A rákos betegek diétája: dietetikus tanácsát is érdemes kikérni
Milyen étrend a megfelelő a daganatos megbetegedéseknél? Új szakácskönyv segít.

egészséges étrend
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden harmadik embernél rákot diagnosztizálnak - ez megváltoztatja az életüket, és rengeteg fizikai, lelki és érzelmi kihívás elé állítja a betegeket és a kezelés előtt állókat. Szintén mély hatást gyakorol a családra, a barátokra és a beteget gondozókra.

Sok kérdést vethet fel a betegség kiváltó oka, illetve, hogy az életvitel vagy akár az étrend hozzájárult-e a kifejlődéséhez. Rengeteg kutatási eredmény áll rendelkezésre az étrendről és a rák okairól, melyek fokozatosan alakítják az általános képet arról, hogyan hat az étrendünk az egészségünkre, különösen növekedésünk során, valamint felnőtt életünkben.

Szakképzett dietetikusok segítenek az étrendben

Sokakat a rákdiagnózis arra indít, hogy teljesen átgondolják étrendjüket, és mérlegeljék, hogyan lehetne azon javítani, vagy esetleg a kiegyensúlyozott táplálkozás folytatását szeretnék biztosítani. Nagyon fontos, hogy támogatást kapjanak az ellátást végző orvosok, nővérek és más egészségügyi szakértők csapatától, beleértve a dietetikusokat, fizioterapeutákat is.

A kezelés alatt vagy után lehetnek olyan időszakok, amikor különleges étrendet kell követni. Egy szakképzett dietetikus megfelelő szakmai tanácsokat adhat arról, miért szükséges a különleges étrend, miért kövessük ezt, és milyen módon biztosítsuk, hogy tartalmazzon minden létfontosságú tápanyagot a gyógyulás elősegítéséhez.

Milyen hatással van a rákkezelés az étrendre?

Minden rákkezelés hatással van a testben lévő normál sejtekre, szövetekre és szervekre, és a kezelés fajtájától függően olyan sajátos tüneteket okozhat, mint a hányinger, rosszullét, hasmenés, szájüregi gyulladás és az ízérzékelés megváltozása. Néhány kezelés hatással lehet a közérzetre: fáradtságot, kimerültséget, étvágytalanságot okoz, vagy ténylegesen megnehezíti az evést, különösen, ha a kezelés a szájra, gyomorra vagy az emésztőszervekre irányul.

A műtét traumatikus és nagy megrázkódtatással járó esemény a test számára, és megváltoztathatja a bizonyos tápanyagok iránti szükségletet a műtét után. Bármely kezelési mód megnehezítheti a táplálkozást étvágyvesztés vagy más mellékhatás miatt. Sok ember számára az evés korábban kellemes élménye eltűnik, így az egészséges étrend betartása nehezebbé válik.

A különböző betegségek más és más étrendet vagy éppen diétát kívánnak. Minden esetben szakorvos és táplálkozási tanácsadó javaslata alapján kell összeállítani a menüt. 

Milyen hatással van az egészséges étrend a rákkezelésre?

Az étrendünk nagy jelentőséggel bír az általános egészségünkre, illetve arra a képességünkre, hogy elviseljük a rákkezelést: sok igazság van abban a mondásban, hogy „az vagy, amit megeszel”. Az elfogyasztott étel hatással van akár a fogyásra, akár a hízásra, és befolyásolhatja izomtónusunkat, valamint a közérzetünket. A tápanyagbevitelünk általános egyensúlya szintén kihathat arra, hogyan viselkedik a testünk. Azok, akik súlyt vesztenek a rákkezelés előtt vagy alatt, nehezebben boldogulhatnak a kezeléssel, és a mellékhatások előfordulása is gyakoribb lehet esetükben, vagy nehezebben viselik el őket.

A rákkezelés során követett egészséges étrend biztosítja, hogy elegendő energiát nyerjünk a fehérjéből és a tápanyagokból, hogy megőrizzük testsúlyunkat, és lehetővé teszi testünk felépülését a kezelés okozta mellékhatásokból.

Nem mindenki tapasztal nehézséget az étkezés során - vannak, akik számára a kezelés nem jár sok mellékhatással, és képesek továbbra is megfelelően enni. Ebben az esetben főleg arra kell koncentrálni, hogy helyes egyensúlyban legyenek étrendünkben a tápanyagban gazdag ételek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Közvetlenül befolyásolja-e az étrend a rák terjedését?

Sok, rákkal diagnosztizált ember megváltoztatja az étrendjét, hogy bizonyos ételek fogyasztásával vagy éppen kerülésével megpróbálja megakadályozni a daganat növekedését vagy elterjedését. Az interneten és könyvekben rengeteg információ található arról, hogyan hat az étkezés a rák erősödésére, bár az elméleteket arról, hogy az embereknek mit kellene, vagy mit nem kellene enniük, gyakran nem támasztják alá alapos kutatások.

Nincs úgymond különleges étrend rákos emberek számára. Ami létfontosságú, hogy az étrend tartalmazzon minden tápanyagot, amire - kezelés alatt és után - szervezetünk működéséhez szükségünk van.

Cikkünk Dr. Clare Shaw PhD: Szakácskönyv rákbetegeknek című kötete alapján készült.

szakacskonyv

Ez a szakácskönyv nem a hagyományos értelemben vett diétázásról és a rák okairól szól. Több mint 150 tápláló, ízletes és egészséges ételt, valamint tippeket ajánl nemcsak a betegek, hanem az egész család számára.


A kötet receptjeit Dr. Clare Shaw PhD RD, a nagy-britanniai The Royal Marsden kórház onkológiai dietetikus konzultánsa ellenőrizte szakmailag, és állította össze azzal a céllal, hogy a betegeknek és az őket gondozóknak - időt, pénzt és energiát megtakarítva - a főzés könnyű, élvezetes és stresszmentes legyen a legnehezebb időszakokban is.


Kiadja a Kossuth Kiadó.

Ára 5990 forint.

Ezt is szeretjük