Rák, gyomorfekély és szívpanaszok ellen
Így fogyaszd a fokhagymát!
A szívbetegségek, és a rák megelőzésében is hatékony segítséget nyújthat az ismert fűszernövény.

Ez is érdekelhet

Legyen mindannyiunk szívügye a fejlődés! (x)

Téli álomesküvő a Rosinante Fogadóban*** (x)

Mit diktál a téli kabáttrend 2018-ban? A stylist tippjei (x)

Hogyan segíts, ha bedugult a pici orra? Az orröblítés aranyszabályai (x)

10 hely, amiről álmodoznak a magyarok - Idén csupán egy európai város került fel a listára. (x)

beauty and style

Egy ügyes trükk, amitől élénkebb lesz a rúzs színe a szádon: világosító ajakradír házilag »

Elszívja az izzadságot, és kényelmesebbé teszi a cipőt: 5 eset, amikor kisegíthet egy intimbetét »

Hajmeresztő pulóverek a 80-as évekből – Nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk-e »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A közép-ázsiai eredetű fűszernövényt ma már világszerte termesztik. Legrégebbi fűszer-, illetve gyógynövényeink egyikét tisztelhetjük benne, állítólag időszámításunk előtt 4000 évvel már a babilóniaiak is ismerték. Gyógyhatásait elsősorban a benne lévő körülbelül százfajta kéntartalmú vegyületnek köszönheti, melyek nem csupán a megfázás, az influenza és más légúti megbetegedések ellen hatásosak.

Szívbetegségek ellen

Szakértők szerint a mediterrán konyhában használt sok fokhagyma lehet az egyik magyarázata annak, miért ritkább a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága ezeken a területeken.

Tudományos kutatások is bizonyították, hogy a fokhagymában található vegyületek, például az ajolének segítenek megelőzni a vérrögök képződését, így a fűszernövény fogyasztásával megelőzhető a koszorúér-betegségek kialakulása. Értágító tulajdonságának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, de egyes kutatások koleszterincsökkentő hatására is rámutattak már. Feltételezik, hogy egyes vegyületei beavatkoznak a máj koleszterin-anyagcseréjébe, így kevesebb koleszterin jut a véráramba.

Hatékony rákmegelőző

A fokhagymában lévő allil-szulfidok pusztítják a rákos sejteket, valamint gátolják a már meglévő daganatok növekedését. Mindez annak köszönhető, hogy a kénvegyület növeli azoknak az enzimeknek az aktivitását, melyek hatástalanítják a rákos sejtburjánzást elindító anyagokat. Kutatók szerint a fokhagyma gátolja azoknak a nitritvegyületeknek a képződését, melyek a gyomorrák kialakulásában játszanak szerepet.

Egyes vizsgálatok eredményei rámutattak, hogy még az emlő- és a prosztatarák megelőzésében is komoly szerepe lehet a rendszeres fokhagymafogyasztásnak.

Gyomorfekély ellen is jó?

A gyomorfekély kialakulása nem csupán a rendszertelen táplálkozás, a stresszes életmód és a káros szenvedélyek számlájára írható: az esetek 80%-ában szoros összefüggésben áll a Helicobacter pylori nevű baktériummal. Egyes tudományos vizsgálatok szerint a fokhagymakivonat antibakteriális hatásának köszönhetően képes semlegesíteni a veszélyes Helicobacter pylorit. Ahhoz azonban, hogy ezt teljes bizonysággal ki lehessen jelenteni, még további vizsgálatokra van szükség.

Így fogyaszd!

Természetes formában

A fokhagymát szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatod, de egy-két gerezd is elég lehet ahhoz, hogy jó eséllyel elkerüld a súlyos betegségeket. A legjobb, ha nyers formában fogyasztod, így ugyanis a diallil-szulfid, az allicin és más hasznos vegyületek nem illannak el.

Egyeseknél a túlzásba vitt fokhagymafogyasztás gyomorégést, fokozott bélgázképződést vagy hasmenést okozhat. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, csökkentsd az adagot, illetve fogyaszthatod a fűszernövényt táplálékkiegészítő formájában is.

A kellemetlen aromák ellen
Ha alapvetően kedveled a fokhagyma ízét, de erős aromája visszatart a fogyasztásától, rágcsálj néhány szál petrezselymet vacsora után - így semlegesítheted az illóolajokat.

Táplálékkiegészítő

Ha már a fokhagyma szagától is rosszul vagy, nem biztos, hogy érdemes erőltetni a fogyasztását. Egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságait akkor is kihasználhatod, ha fokhagymakapszulát vásárolsz. Vásárláskor ügyelj arra, hogy olyan táplálékkiegészítőt válassz, ami 4000 mikrogramm, illetve 0,004 milligramm allicint tartalmaz. Ez körülbelül megegyezik azzal a mennyiséggel, amit egy gerezd fokhagyma is tartalmaz. Ha megelőzésképpen szeded, illetve magas a koleszterinszinted, napi 400-600 mg fokhagymakészítmény javasolt.

Házi tinktúra

Készíthetsz fokhagymatinktúrát is. Zúzz össze 50 g fokhagymát, majd tíz napig áztasd 2,5 dl 60%-os alkoholban. Ezt követően szűrd le, és egészséged megőrzése érdekében fogyassz belőle napi 10-15 cseppet. Ha érdekel a Kínából származó fokhagymacsepp receptje, kattints ide!

Ezt is szeretjük