem esetében a tüdődaganatok vezetik.

A tüdőrák és a dohányzás

A rosszindulatú daganatos megbetegedések körülbelül harmadáért felelős a dohányzás, a tüdőrák miatti haláleseteknek pedig mintegy 90%-át okozza. A dohányfüst egészségkárosító hatású vegyületei közül 60-ról már bizonyították, hogy rákkeltő.

Sok dohányos, hogy elkerülje a tüdőrák kialakulását, antioxidáns hatású vitaminokat, például A-, C- vagy E-vitamint szed. Ezekre a szabadgyökellenes, sejtvédő hatású vitaminokra ugyanis sokáig úgy tekintettek a szakemberek is, mint a rákmegelőzés egyik fontos eszközére.

Veszélyes antioxidánsok dohányosoknak

Svéd kutatók azonban a közelmúltban arra a következtetésre jutottak, hogy az antioxidánsok dohányosoknál nemcsak hogy nem segítenek, de a már kialakult tüdőrák esetében gyorsítják a betegség lefolyását. Eredményeiket a Science Translational Medicine című orvosi szaklapban tették közzé.

Vizsgálataik során az E-vitamin, valamint az N-acetilcisztein - NAC - hatását vizsgálták a tüdőrák korai szakaszában lévő egereken. Az antioxidánst kapott tüdőrákos egerek túlélési ideje mindössze fele volt az antioxidánst nem kapott szintén beteg kontrollcsoporténak.

Mi lehet a magyarázat?

A kutatók szerint a meglepő jelenség hátterében az állhat, hogy az E-vitamin, valamint a szintén antioxidáns hatású az N-acetilcisztein visszafogták a p53 nevű fehérje termelődését.

Mivel az antioxidánsok csökkentik a szabadgyökök mennyiségét, csökkentik a DNS-károsodás mértékét. Kisebb DNS-károsodás mellett azonban kevesebb, a daganatok terjedését gátló p53 termelődik. A kutatók az antioxidáns-szedés hatására előrehaladó tüdőrák után most arra kíváncsiak, hogy a jelenség megfigyelhető-e a melanoma, a leukémia, valamint a gyomor-bélrendszeri daganatok esetében is.

Már korábban is bizonyították

A svájci állatkísérlet eredménye egybecseng egy korábbi, a New England Medicine-ben 1994-ben megjelent kutatással. Ez a vizsgálat volt az első, amely bizonyította, hogy az antioxidánsok bizonyos esetekben veszélyesek is lehetnek. A kutatásban részt vevő dohányos férfiak közül azok, akik béta-karotint - az A-vitamin provitaminját - tartalmazó táplálékkiegészítőket szedtek, nagyobb valószínűséggel kaptak tüdőrákot, illetve hunytak el a betegségben, mint azok, akik nem szedtek ilyet.

Voltál már tüdőszűrésen?

Időről időre érdemes elmenned tüdőszűrésre - különösen, ha dohányzol -, hogy az esetleges betegségek kiderüljenek.

Tedd le a cigit!

Természetesen könnyű belátni, hogy a megoldás nem az, hogy félreteszed az antioxidáns hatású vitaminokat - akár tabletta, akár természetes formában szeded. Sokkal érdemesebb volna a letenned a cigit. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen egészségügyi előnyökkel számolhatsz egy napon, 72 órán, egy hónapon belül, valamint a továbbiakban - hátha kedvet kapsz a leszokáshoz.

Ezt is szeretjük