A rákbetegség gyakori velejárója, de keveset beszélünk róla: miért kell komolyan venni a depressziót?

A rákos megbetegedésnek nem természetes velejárója a depresszió, szakorvos csillapíthatja a szorongásos érzéseket.

Rák utáni depresszió
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A rákbetegség és annak kezelése mind testileg, mind lelkileg borzasztóan megterhelő, és teljesen érthető, ha valaki ilyenkor nem a legpozitívabban szemléli a világot. A betegség mellett kialakuló komoly depresszió viszont kezelésre szorul.

A depresszió nem csupán annyiban nyilvánul meg, hogy valaki rosszabb kedvű, vagy ritkábban vidám, mint korábban volt, számos olyan tényezője van, amely alapjaiban rontja az életminőséget, hozzájárul a fizikai panaszok felerősödéséhez, rontja a beteg életkilátásait.

A depresszió előfordulása

A depresszió a rákos betegség bármely szakaszában előfordulhat, de leginkább a diagnózis közlésekor alakul ki, kritikus helyzet lehet egy csonkítóműtét utáni szituáció is, de még nagyobb a kockázat akkor, ha az erőfeszítések ellenére kiújulás következik be, illetve romlik az állapot, mert ez felerősítheti a reményvesztettség érzetét.

rák depresszió 1
Fotó: SolStock / Getty Images Hungary

A kezelés első lépése a depresszió felismerése. Vannak tünetek, amelyek egyaránt lehetnek a betegség és/vagy a kezelések velejárói, de okozhatja a depresszió is. Az elkülönítés nem könnyű. Meghatározó, hogy a beteg mennyire látja be önmaga, hogy depressziós, és mennyire motivált abban, hogy aktívan tegyen ez ellen.

A depresszió kezelése

A depresszióról be kell számolni a kezelőorvosnak is: tapasztalt szakorvos - szükség esetén pszichiáter, pszichológus bevonásával - érdemben tud segíteni. Gyógyszeres kezelésként gyengébb vagy erősebb hatású antidepresszánsok, a konkrét tüneteknek megfelelő nyugtató, szorongásoldó és/vagy az alvást segítő gyógyszerek egyaránt sokat segíthetnek, ezek szakorvosi kontroll mellett biztonsággal alkalmazhatók. A kezelés néhány hét alatt hozzájárulhat ahhoz, hogy a beteg jobban érezze magát, tudjon aludni, kipihentebb legyen, oldódjon a szorongása, kitörhessen a lefelé húzó örvényből.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A pszichológussal történő egyéni konzultációk vagy a különféle tematikák mentén meghirdetett csoportos tréningbe való bekapcsolódás révén olyan mankót kaphatnak a betegek, amelyek a saját és a családjuk életét is megkönnyíthetik. A pszichológusok új szemlélet átadásával, konfliktuskezelési és feszültségcsökkentő módszerek megtanításával érdemben képesek enyhíteni az érzelmi terheken.

Megrázó képek a depresszióról: saját betegségét örökítette meg a fotós

A férfi eldöntötte, hogy megpróbálja a fotózással megörökíteni depresszióját, hogy a felvételek segítségével családjának és barátainak is megmutathassa érzéseit, küzdelmeit, valamint azt, hogy milyen is ez a betegség.

Megrázó képek a depresszióról: saját betegségét örökítette meg a fotós

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük