A rákbetegség gyakori velejárója, de keveset beszélünk róla: miért kell komolyan venni a depressziót?

A rákos megbetegedésnek nem természetes velejárója a depresszió, szakorvos csillapíthatja a szorongásos érzéseket.

rák depresszió nyitóó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rákbetegség és annak kezelése mind testileg, mind lelkileg borzasztóan megterhelő, és teljesen érthető, ha valaki ilyenkor nem a legpozitívabban szemléli a világot. A betegség mellett kialakuló komoly depresszió viszont kezelésre szorul.

A depresszió nem csupán annyiban nyilvánul meg, hogy valaki rosszabb kedvű, vagy ritkábban vidám, mint korábban volt, számos olyan tényezője van, amely alapjaiban rontja az életminőséget, hozzájárul a fizikai panaszok felerősödéséhez, rontja a beteg életkilátásait.

A depresszió előfordulása

A depresszió a rákos betegség bármely szakaszában előfordulhat, de leginkább a diagnózis közlésekor alakul ki, kritikus helyzet lehet egy csonkítóműtét utáni szituáció is, de még nagyobb a kockázat akkor, ha az erőfeszítések ellenére kiújulás következik be, illetve romlik az állapot, mert ez felerősítheti a reményvesztettség érzetét.

rák depresszió 1
Fotó: SolStock / Getty Images Hungary

A kezelés első lépése a depresszió felismerése. Vannak tünetek, amelyek egyaránt lehetnek a betegség és/vagy a kezelések velejárói, de okozhatja a depresszió is. Az elkülönítés nem könnyű. Meghatározó, hogy a beteg mennyire látja be önmaga, hogy depressziós, és mennyire motivált abban, hogy aktívan tegyen ez ellen.

A depresszió kezelése

A depresszióról be kell számolni a kezelőorvosnak is: tapasztalt szakorvos - szükség esetén pszichiáter, pszichológus bevonásával - érdemben tud segíteni. Gyógyszeres kezelésként gyengébb vagy erősebb hatású antidepresszánsok, a konkrét tüneteknek megfelelő nyugtató, szorongásoldó és/vagy az alvást segítő gyógyszerek egyaránt sokat segíthetnek, ezek szakorvosi kontroll mellett biztonsággal alkalmazhatók. A kezelés néhány hét alatt hozzájárulhat ahhoz, hogy a beteg jobban érezze magát, tudjon aludni, kipihentebb legyen, oldódjon a szorongása, kitörhessen a lefelé húzó örvényből.

A cikk az ajánló után folytatódik

A pszichológussal történő egyéni konzultációk vagy a különféle tematikák mentén meghirdetett csoportos tréningbe való bekapcsolódás révén olyan mankót kaphatnak a betegek, amelyek a saját és a családjuk életét is megkönnyíthetik. A pszichológusok új szemlélet átadásával, konfliktuskezelési és feszültségcsökkentő módszerek megtanításával érdemben képesek enyhíteni az érzelmi terheken.

Megrázó képek a depresszióról: saját betegségét örökítette meg a fotós

A férfi eldöntötte, hogy megpróbálja a fotózással megörökíteni depresszióját, hogy a felvételek segítségével családjának és barátainak is megmutathassa érzéseit, küzdelmeit, valamint azt, hogy milyen is ez a betegség.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük